DP kadetov (U16)
Ledna dvorana Tabor, Maribor
26. november 2016
Gledalcev: ni podatka

HK Triglav- HD Jesenice 

1 – 4

(0:2,1:0,0:2)

Gibanje rezultata:
0:1 FINŽGAR (Mašič) 10′ PP1
0:2 PODREKAR 14′
1:2 Lombar Mravlje (Udir) 23′
1:3 KOBAL (Finžgar) 44′ PP1
1:4 TÖRÖK 46′

Streli na gol: HK Triglav   20 (4,11,5)HD Jesenice   43 (12,18,13)
Kazni: HK Triglav   8 (4,-,4)HD Jesenice   4 (-,-,4)

Sodnik: Nejc Japelj
Linijska sodnika: Gašper Franc, Uroš Franc

HK Triglav: 33 Remškar Jeler (GK), 20 Žibert (GK), 81 Kremenović, 71 Jazbec, 87 Pavlovič, 16 Žagar, 11 Grilj, 23 Udir, 76 Janežič, 10 Burger, 14 Kleindienst, 24 Lombar Mravlje, 4 Rogelj, 7 Trampuš, 21 Jelar, 12 Vidjak, 18 Gradišek, 13 Klemenčič
Trener: Edo Hafner 

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 24 Finžgar, 22 Jakupović, 13 Kobal, 11 Pogačar (C), 7 Slivnik, 19 Török, 9 Lukan D., 15 Dolinar, 16 Lukan A., 2 Škof,14 Mašič, 10 Podlipnik, 18 Potočar, 23 Podrekar, 5 Murnik, 17 Langus
Trener: Dejan VARL
__________________________________________________________________

V nekaj dneh je večinski del ekipe še drugič gostoval v Kranju. Tokrat brez tistih nekaj fantov letnika 2000 in sicer v okviru kadetskega državnega prvenstva. Kadetska ekipa je v teh dneh žal precej oslabljena, saj manjka za igro te ekipe kar nekaj pomembnih fantov. Kakor pa to v športu vedno je, take odsotnosti pač ponudijo priložnost za dokazovanje drugim fantom. Jeseničani so po porazu s konkretno mlajšo ekipo v tekmovanju mladincev v Kranj pripotovali z željo po boljšem rezultatu. Konec koncev pa je bilo s predstavo na Zlatem polju tudi treba upravičiti sloves vodilne ekipe v kadetskem državnem prvenstvu. 

Prepričljivi v prvem delu

Suvereno so železarji odigrali prvih dvajset minut. Sama igra morda za oko ni bila preveč lepa, zato pa je prinesla solidno prednost. Uvodnih nekaj minut sta ekipi odigrali v tipanju moči in slabosti nasprotnikov. Nekaj več pobude so imeli Jeseničani, domači pa so dovolj zbrano blokirali pristope do svojega vratarja. Gašper PANJTAR pred jeseniškim golom pravzaprav ni imel nobenega resnega dela. V deveti minuti je bil zaradi zadrževanja pri domačih izključen Grilj. Kombinacija jeseniških branilcev je minuto in osemnajst sekund kasneje prinesla vodilni (powerplay) zadetek za železarje; po podaji Mašiča je gol dosegel Matjaž FINŽGAR. Ko je v štirinajsti minuti “pozabil drsati na menjavo” Anže PODREKAR in v svojem slogu – fant to pač zna – dosegel gol za podvojitev vodstva železarjev, se je že zdelo, da bodo fantje izpod Mežakle tekmo znova odigrali suvereno in brez večjih težav zmagali. Domači v prvi tretjini res skupaj niso spravili ničesar omembe vrednega, še dodatno pa jim je vetra iz jader vzela nova izključitev v osemnajsti minuti – zaradi udarca s kolenom je za dve minuti na hlajenje moral Kremenović. V drugi izvedbi jeseniški powerplay ni prinesel uspeha v obliki zadetka. Končno razmerje strelov v uvodni tretjini je bilo 4:12 v korist železarjev. 

