Bled, 17.marec 2015
Športna dvorana na Bledu
DP mlajših dečkov, 3.tekma polfinala

 MK Bled A – HD Jesenice

6 – 7

(3:2,2:4,1:0 – 0:1) OT

1:0 HKMK Bled A 4′, 1:1 TÖRÖK (Baloh) 4′, 2:1 HKMK Bled A 10′, 2:2 SLIVNIK (Török) 13′, 3:2 HKMK Bled A 14′, 4:2 HKMK Bled A SH1 21′, 4:3 RIJAVEC (Slivnik) 24′, 4:4 TÖRÖK (Čufer) 28′, 5:4 HKMK Bled 29′, 5:5 BALOH (Dobravec, Langus) 29′, 5:6 SLIVNIK (Dobravec, Miklič) 30′, 6:6 HKMK Bled A 44′, 6:7 TÖRÖK 48′

Streli na gol: HKMK Bled A 24 (8,7,9,0), HD Jesenice 23 (8,10,4,1)
Kazni: HKMK Bled A 2 (0,2,0,0), HD Jesenice 16 (2,0,14,0)

MK Bled A: Justin (GK), Klančar, Brodnik (C), Jazbec, Sojer, Livrin, Borse, Lesničar, Pazlar, Jeločnik, Mahmutović, Vilman, Smolej, Golja, Goličič, Zugwitz
Trener: Valerij Šahraj

HD Jesenice: 1-Škrjanc (GK), 25-Avsenek (GK), 12-Gasar (A), 17-Čufer, 7-Rijavec, 23-Slivnik (A), 19-Török (C), 22-Miklič, 6-Dolinar, 13-Langus, 11-Dobravec (A), 8-Baloh, 10-Krupenko, 14-Glavič, 21-Junež, 5-Korošec, 24-Crnkić, 4-Bergelj, 20-Sintič, 3-Adrović, 18-Kaltak
Trener: Gaber KLINAR

Sodnika: Robert Bohinc in Gašper Franc

Gledalcev: 220

Po drami na drugi tekmi v soboto Podmežaklo, ki se je končala šele po izvajanju kazenskih strelov, se je tudi tretja, odločilna tekma med zagrizenima tekmecema sinoči končala na podoben način. Obrambi sta bili tokrat precej bolj luknjičasti, kot na jeseniški tekmi, je pa vse skupaj botrovalo razburljivima dvema urama hokeja v kategoriji mlajših dečkov.

Domači so v četrti minuti tekme povedli po nekoliko premalo odločni igri železarjev pred svojim golom. Veselje domačih se še ni poleglo, ko je 45 sekund kasneje Matic TÖRÖK že izenačil po podaji Baloha. Tako je nakazal, da je izredno razpoložen po smoli, ki ga je spremljala na sobotni tekmi. V sedmi minuti je bil zaradi nepravilnega naleta s telesom prvič na tekmi izključen Rijavec, a je obramba železarjev pritisk domačih v powerplayu uspešno prestala. Domači so znova povedli v 10.minuti po samostojnem vložku enega od njihovih igralcev. Obe ekipi sta v tem delu delovali dokaj enakovredno, napadi so se vrstili na obeh straneh. Na desni strani napadalne tretjine sta v 13.minuti obrambo domačih pošteno premešala Török (podajalec) in Luc SLIVNIK, ki je ob bližnji vratnici zadel za 2:2. Žal so domači le 23 sekund kasneje znova povedli in s tem zaključili doseganje zadetkov za prvo tretjino. Obe ekipi sta v prvih petnajstih minutah sicer sprožili po osem strelov v okvir nasprotnikovih vrat.

