Jesenice, 13.december 2014
Dvorana Podmežaklo
DP kadetov

HD Jesenice – HK Triglav
5 – 4

(3:2,1:2,0:0 – 0:0, 1:0) SO

1:0 SVETINA (Sodja, Brglez) 11′, 2:0 SVETINA (Brglez, Nastran) 12′, 3:0 BRUN RAUH 14′, 3:1 Prostor (Jenko) 16′, 3:2 Jenko (Prostor) PP1 19′, 3:3 Prostor (Jenko), 4:3 STOJAN 37′, 4:4 Prostor PP1 40′, 5:4 SODJA (GWS) 65′

Streli na gol: HD Jesenice 46 (21,10,12 – 3), HK Triglav (25 (8,11,4,2)
Kazenske minute: HD Jesenice 22 (2,6,4 – 0, 10), HK Triglav 10 (4,6,0 – 0)

HD Jesenice: 1-Pelko (GK), 25 – Hribar (GK), 15-Brun Rauh, 5-Pivač, 24-Šturm, 12 Sršen (C), 21-Korošec, 13-Stojan, 7-Mravlje,  11-Brglez, 22-Svetina, 23-Sodja, 3-Nastran,  6-Smolej, 14-Pretnar, 9-Krmelj, 10-Homan, 17-Pivk,
Trener: Aleš SODJA

HK Triglav: Planc (GK), Drole (GK), Jugovic (C), Sekne, Prostor, Tavčar, Jenko, Pavc, Gartner, Rozman, Udir, Morel, Žagar, Štenkler, Nadižar, Kleindienst
Trener: Edo Hafner

Sodniki: Miha Bajt (glavni), Gašper Franc (linijski), Matej Arlič (linijski)

Položaj na prvenstveni lestvici pred tekmo, na katerem so Jeseničani bili v vodstvu, Kranjčani pa drugo-uvrščeni, je obetal tako rekoč derbi tekmo tega dela državnega kadetskega prvenstva. Že res, da so naši fantje z naskokom najboljša ekipa dosedanjega dela prvenstva ( s 106 več doseženimi, kot prejetimi zadetki), Kranjčani pa “le malenkost v plusu” (+21), a potrebno je vedeti, da so v četi železarjev manjkali praktično V S I  pomembni branilci (Urukalo, Brus, Šabanović, Klofutar), poleg tega pa je manjkal verjetno najbolj kreativen napadalec ekipe (Kapel). Tudi Kranjčani so se sicer pridušali, da jim manjka najboljši igralec, a ta je vseeno še deček (!?).

V derbi sta ekipi torej vstopili s precej različnimi izhodišči. Pri domačih je v obrambi odgovornost padla na branilce, ki sicer takih nalog nimajo prav pogosto, po sili razmer pa je domači trener med branilce prekvalificiral tudi kakega napadalca. Sicer pa se je kaj kmalu v začetku tekme izkazalo, da obramba niti ne bo tako hud problem, saj se je večina igre odvijala – ne samo na polovici Kranjčanov, celo ne samo v tretjini gostov, pač pa na zbitem prostoru med obema krogoma in golom Triglava. Gostje so se panično branili, saj so paki leteli z vseh strani. pri tem so se posluževali tudi nedovoljenih prijemov, kakor recimo igranje z visoko palico že v 4.minuti tekme. Gostje so dve minuti igre z igralcem manj požrtvovalno ubranili, a se obleganje gostujočih vrat tudi v prihodnjih minutah ni razrahljalo. V 7.minuti so Triglavani dobili novo kazen zaradi grobega naleta s palico, a so tudi ti dve minuti igralskega deficita uspešno ubranili. V enajsti minuti so železarji končno povedli – po podajah Sodje in Brgleza je bil uspešen Erik SVETINA. Le 58 sekund kasneje je vodstvo podvojil isti igralec, le da sta se tokrat med podajalce vpisala Brglez in Nastran. Gostje so pred vrata zdolgočasenega Pelka prihajali povprečno vsako tretjo minuto enkrat, a prav nevarni niso bili. Na 3:0 je z izvrstnim strelom od daleč povišal Lan BRUN RAUH v 14.minuti in kazalo je že, da so gostje potolčeni in brez idej kako naprej. V športu pa se hitro vse obrne. V začetku 16.minute so v eni od redkih akcij gostje povsem neogretemu Pelku zabili svoj prvi gol. V 18.minuti je sodnik izključil Pivka zaradi zadrževanja s palico, gostje pa so po 39 sekundah igre z igralcem več dosegli gol za znižanje rezultata na 3:2. S tem rezultatom se je zanimiva, a večino časa enosmerna tekma po prvih 20 minutah tudi končala. Domači so v prvi tretjini sprožili 21 strelov v okvir gostujočih vrat, gostom je na vrata domačega vratarja uspelo streljati osemkrat.

