Turnir kategorij U8 in U10
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
27. december 2015
Gledalcev: 600

  HD Jesenice – HDK Maribor – HK Triglav – HK Olimpija

Strelci: neznani
Streli na gol: neznano število
Kazni: z brez
Zmagovalci: vsi otroci
Sodniki:  Filip Fartek, Drejc Gasar, Jan Škof

IMG_1781

Ko se december prevesi v zadnje dni in ko Podmežaklo že nekaj mesecev ni posijalo sonce, stekla prekriva debela plast ledu in so najmlajši nadobudneži že osvojili precej znanja – takrat je čas za otroški živ-žav v hramu slovenskega hokeja. Seveda beseda teče o turnirju kategorij U8 in U10, ki je potekal danes v organizaciji domačega hokejskega kluba. Lahko mu rečemo tudi društvo.

IMG_1776

Precej sestankov, prošenj, zbiranja daril in organizacije zahteva tak turnir. Otroci pa – kot pač otroci – si najbolj želijo izkazati se v domači dvorani. No, tako je seveda, če govorimo o izključno domačih hokejistih. A ne govorimo le o njih – v dvorani smo danes pozdravili še vrstnike iz Kranja (HK Triglav), Ljubljane (HK Olimpija) in Maribora (HDK Maribor). Vsaka od omenjenih ekip je s seboj pripeljala tudi lepo število spremljevalcev. V veliki meri so bili to seveda starši, bratci, sestrice, strici, tete, dedki in babice, pa tudi ostalih gorečih navijačev ni manjkalo.

IMG_2590[1]

Na ledu pa … na ledu eno samo veselje. Ledena ploskev razdeljena na tri dele, pa zagnani domači starši, ki so jo večkrat v dopoldnevu pomagali postaviti; nekoliko so očetje ob vsem prenašanju lesenih tramov trenirali bicepse, medtem ko so mamice skrbele za kulinarično ponudbo – mize so se tako kar šibile pod napečenimi dobrotami. Vrnimo pa se k dogajanjem na ledeni ploskvi – otroci iz največjih slovenskih mest (Ljubljane in Maribora), pa otroci iz največjih gorenjskih mest (Kranja in Jesenic) so se z vso vnemo podili za pakom. Lepo je bilo videti veselja ob vsakem doseženem golu, pa vzklike ponosnih staršev ob uspelih obrambah … Občasno je pak iz srednje tretjine ušel k vrstnikom na konec igrišča, kak otrok je padel “v drugo tekmo” in morda bi se komu zazdelo, da gleda podiranje domin, ko je nesrečni malček padel in s seboj odnesel še nekaj drugih hokejistov (ne glede na barvo dresa) …

IMG_2586[1]

Nad obiskom se najbrž nista mogla pritoževati niti lastnika obeh gostinskih lokalov v in ob dvorani Podmežaklo. Na tribunah pa … prvi so se oglasili Štajerci. Pa bi jim kdo rekel, da niso hokejsko mesto. Pa še kako so! Svojim malim hokejistom so ves čas turnirja nudili bučno zvočno kuliso – po domače in manj fensi temu rečemo navijanje. Kaj kmalu so se zbudili tudi jeseniški navijači, čeprav je roko na srce potrebno povedati, da so bile najbolj glasne v resnici navijačice. Menda mamice, tete in sestre domačih malčkov. Počasi so se navijanju pridružili tudi moški baritoni in kaj kmalu je bilo v dvorani kar bučno. Ob tekmi zmajčkov proti železarjem so se v navijaškem smislu končno prebudili tudi navijači iz slovenske prestolnice, nekoliko pa jih je k temu moral spodbuditi tudi spiker v dvorani. Najbrž je bil to v vseh desetletjih hokeja v železarskem mestu čisto prvi uradni napovedovalec, ki je publiko spodbujal, naj navija za Olimpijo. A je prav tako – prav vsi mali hokejisti (in hokejistke) si prav gotovo zaslužijo spodbudo. Čisto zadnji so se glasnemu spodbujanju pridružili še Kranjčani, so se pa za “zamudo” pri tem početju oddolžili s številom decibelov – po domače: bili so zelo glasni.

IMG_2591[1]

Pred zadnjo tekmo Mariborčanov so gostje iz štajerske prestolnice pripravili krajši nagovor enemu od svojih malih hokejistov (hkrati pa tudi staršema), ki se od Slovenije poslavljajo, saj odhajajo s trebuhom in kruhom v daljno Avstralijo. Čustvena minuta je minila ob bučnem aplavzu vseh prisotnih v dvorani.

IMG_2592[1]

V prekrasnem decembrskem nedeljskem dopoldnevu se je tako v hramu slovenskega hokeja zvrstilo reci in piši petindvajset petnajst minutnih hokejskih tekem, v katerih so vsi vpleteni pokazali, da je hokej sicer brez dvoma še vedno številka ena v železarskem kraju, a je hkrati treba tudi priznati, da za ta čudoviti šport obstaja veliko interesa v vseh koncih domovine. Skratka – hokej prav upravičeno lahko imenujemo – slovenski nacionalni šport. Nekaj sto malih hokejistov, njihovih trenerjev, spremljevalcev in podpornikov bi temu po uspelem turnirju prav gotovo z veseljem pritrdilo.

IMG_1780

Vsem skupaj hvala za sodelovanje, v prihajajočem letu pa Vam želimo obilo uspehov na ledeni ploskvi in izven nje, prav pa vam bo prišlo tudi zdravje.

SREČNO!

Tekst: Marko L.
Foto: Marko L. in starši U8&U10

Več fotografij z današnjega turnirja si lahko ogledate v galeriji na Facebook strani HD Jesenice: KLIK