DP kadetov, predčasno odigrana tekma 7. kroga:

 

HD Jesenice – HK Olimpija  3:1 (1:0,1:1,1:0)

1:0 BRGLEZ (Sodja, Svetina) 13′, 2:0 RAJSAR (Šturm) 24′, 2:1 Limback (Erič, Lapornik) 33′, 3:1 SODJA (Zupan)

Kazni: HD Jesenice 4, HK Olimpija 4

 

V sedmem krogu DP kadetov sta se srečala večna tekmeca iz Ljubljane in Jesenic. Dvoboj med zelenimi in rdečimi je vedno nekaj posebnega, pa najsi gre za katerokoli kategorijo že. Ne glede na položaj na prvenstveni lestvici zmagovalec take tekme nikoli ni znan vnaprej. Tako je bilo tudi tokrat. Gostje iz Ljubljane so bili pred tekmo na zadnjem mestu prvenstvene lestvice s sedmimi porazi v sedmih tekmah, varovanci trenerja Aleša Sodje pa so bilo po odigranih petih tekmah na tretjem mestu.

Na ledeni ploskvi se je kaj hitro po uvodnem sodnikovem metu videlo katera ekipa bo gospodarila na ledu. Fantje v rdečih dresih so goste dobesedno stisnili v njihovo obrambno tretjino. Streli proti vratom gostujočega vratarja so leteli od vsepovsod, a so se zeleni v prvih minutah uspešno branili. Prvič je zares po golu zadišalo v osmi minuti, ko je na kazensko klop moral eden od gostov. Žal domačim dve minuti ob igri z igralcem več ni uspelo zatresti mreže Ljubljančanov. Je pa to uspelo  v 13. minuti – po podajah Jaka Sodje in Erika Svetine je zadel Nik BRGLEZ (1:0). Zdelo se je, da so domači “odprli” vrata varovancev starega jeseniškega znanca Ildarja Rahmatullina. 26 sekund po zadetem golu je na kazensko klop na domači strani moral strelec gola Brglez in to je nekoliko vzelo vetra iz domačih jader. Domači so ob igri z igralcem manj zdržali in v prihodnjih minutah narekovali oster tempo. Pravzaprav so zeleni redko sploh pridrsali čez sredino igrišča, tako da se je domači vratar Jakob POVIRK prej kot ne dolgočasil. Roko na srce, ob redkih napadih so gostje nekajkrat nevarno zapretili, vseeno pa se je zdelo, da je samo vprašanje časa, kdaj bodo domači zadeli še drugič. V prvi tretjini kljub očitni premoči novega gola ni bilo več, razmerje v strelih iz tega dela igre – 18:5 v korist Jesenic – pa precej dobro oriše dogajanje na ledeni ploskvi.

V drugi tretjini je bilo pričakovati povišanje vodstva. Domači so ponovno krenili odločno. V 24. minuti se je vse skupaj obrestovalo, za podvojitev vodstva pa je po podaji Jaka Šturma zadel kapetan Patrik RAJSAR (2:0). Zeleni so v teh minutah izgledali prav nebogljeno, borbenosti ob vsakem paku pa jim nihče ni mogel oporekati. V naslednjih minutah je nastal vtis, da domači nikakor ne zmorejo znova zadeti zelenega gola, pa čeprav so vedno znova poskušali. Nova kazen na domači strani, dobil jo je v 32. minuti Zemir Šabanović, je gostom dala nekaj potrebnega predaha. Ob tem je v vrata domačih stopil tudi rezervni vratar Jure LEGAT. Zeleni so odločno napadli in po 59 sekundah zadeli za zmanjšanje domačega vodstva (2:1). Zadetek je vlil precej volje gostom in po dolgem času je bilo videti tudi nekaj več napadalne igre Olimpije. Domači so sicer še naprej streljali z vseh položajev, a je gostujoči vratar zelo dobro opravljal svoje delo. Gostje so si prislužili dvominutno kazen v 37. minuti, a so se ob igri z igralcem manj uspešno ubranili. Domači so v drugi tretjini na gostujoča vrata sprožili 16 strelov, gostom pa dopustili 7 strelov proti vratom obeh domačih vratarjev.

V zadnji tretjini je igra precej razvodenela. Železarji so sicer še vedno precej napadali in streljali, a zdelo se je, da pravega recepta za nov gol nimajo. Vodstvo z enim golom razlike je obetalo razburljiv zaključek tekme, pa tudi gostje so začutili svojo priložnost in postajali v redkih napadih vedno bolj nevarni. Pojavilo se je tudi nekaj živčnosti v domači vrsti, saj ob tako tesnem rezultatu vsaka najmanjša napaka lahko pomeni težavo. K sreči se je vse izteklo dobro, saj je  v 55. minuti po podaji Petra Zupana končno zadel Jaka SODJA (3:1). Tretji zadetek v gostujoči mreži je dokončno zlomil ljubljanski odpor in obe ekipi sta komaj čakali na zaključek srečanja. Kazni v zadnjem delu igre ni bilo, železarji pa so Olimpijo še enkrat nadstreljali, tokrat s 14:8.

Aleš SODJA, trener kadetov: “Naša zmaga ni bila ogrožena v nobenem trenutku. Težave smo imeli pravzaprav le zaradi precej podcenjevalnega odnosa, s katerim smo vstopili v tekmo. Na fante sem nekoliko jezen, a preveč kritiziral ne bom; zmaga proti Olimpiji je vedno dobrodošla.”

Za HD Jesenice so nastopili: Legat (GK), Povirk (GK), Rajsar (C), Hadžić, Zupan, Razinger, Klofutar, Ramšak, Brglez, Urukalo, Svetina, Šturm, Pretnar, Pivač, Sodja, Šabanović, Brun Rauh in Alagić
Trener Aleš Sodja, tehnični vodja ekipe Borut Brglez

 

Tekst: Marko LUKAN