DP mlajših dečkov (U12); prva tekma četrtfinala 
Športna dvorana Podmežaklo, Jesenice
18. februar 2017
Gledalcev: 40

3 – 2

(0:2,2:0,1:0)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 HDK Maribor 9′
0:2 HDK Maribor 15′ PP1
1:2 HD Jesenice 16′
2:2 HD Jesenice 25′
3:2 HD Jesenice 40′

Streli na gol: HD Jesenice    36 (13,12,11); HDK Maribor   7 (4,2,1)
Kazni: HD Jesenice    6 (4,2,-); HDK Maribor   2 (-,2,-)

Sodnika: Miha Bajt, Denis Crnkić

HD Jesenice: 25 Glavič B. (GK), 1 Zupan Urh (GK), 9 Seršen, 15 Gavljak, 8 Vidic, 24 Crnkić, 20 Rep, 14 Glavič D.(C), 21 Por, 6 Ulčar, 10 Črtalič, 5 Brglez, 16 Pogačnik, 12 Planinšek, 17 Bizjak, 7 Gregorič, 19 Mlakar, 23 Stević, 13 Glavič A., 4 Jan, 22 Fartek
Trener: Luka POGAČNIK

HDK Maribor: 69 Popović M. (GK), 1 Popović T. (GK), 19 Čerič, 21 Frešer, 39 Friš Lorber Tin., 2 Friš Lorber Tia., 12 Hvalec, 17 Bruić, 23 Vujaklija, 10 Pivec, 29 Kranjc, 14 Lesnik, 11 Štampar, 25 Perčič, 4 Nylaander
Trener: Luka Jurić
Morda bi kdo ob pogledu na rezultat domneval, da so Jeseničani stežka premagali mariborske lisjake in najbrž bi v tem pogledu imel celo prav. V sami predstavi na ledeni ploskvi, pa so železarji prevladovali vse od prvega sodniškega meta. Enkrat v rednem delu sezone so Mariborčani fante v rdečih dresih sicer premagali, a bi bila tokrat resnična športna krivica, če bi prišlo do česa podobnega. Res pa je tudi, da je šport včasih krut in tudi železarčkom bi se ob nekoliko drugačnem razpletu dogodkov kaj hitro lahko zgodila neprijetnost v obliki četrtfinalnega poraza. 

IMG_0371

Domači so začeli silovito in ves čas oblegali štajerska vrata, ki jih je – po dogovoru med ekipama – branil fantič, ki starostno sicer sodi v kategorijo U14. mariborčani so se zagriženo branili, njihov vratar pa je “odnesel” nekaj norih priložnosti Jesenic. Kazen za neučinkovitost je prišla v začetku devete minute, ko so gostje povedli po lepi akciji svojega kapetana. Dobre pol minute kasneje je sledila izključitev enega od jeseniških hokejistov zaradi spotikanja, a so železarji tudi ob igralcu manj spletli dve nevarni situaciji za gostujoča vrata. Do izenačenja žal ni prišlo. Tudi ob ponovni vzpostavitvi enakovrednega številčnega stanja od enajste minute naprej so prevladovali rdeči, izleti Mariborčanov na jeseniško polovico pa so bili zelo kratkega daha. V začetku zadnje minute uvodne tretjine je zaustavljanje enega od lisjakov sodnik okarakteriziral kot kazen za železarje. Vse skupaj se je neprijetno razpletlo 18 sekund kasneje, ko so ob številčni prednosti gostje še drugič premagali domačega čuvaja mreže Bora GLAVIČa in povišali svoje vodstvo na dva zadetka razlike (0:2). Zadnjih 32 sekund uvodne tretjine šokiranim železarčkom ni prineslo zmanjšanja zaostanka. Razmerje strelov v okvir vrat v prvi tretjini – 13:4 za Jesenice!

IMG_0384

K sreči so rdeči zadeli hitro v uvodu druge tretjine. Le 51 sekund igre v tem delu je namreč minilo, ko je domačim končno uspelo premagati gostujočega vratarja in znižati zaostanek na 1:2. Prepolovljen zaostanek je domačim vlil novih moči. Že tako premočni železarji so oblegali gostujoča vrata, valili napad za napadom in Štajerce pravzaprav redko izpustili iz njihove obrambne tretjine. Gol pa – kakor bi bil zaklet. Končno so rdeči po solo akciji enega od svojih branilcev uspeli zadeti v 25. minuti in na ta način na veliko veselje maloštevilnih gledalcev izenačili na 2:2. V stilu predhodnjih minut, so domači tudi preostanek druge tretjine pritiskali proti mariborskim vratom, do drugega piska sirene pa je na semaforju ostal rezultat 2:2. Devetnajst sekund pred iztekom časa v tem delu je prišlo do obojestranske izključitve (pri gostih zaradi grobosti, pri domačih pa zaradi držanja. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 12:2 za Jesenice!

IMG_0392

Pričakovati je bilo frontalni napad železarjev v zadnji tretjini in tako je tudi bilo. Najprej sta preostanek kazni iz drugega dela odslužila oba izključena igralca, pri čemer do spremembe rezultata ni prišlo. Zdelo se je, da je gostom nekoliko pojenjala tudi moč. Jim je pa potrebno prizanti fanatično borbenost in nepopustljivost. Domači so po lepi akciji prvega napada ob koncu 40. minute končno zadeli in zasluženo povedli s 3:2. Do predvidenega konca tekme je osalo še dobrih pet minut čiste igre, v akterih je domači strateg Luka POGAČNIk na ledu izmenjaval le svoji prvi dve najboljši peterki. Gostom tako ni dopustil niti trohice upanja na izenačenje, saj se je igra še naprej večinoma odvijala v mariborski obrambni tretjini. Lisjaki so 50 sekund pred iztekom igralnega časa iz vrat odpoklicali vratarja in ga nadomestili z novim napadalcem, vse skupaj pa jim ni prineslo nobene koristi. Razmerje v strelih v okvir vrat v zadnji tretjini – 11:1 za Jesenice!

IMG_0387

Luka POGAČNIK, trener:
“Kar precej preglavic nam je povzročil gostujoči vratar, ki je branil zelo dobro. Veseli me, da je moja ekipa prikazala izvrstno predstavo, čeprav morda po rezultatu tega na prvi pogled ni videti. V miru se bomo pripravili na povratno tekmo in poizkusili četrtfinalni obračun v svoj prid odločiti že po dveh tekmah. svoje fante (in kapetanko) bi za prikazano pohvalil.”
Tekst in foto: Marko L.