Erste Bank Young Stars League (U20)
tretja tekma polfinala

HD Hidria Jesenice vs. EC VSV
1 – 0
(1:0,0:0,0:0)

Tako je naneslo, da so v četrtkovem popoldnevu/večeru tri pomembne tekme igrale selekcije U18 (druga finalna tekma v Kranju), U20 (odločilna polfinalna tekma lige Podmežaklo) in članska ekipa (polfinale lige AHL v Rittnu). Ker kopica teh fantov sodeluje v večih ekipah – poleg matične še v starejši – je seveda kot posledica tega prišlo do nujne razporeditve moči. V eni od takih razporeditev je bil udeležen Žiga DEŽMAN, ki posledično ni mogel sodelovati v svoji matični ekipi na tekmi v Kranju; poteza z udeležbo na U20 polfinalu pa se je izkazala za – zmagovito!

Dobrih dvesto gledalcev (lani se jih je na polfinalni tekmi iste lige zbralo kar 750, kar je neuradni rekord mladinskih tekem v kateremkoli tekmovanju v kateremkoli športu v Sloveniji) je vse od začetka tekme spremljalo neizprosen boj obeh ekip za vsak centimeter ledu. Obe ekipi sta disciplinirano zapirali dostope do svojih vrat in iskali luknje v trdno postavljenih obrambah nasprotnikov. Eno tako so Železarji našli v 15. minuti, ko je že prej omenjeni Žiga DEŽMAN zadel za 1:0 – kasneje se je izkazalo, da je s tem zabil tudi zmagoviti gol! Prva tretjina se je končala ob razmerju strelov 9:6 za domače.

Dogajanja so se nekoliko intenzivirala v drugem delu. Obe ekipi sta poskušali nekaj več naporov vložiti v napad, ob tem pa ne pozabiti na osnovne obrambne naloge. Tako kot v prvi, tudi v drugi tretjini ni bilo nobene izključitve. Prav tako – kot je zdaj že jasno – v tem delu ni padel noben gol, ob razmerju strelov 12:10 za Železarje pa se je tudi druga tretjina končala z minimalnim vodstvom rdečih.

Domačim se je lepa priložnost za povišanje vodstva ponudila med 47. in 49. minuto, ko so igrali z igralcem več, saj je bil pri Beljačanih zaradi zadrževanja s palico izključen hokejist s slovensko zvenečim imenom Peter Paul Sivec. Power play žal ni bil uspešen. So se pa Železarji v težave spravili v 50. minuti, ko je bil zaradi istega prekrška izključen – malce za šalo, malce zares – hokejist z nemško zvenečim priimkom: Šturm. Penalty-kill domačih je bil brezhiben. V zadnjih desetih minutah so gostje obupano poizkušali izenačiti, vendar je bila obramba rdečih – jeklena. V zadnjih 45-ih sekundah so gostje z druge strani Karavank poskušali še brez vratarja, domači čuvaj mreže Žiga KOGOVŠEK pa je ob koncu lahko skupaj s kolegi iz ekipe zadovoljno gledal proti čistim rjuham za svojim hrbtom.

Ekipa Dejana VARLa je tako ponovila lanski uspeh (takrat pod vodstvom Gabra GLAVIČa) in se uvrstila v veliko finale lige EBYSL. Tam jih bodo pričakali hokejisti iz Szekesfehervarja, ki so v drugem polfinalu prav tako v treh tekmah izločili Vasas.

BRAVO EKIPA!

Tekst: Marko L.