Liga EBYSL (U20):

HD Hidria Jesenice vs Fehervar AV19
7 – 4

(3:2,1:1,3:1)

Dva nesrečna zaporedna domača poraza v t.i. “master roundu” v ligi EBYSL, v domači ekipi nista pustila sledi. Še bolj je bila ekipa “napaljena”, kakor rečemo v hokejskem žargonu, še bolj motivirana. Poleg tega je tokrat za spremembo tudi trener Dejan VARL na voljo imel skorajda popolno zasedbo, vključujoč večino fantov, ki sicer večinoma igrajo za člansko ekipo.

V nedeljskem poznem popoldnevu so tako na muho železarskih palic prišli fantje iz madžarske akademije, ki ima iz preteklih sezon že toliko imen, da stihoklepcu tega zapisa vsakič znova povzroča težave – doslej so bile ekipe iz tega kraja znane že pod imeni Alba, Alba Volan, SAPA, SAPA Fehervar, Fehervar AV19 … in kdo ve kako še vse. Dejstvo pa je, da je v mlajših kategorijah v prestolnici madžarskega hokeja (Szekesfehervarju) že dodobra viden učinek dolgoročnega dela z mladimi. Nedeljski nasprotniki Železarjev so tako Podmežaklo prišli kot vodilna ekipa lige EBYSL …
Začelo se je čisto po željah domačih – Žan JEZOVŠEK je zadel že po 49 sekundah tekme (1:0)! Ob izključitvi enega od Madžarov so domači v power playu v peti minuti povedli že z 2:0 (strelec: Žiga URUKALO). Ko pa je v 8. minuti še drugič zadel JEZOVŠEK (3:0) in se je Madžarom na obzorju jela prikazovati katastrofa, je gostujoči trener nemudoma odreagiral – svojim varovancem je privoščil time out, jih znova zbral in v nadaljevanju poslal v neusmiljen napad proti Železarjem. Že v naslednji minuti so njegovi napotki obrodili sadove, saj so igralci iz Fehervarja znižali celo ob igralcu manj (3:1). V nadaljevanju se je odvijal zanimiv boj, akcije so si sledile v norem tempu na obeh straneh. Obdobje zelo agresivne igre so Madžari znova kronali z zadetkom (15. minuta, 3:2). Ob razmerju strelov 14:7 za domače, se je prva tretjina s tem rezultatom tudi končala.

Če se je prva tretjina začela z ekspresnim golom za Jesenice, se je v drugi zgodilo ravno obratno; zgodilo se je tisto, česar so si Železarji najmanj želeli – gostje so izenačili po 44 sekundah igre (3:3). Spet je sledilo nekaj minut – za ta nivo – atomskega hokeja, v katerem ne eni, ne drugi ekipi ni uspelo vsiliti svoje igre. Domači so bili še naprej bolj napadlni, vendar tudi gostje v svojih napadih še zdaleč niso bili nenevarni! Svojo četrto izključitev na tekmi so si privoščili v 34. minuti, Jeseničani pa so jo spretno materializirali dobro minuti kasneje, ko je nov power play gol dosegel tokrat izjemni JEZOVŠEK (4:3). Vnovič so domači v strelskem smislu dobili tretjino – tokrat s 14:8, tudi na drugi odmor pa so odšli z minimalno prednostjo.

V zadnji tretjini se je torej imela zgoditi odločitev o zmagovalcih. Čisto počasi se je kradel občutek, da gostom pohajajo moči, čeprav gre brez dvoma tudi za vrhunsko telesno pripravljeno ekipo. S pomanjkanjem moči pa so pogosto povezani prekrški, z njimi izključitve in posledično igra nasprotnikov z igralcem več. Taka prilopžnost se je domačim znova ponudila ob koncu 44. minute. Dobre pol minute kasneje je nov power play gol dosegel URUKALO (5:3). Za mirnejše nadaljevanje je v 48. minuti gol dosegel še Jaka ŠTURM (6:3). Vztrajni gostje se še niso vdali in so v 53. minuti znižali na 6:4. V zadnjih minutah so poskušali na vse kriplje doseči še kak gol in se domačim približati, dobri zadnji dve minuti tudi z dodatnim napadalcem in brez vratarja. Vse skupaj je rezultiralo v golu Erika SVETINE v prazno gostujočo mrežo slabe štiri sekunde pred iztekom igralnega časa (7:4).

Železarji v t.i. “master round” razvrstitvi ostajajo na drugem mestu. S to zmago so pokazali, da so v optimalni postavi ena najmočnejših ekip v ligi. Gostujočemu strategu pa je ob koncu preostalo le še, da reče: “See you in finals!” Prevod: se vidimo v finalu.

Iz njegovih ust v Gretzky-jeva ušesa!

[masterslider id=”19″]

Tekst: Marko L.
Foto: Mojca Rožič, Marko L.