V drugi tretjini so prevladovali železarji, pa čeprav sprva ni šlo vse po njihovih željah. V 20.minuti si je edino blejsko kazen na tekmi zaradi nepravilnega oviranja prislužil eden od domačih igralcev, Jeseničani pa so ob silovitem pritisku nekoliko pozabili na obrambo in prejeli zadetek celo ob igri z igralcem več! Powerplay se ni izšel s tako želenim pakom v domačo mrežo, a vse skupaj z zaostankom dveh zadetkov izjemno motivirane čete železarjev očitno ni zmedlo. Na 4:3 je po odbitem strelu Slivnika v 24.minuti tekme znižal Alex RIJAVEC. Vse skupaj je bilo povod za totalni napad proti domačim vratom, plod vsega skupaj pa je bil izenačujoči gol kapetana Töröka v 28.minuti (podal mu je Čufer). Tudi domači se seveda niso vdali in so dobro minuto kasneje povedli še petič na tekmi. Veliko veselje bučnega domačega občinstva je bilo še v polnem teku, ko je po dobljenem buliju na sredini igrišča po levi strani pobegnil David BALOH in z diagonalnim strelom presenetil domačega vratarja le 7 sekund kasneje. Med podajalce sta se vpisala Dobravec in Langus. Zdelo se je že, da bosta moštvi drugo tretjino končali rezultatsko poravnani, ko je natančno minuto kasneje – le 22 sekund pred koncem tretjine – za prvo jeseniško vodstvo na tekmi poskrbel Slivnik (podajalca Dobravec in Miklič). Domači so v drugi tretjini Nejca Škrjanca prisilili v obrambo sedemkrat, Jeseničani pa so na drugi strani v okvir vrat domačih sprožili deset strelov.

V tretji tretjini so železarji bolj trdno zaprli dostope do svojih vrat. Domači so pritiskali v želji po izenačenju, a so jim fantje v belo-rdečih dresih njihove namere znova in znova preprečevali. Nekaj dobrih obramb je zbral tudi Škrjanc. V največje težave so se železarji spravili ob grdem prekršku Rijavca v 39.minuti, ko je nevarno podrl enega od domačih igralcev ob ogradi na desni strani jeseniške napadalne tretjine. Podobno kot nekaj dni prej Podmežaklo, je tudi tokrat domači igralec obležal in potrebna je bila zdravniška pomoč, da so nesrečnega fantiča sploh lahko odpeljali z ledu. Jeseničan si je ob tem prislužil 2+10 kazenskih minut, brez dvoma zasluženo. Domači so v powerplayu silovito pritisnili, obramba železarjev pa je – tudi s pomočjo boginje Fortune – pritisk domačih vzdržala. V 42.minuti so si Jeseničani prislužili zaradi napačne menjave novo kazen, saj se jih je v istem trenutku v igri znašlo šest.  Novi dve minuti pritiska so sicer še zdržali, a so domači vseeno izenačili pet sekund po tistem, ko so železarji spet zaigrali v polni postavi. V dvorani so se v tistem trenutku že večinoma zbrali tudi gledalci prihajajoče tekme med ekipo MK Bleda B in Olimpije, tako da je ob napetem dogajanju na ledeni ploskvi vzdušje res bilo vrhunsko, menda celo boljše kot na marsikateri tekmi v članskih kategorijah. Še ena manjša priložnost se je pred iztekom regularnega dela ponudila Jeseničanom, a je rezultat do zaključka 45.minute ostal neodločen. V tretji tretjini so domači – ki so lovili rezultat – sprožili devet strelov, Jeseničani pa štiri.

V podaljšku so najprej pritisnili Blejci. Jeseničani so se zbrano branili, tako da do strela domačim pravzaprav sploh niso pustili. Ploščica se je večinoma vrtela v obrambni tretjini Jesenic, a je nato zadeve na pravo mesto s hitrim protinapadom v 48.minuti postavil Matic TÖROK. Po prestreženem paku je ušel obrambi po sredini in streljal proti vratom domačega vratarja. Ta je še uspel odbiti prvotni strel, pak pa se je trenutek zatem odbil od približujočega se jeseniškega kapetana in končal v domači mreži na veliko veselje številčnega navijaškega kontingenta z Jesenic.

Prav kapetan Jesenic je bil po izjemni smoli na sobotni tekmi – seveda ob dobri asistenci soigralcev – eden od najbolj zaslužnih za preboj železarjev v finale. Pohvale si seveda zaslužijo vsi sodelujoči. V finale se je tako uvrstila brez dvoma kvalitetnejša ekipa v treh tekmah, tudi Blejci pa so dokazali, da imajo v moštvu dovolj kvalitete za vrhunske dosežke.

V tekmi, ki je sledila, je blejsko moštvo B premagalo Olimpijo in si tako tudi zagotovilo nastop v finalu. Blejsko-jeseniški dvoboj se bo tako nadaljeval s prvo finalno tekmo v soboto.

Tekst:M.L.