DP kadetov (U16)
Hala Tivoli, Ljubljana
18. februar 2017
Gledalcev: ni podatka

1 – 2 (PS)

(1:1,0:0,0:0-0:0,0:1)

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 Brodnik (Sojer, Ilić) 7′

1:1 JAKUPOVIĆ (Fartek, Mašič) 19′
1:2 SLIVNIK 65′ PS

Streli na gol: HK Olimpija   39 (7,16,7-9); HD Jesenice   28 (11,7,8-3)
Kazni: HK Olimpija   6 (2,2,2-0); HD Jesenice   6 (-,4,2,-)

Sodnik: Tilen Pahor
Linijska sodnika: Uroš Franc, Matjaž Hribar

HK Olimpija: 1 Usnik (GK), 35 Kavčič (GK), 33 Ogrinc, 8 Stipanič, 9 Brodnik, 15 Sojer, 11 Ilić (C), 28 Žitko, 38 Ravnikar, 4 Keber, 7 Žeželj, 19 Povirk, 22 Novak, 5 Kokalj, 13 Sojer, 10 Šinkovec, 21 Sopotnik, 39 Koncilija, 89 Stanek
Trener: Bojan Brodnik

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 11 Pogačar (A), 22 Jakupović (A), 16 Lukan A., 14 Mašič, 13 Kobal, 5 Murnik, 9 Lukan D., 23 Podrekar, 18 Potočar, 2 Škof, 8 Krmelj (C), 20 Kararić, 6 Lesničar, 19 Török, 21 Dežman, 4 Fartek, 24 Finžgar, 15 Dolinar, 3 Verdnik, 23 Slivnik
Trener: Dejan VARL
Slabše predstave v zadnjih tednih so kadete Jesenic stale prvega mesta na prvenstveni lestvici. Pred tekmo v Tivoliju so bili železarji z Olimpijo na prvem mestu točkovno sicer izenačeni, a so Ljubljančani ob tem imeli dve odigrani srečanji manj od Jesenic. Kakorkoli že, dvoboj prvouvrščenih ekip, še posebej če sta to ljubljanska in jeseniška, vedno postreže z razburjenji, zanimanjem med gledalci in še marsičim. Tradiciji se ni izneveril niti današnji dvoboj kadetskih selekcij iz obeh najtrofejnejših slovenskih hokejskih okolij. Dvorana Tivoli (poimenovana sicer tudi “hala”) je bila priča kar lepemu obisku za kadetsko raven hokeja, ki ga domači statistiki sicer niso zabeležili, a takole na oko bi spodaj podpisani ocenil, da je tekmi prisostvovalo kakih 130 gledalcev. Če se ob tem nekoliko pošalimo, bi lahko zapisali, da je to skoraj toliko ljudi, kot jih povprečno spremlja člansko ekipo zelenih na tekmah razvpite lige EBEL. Šalo postavimo na stran in si počasi oglejmo dogajanja na sami tekmi …

