Liga EBYSL (U20)
četrta tekma superfinala

HD Hidria Jesenice vs. Fehervar AV19

4 – 1

(2:0,0:0,2:1)

Z zavedanjem, da morajo tekmo nujno odločiti v svojo korist, če še želijo upati na naslov prvakov, so Železarji vstopili v srečanje. Tokrat je manjkala organizirana skupina madžarskih navijačev, ki se je ob prejšnji tekmi zapletla v nekaj konfliktov, tako da je bilo vzdušje v dvorani znova bolj gledališko. Kljub temu je bilo že ob himnah obeh držav videti odločnost na obrazih domačih hokejistov. Nepričakovano visok poraz na prejšnji tekmi je v fantih vzbudil željo po dokazovanju, da je šlo v Szekesfehervaru le za slab dan …

In res – Jeseničani so vse od prve minute trdno zagrabili vse vajeti igre v svoje roke. Že v prvi minuti je pri gostih prišlo do izključitve zaradi udarca s palico, vendar domačim ni uspelo povesti ob power playu. Madžari so se predstavili s čvrsto obrambo, ki domačim ni puščala kaj dosti priložnosti za strele. Zaradi zadrževanja s palico je bil v 5. minuti izključen kapetan domačih Sodja, a je bila tudi domača obramba na čelu z vratarjem tokrat odlična! Končno so naši fantje povedli v začetku osme minute, ko je po podajah Glaviča in Tomaževiča od blizu zadel Nejc STOJAN (1:0). Sledilo je obdobje, ko so domači ves čas imeli pobudo, a skozi strnjeno obrambo gostov niso mogli. Končno je sredi 18. minute hiter protinapad učinkovito zaključil Patrik RAJSAR (podajalca Crnović in Šturm, 2:0). Z lepo prednostjo so domači ob razmerju strelov 10:11 tudi zaključili prvo tretjino.

Tudi v nadaljevanju so sprva rdeči kontrolirali dogajanja na ledeni ploskvi. Pošteno je, če zapišemo, da so v prvi polovici druge tretjine bili blizu tretjemu zadetku, a je nekajkrat zmanjkalo sreče in zbranosti. Potem pa so se prebudili tudi Madžari, ki so konkretno pokazali zakaj so bili najvišje uvrščena ekipa rednega dela prvenstva. Z nekaj izvrstnimi posredovanji je domače na varni razdalji obdržal Žiga KOGOVŠEK, pa tudi celotna posadka pred njim je delovala zbrano v minutah, ko so gostje iz Szekesfehervara vršili močan pritisk. Nobena ekipa si v drugi tretjini ni privoščila izključitve, ob razmerju strelov 10:14 pa sta mreži v tem delu obmirovali.

Na najlepši možni način so Železarji začeli tretjo tretjino. Že po slabi minuti in pol je namreč – po podajah tokrat zelo agilnega in discipliniranega Jezovška – ter Brusa zadel Blaž TOMAŽEVIČ (3:0). Za razliko od drugega dela druge tretjine, tokrat gostje niso spravili skupaj nič konkretnejšega in videti je bilo, da je trener Dejan VARL s sodelavci zelo dobro pirpravil svoje fante. Tesno pokrivanje tekmecev, visok pressing že v napadalni tretjini, vedno palica ob palici gostov … vse to je krasilo rdečo četo. Gostje so si v 51. minuti v obrambni tretjini privoščili izbijanje paka preko proporcev igrišča in bili kaznovani z izključitvijo. Kazen so v celoti “oddelali nepoškodovani”, a so gol prejeli tik po zaključku le-te; gol podoben svojemu prvemu je lepo zabil RAJSAR (4:0, podajalca Jezovšek in Stojan), tekla pa je 53. minuta. Trohica nezbranosti tik zatem je botrovala edinemu zadetku Madžarov, ki so le 11 sekund kasneje premagali domačega vratarja (Reszegh, 4:1). Kar se tiče zadetkov, je bila tekma s tem v 54. minuti tudi končana. Gostje so sicer še poskušali opraviti kaj več, vendar so bili vsi njihovi poizkusi plen domačega vratarja. Tudi v tretjem delu so Madžari sprožili več strelov od domačih (5:10), a je bila tokratna statistika odličen pokazatelj tistega znamenitega reka Marka Twaina: “Obstajajo laži, obstajajo svinjske laži in … obstaja statistika.” Ob bučnem aplavzu je domača vrsta rezultat v zmagah izenačila, tako da sta pot pod noge morala vzeti tudi predstavnika lige EBEL, ki sta v Podmežaklo pripotovala zaradi možne podelitve medalj in pokalov. K sreči se Varlovci s takim scenarijem niso strinjali, prvak letošnje EBYSL lige pa bo tako znan po peti tekmi.

Ekipi sta se v tej sezoni doslej srečali sedemkrat. V zmagah vodijo Madžari s 4:3. Prav vse tekme doslej je vedno dobila domača ekipa, tako da je pred Železarji resnično zahtevna naloga. Ampak saj veste – v finalu igraš vedno z mislijo na končno zmago. In te so Železarji v tej sezoni prav gotovo sposobni!

Tekst: Marko L.
Foto: Peter Oblak