Neprepričljivi v drugem delu

Prava oznaka za drugo tretjino bi najbrž bila – slabi. Ampak kakor se temu ob doseženem rezultatu lahko reče – konec dober, vse dobro. Železarji so v drugi tretjini preprosto zaspali. Vse preveč je bilo poizkusov soliranja, nepovezanih akcij, zamujanja v dvobojih in ostalega iz repertoarja lako ćemo odnosa. Resno opozorilo so Kranjčani poslali že po dobrih dveh minutah nadaljevanja, ko so z golom Lombar Mravljeta zmanjšali na 1:2. Pa saj bi bilo nepravično zapisati, da so bili železarji v drugi tretjini slabši nasprotnik. Še vedno so bili aktivnejši od domačih, več streljali in domačo obrambo pogosto spravljali na preizkušnje, ampak … kakor že povedano, s solo poizkusi in pomanjkanjem kolektivne igre, v modernem hokeju pač ne moreš imeti uspeha. Niso ga v drugih dvajsetih minutah imeli niti Jeseničani, saj osemnajstim strelom na domača vrata navkljub niso uspeli znova zadeti kranjske mreže. Triglavani so v tem delu srečanja v okvir vrat Panjtarja sprožili enajst pakov.

Mirno do končnega uspeha

Očitno je trener Dejan VARL svojim fantom povedal nekaj zanimivih misli v odmoru med drugo in zadnjo tretjino. Na led se je namreč znova vrnila ekipa, ki je presenečenje letošnjega kadetskega državnega prvenstva. Fantje so spet borbali in delali drug za drugega, tako da rezultat ob koncu preprosto ni mogel izostati. Pri domačih je bil zaradi naleta s palico po dobrih dveh minutah te tretjine izključen Janežič. Železarji so potrebovali manj kot minuto powerplaya, da so znova ušli na dva zadetka razlike – na 1:3 je po podaji tokrat znova zelo dobrega Finžgarja povišal Marcel KOBAL. Ko je v začetku šestinštiridesete minute s solo vložkom na 1:4 povišal še Matic TÖRÖK, se je v daljavi že nakazoval končni zmagovalec tekme. Domačim kak resen lov za železarji v nadaljevanju ni mogel uspeti, saj je še v isti minuti na prostor za kaznovane zaradi nabijanja na ogrado moral Grilj. Še tretjega powerplay gola Jesenic sicer ni bilo, je pa krčevito branjenje domačim seveda pobralo precej moči. Tudi v prihajajočih minutah so bili belo-rdeči nevarnejši nasprotnik. Peti gol Jesenic je tako visel v zraku vse do začetka štiriinpetdesete minute, ko je bil zaradi napada s telesom izključen A. Lukan. Eden od mlajših domačih hokejistov je ob sprejemanju paka “pozabil” opazovati okolico, z glavo navzdol pa se je preprosto odbil od – za njim nadrsavajočega – jeseniškega napadalca, ki ga je sodnik Japelj nemudoma izključil. Ko se je le-ta vrnil na ledeno ploskev, je za novo izključitev pri železarjih poskrbel branilec Pogačar (spotikanje). Sredi šestinpetdesete minute so tako domači imeli še dve dodatni minuti igralca več, v resnici pa je šlo pravzaprav za predah pred pritiskom železarjev. Po vrnitvi jeseniškega kapetana na led, je do konca tekme ostalo še dobri dve minuti in pol časa, v katerem se več ni zgodilo nič, kar bi lahko zabeležila statistika. Razmerje strelov v okvir vrat v zadnji tretjini je bilo znova v korist Jesenic, tokrat 5:13.

Nova zmaga železarjev je bila tako več kot zaslužena, veseli pa predvsem dejstvo, da tudi tako zdesetkana ekipa ob primerni zavzetosti lahko igra dober, učinkovit in uspešen hokej.

img_6815Dejan VARL, trener ekipe U16:
“Začeli smo zelo dobro. Sploh v prvi tretjini smo bili boljši tekmec. V drugem delu je sledil padec. Menda je pri mojih fantih prišlo tudi do nekoliko podcenjevanja. Triglavani so prevzeli pobudo. Hitro smo bili kaznovani. Privoščili smo si preveč napak, domačim pustili preveč priložnosti. Tretjo tretjino smo spet odigrali tako, kot znamo. Tekmo smo mirno pripeljali do konca in s tem pač moramo biti zadovoljni.”

Tekst: Marko L.
Foto: Anja Lukan