IMG_0403

Po nezbranosti v obrambi prejeli gol, a znali pravilno odgovoriti

Znova je v ekipi železarjev bilo nekaj sprememb. Železna roka trenerja Dejana VARLa je v moštvo prinesla nekaj sprememb v peterkah, ki so se ob koncu izkazale kot posrečene. Njegovi fantje so se domačim uspešno postavili po robu in jim bili v prvih minutah enakovredni. Po nekaj prvih menjavah in uvodnem otipavanju moči nasprotnikov, je prišlo do sodniškega meta na levi strani jeseniške obrambne tretjine. Ljubljančani so met dobili v boju proti tretji peterki Jeseničanov. Pak je po hitri podaji s krila priletel do Brodnika v sredini pred jeseniškimi vrati, kjer ga obramba železarjev ni dovolj tesno pokrila, Ljubljančan pa je s strelom po tleh matiral Nejca ŽAGARja. Olimpija je tako v sedmi minuti tekme povedla z 1:0. Dostikrat se je že zgodilo, da so železarji po vodstvu nasprotnikov izgubili voljo in ideje kako naprej, a tokrat ni bilo tako. V nadaljevanju so bili nekoliko boljši nasprotnik, so se pa Ljubljančani dovolj dobro branili, da do izenačenja ni prišlo. V 12. minuti je bil pri domačih zaradi zadrževanja s palico izključen Žeželj. Železarji so hitro postavili napadalno formacijo, a ob podaji med branilcema storili napako, zaradi katere se je domačim ponudila priložnost za hitri protinapad. Pred jeseniškimi vrati ga je nepravilno ustavil Mašič, glavni sodnik pa je domačim prisodil kazenski strel. Zanesljivo je z njim (in izvajalcem Ilićem) opravil ŽAGAR in Jeseničani so ostali v minimalnem zaostanku. Domačim je ostala še minuta in dvainštirideset sekund kazni, med katero so Jeseničani še naprej nevarno napadali, niso pa uspeli zadeti za izenačenje. Končno je belo-rdeče-črnim uspelo zadeti po lepi akciji Mašiča, Fartka (podajalca) in Ahmeta JAKUPOVIĆa (strelec) v devetnajsti minuti tekme (1:1). Zadnjih 83 sekund čiste igre v prvem delu ni prineslo nobene spremembe na semafor, železarjem pa je po prvih dvajsetih minutah ostalo spoznanje, da z vodilno Olimpijo ob zavzetem pristopu in izpolnjevanju trenerjevih navodil lahko enakovredno igrajo. Razmerje v strelih v okvir vrat v prvi tretjini – 7:11 za Jesenice.

IMG_0408

Olimpija boljša v drugem delu, mreži ostali nedotaknjeni

Ekipi sta “mrtvi tek” nadaljevali skozi večji del druge tretjine. Domači so v tem delu delovali nekoliko agresivneje, tako da je nekajkrat železarje iz nevarnih situacij z lepimi posredovanji moral reševati vratar Žagar. Jeseničani so izvedli nekaj obetavnih protinapadov, ki pa so jih domači na koncu vedno nekako razrešili sebi v prid. V enem takih je v 34. minuti po desni strani lepo pobegnil A. Lukan, a se še pred strelom na domača vrata zapletel z enim izmed domačih branilcev. V nadaljevanju akcije je jeseniški napadalec nepravilno s palico zadrževal Ljubljančana in si prislužil dve minuti kazni. Olimpija je močno pritisnila, a skozi obrambo železarjev ni našla poti. Po izteku kazni v 36. minuti je četa železarjev spet lažje zadihala. V 37. minuti je prišlo do obojestranske izključitve; pri domačih je na hlajenje moral Brodnik, pri Jeseničanih pa Kararić, oba zaradi udarca s palico. Najprej igra štirih proti štirim, zadnjih 82 sekund druge tretjine pa še petih proti petim – ni prinesla zadetka ne eni, ne drugi ekipi. Tudi po dveh tretjinah je tako ostalo pri rezultatu iz prve. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 16:7 za domače.

IMG_0412

Enakovredna, a previdna tretja tretjina ni dala zmagovalca

Železarji so bolj, kot so to počeli v drugem delu, strnili vrste v tretji tretjini. V 45. minuti je bil pri domačih zaradi spotikanja izključen Sojer. Igra z igralcem več na jeseniški strani ni ponudila pravih priložnosti, premalo je bilo idej, kako resnično izigrati domačo obrambo. Na tem področju ima ekipa trenerja Varla še dovolj možnosti za izboljšave. Med 47. in 56. minuto sta si ekipi poizkušali priboriti kako lepo priložnost, a sta ob tem obe dovolj zbrano igrali v obrambi, da kakih večjih razburjenj ni bilo ne pred enimi, ne pred drugimi vrati. Konec 56. minute je v nepravem trenutku prinesel izključitev za Kararića (zadrževanje s palico). Praktično tik pred iztekom rednega dela tekme so na ta način železarji domačim ponudili možnost za zmagoviti gol ob igri z igralcem več. Gostje so se v prihajajočih dveh minutah krčevito branili, v eni izmed situacij pa jih je spričo nerodnosti v domači vrsti najbrž rešila tudi sreča. Tretja tretjina se je tako ob znova nedotaknjenih mrežah končala ob razmerju strelov v okvir vrat 7:8 v korist Jesenic.

IMG_0417

Trpeli v podaljšku

Domači so bili v prvih treh minutah podaljška izrazito nevarnejša ekipa. Železarji so se podzavestno pomaknili nazaj v svojo obrambno tretjino in se ob igri treh proti trem pravzaprav ves čas branili. Zdelo se je, da gol domačih preprosto visi v zraku, a k sreči domačim ni uspelo zadeti. V tretji minuti podaljška so končno nekaj v napadalnem smislu skupaj spravili tudi železarji, vendar je vratar domačih preprečil jeseniško zmagoslavje z dvema lepima obrambama. Mreži sta tako obmirovali tudi v dodatnih petih minutah hokeja, ki so jih domači v strelskem smislu dobili z 9:3.

IMG_0421

Dolga serija kazenskih strelov ob koncu prinesla veselje 

Z izvajanjem kazenskih strelov so pričeli domači, vratar Žagar pa je njihov poizkus zanesljivo ubranil. Enako je ob prvem jeseniškem strelu, ki ga je izvedel kapetan Krmelj, uspelo tudi vratarju Olimpije. Tudi druga serija (za Jesenice Török) ni prinesla zadetka nobeni ekipi, spet sta s svojo nalogo odlično opravila oba vratarja. Ko je nato Žagar ubranil še strel tretjega domačega izvajalca, se je naloga Jesenic zdela preprosta – zadeti in zmagati. Žal železarji tudi v tretjem poskusu (Mašič) niso bili uspešni. Sledilo je izmenično izvajanje obeh ekip, v katerem bi uspeh ene in spodleteli poskus druge ekipe že odločil zmagovalca. Začeli so železarji (Jakupović) in bili neuspešni. Tudi svoj drugi kazenski strel je v nadaljevanju neuspešno izvedel domači igralec Brodnik, čigar namero je prebral Žagar in Jeseničane obdržal v igri. Strel Slivnika, ki je za Jeseničane izvajal peti, je domači vratar ubranil, enako pa je s petim poskusom Olimpije na drugi strani opravil Žagar. V šestem poskusu je za Jesenice zadel Miha KRMELJ, a so bili na drugi strani uspešni tudi domači in moštvi sta morali nadaljevati z izvajanjem kazenskih strelov. Tudi sedmi poskus železarjev (Török) ni prinesel uspeha, vratar Žagar pa je z odličnim posredovanjem Jesenice ohranil v igri. Z lepo finto je v osmem poskusu za Jesenice zadel Luc SLIVNIK; vratar Nejc ŽAGAR je v nadaljevanju zaustavil še tretji poskus sina trenerja Ljubljančanov Brodnika ob izvajanju kazenskega strela in veliko veselje Jeseničanov ob trdo priborjeni zmagi se je lahko začelo.

IMG_0437

Prav vsi fantje iz moštva Dejana Varla si za borbenost danes zaslužijo pohvalo. Tudi sam trener je v tekmi ves čas sodeloval, fantom na ledeni ploskvi dajal vzpodbudo in tistim, ki so prihajali z izmene dajal vedeti, da je nanje ponosen. Menda pa bi ob tej priložnosti vseeno veljalo posebej pohvaliti nizkoraslega branilca Jesenic Mašiča, ki že skozi vso sezono kaže odlične predstave, mirnost v igri in sijajen pregled nad igro; da se ob tem tu in tam prikrade tudi kaka napakica, pa ob prej povedanem sploh ni sporno …

IMG_0422

Dejan VARL, trener kadetov:
“Čestitam ekipi za srčno igro in zmago. V napeti tekmi smo bili na koncu bolj zbrani pri kazenskih strelih. Sedaj se bomo lahko v miru pripravili na končnico, moji fantje pa so lahko spoznali, da se ob pravilnem pristopu in doslednem izpolnjevanju dogovorjenih nalog lahko kosamo z vsako ekipo.”

Tekst in foto: Marko L.