Prva omembe vredna zadeva v drugi tretjini je bila izključitev Sodje zaradi spotikanja v 22.minuti tekme. Le 25 sekund kasneje mu je na kazensko klop sledil zaradi izbijanja paka izven meja igrišča (iz svoje tretjine) še Brun Rauh. Domači so se 55 sekund hrabro upirali s tremi igralci proti petim, potem pa je eden od Kranjčanov ponovno storil prekršek z igranjem z visoko palico (!). Vse tri kazni so se nato iztekle brez rezultatske spremembe. V 26.minuti so si novo kazen zaradi spotikanja prislužili gostje, a domačim ni uspevalo dosti v powerplay-u. Tudi sicer dogajanje v drugi tretjini ni več spominjalo na igro mačke z mišjo, saj so gostje pokazali nekaj več ambicij za igranje hokeja. Težko “igranje hokeja” rečemo prekršku Triglavanov iz 31.minute, ko so si prislužili dve kazenski minuti zaradi nepotrebno grobega udarca s palico. Domačim ni uspelo povišati vodstva ob igri z igralcem več in kazen je sledila. V 34.minuti so tako po lepi akciji Triglavani rezultat izenačili na 3. Ob tem velja omeniti, da so trenutek za bučno podporo začutili tudi navijači (starši?) gostujoče ekipe, kar je vsekakor vredno pohvale. Manj so vredni pohvale razni vzkliki proti jeseniškim igralcem in sodnikom – izrazi, ki jih na tem mestu iz spoštovanja ne bomo zapisali, so pa oznaka za kako domačo žival, ki sodi na kmetijo. Kakorkoli, take zadeve ne sodijo na športna prizorišča, prav posebej ugodno pa se ob takih vzklikih – upajmo – ne počutijo niti sami igralci Triglava.
Nazaj k tekmi. Gostje so torej izenačili in napovedali, da si želijo več, kakor le dostojen poraz. Z lepim zadetkom z leve strani je železarje v novo vodstvo popeljal Nejc STOJAN v 37.minuti, a veselje ni trajalo dolgo. V 39.minuti je bil namreč zaradi nepravilnega oviranja najbrž nekoliko prestrogo izključen Mravlje, Kranjčani pa so gol za novo izenačenje dosegli v powerplay-u 22 sekund pred koncem tretjine. Domači so v drugih 20 minutah streljali v okvir gostujočih vrat 10-krat, gostje pa so nerazpoloženega domačega vratarja ogrozili 11-krat.

V zadnjo tretjino sta tako ekipi vstopili rezultatsko izenačeni. V domačih vratih je Pelka zamenjal Hribar. Prav lepega hokeja več ni bilo videti, saj sta obe ekipi poskušali biti osredotočeni na obrambo. Kljub temu je četa železarjev v zadnjih dvajsetih minutah večino časa ponovno prevladovala. Gostje so postali precej bolj disciplinirani in si v tretji tretjini niso več privoščili nobene izključitve. Enako ne velja za domačo ekipo, saj sta si kazni v 44. in 48. minuti prislužila Brglez (oviranje s palico) in Svetina (spotikanje). Obe kazni so sicer domači ubranili. V nadaljevanju kljub nekaj lepim poizkusom domačim ni uspelo doseči zmagovitega zadetka. Do konca tretjine so Kranjčane sicer nadstreljali z 12:4, po 60 minutah pa je na semaforju vseeno svetil rezultat 4:4.

Obe moštvi sta 5 minut podaljška ob igri štirih proti štirim odigrali prejkone previdno. Domači so sprožili 3 strele, gostje pa 2, a se rezultat ni spremenil.

Pri kazenskih strelih pa je šlo takole:

 – najprej je za goste poskušal Jenko, a je bil Hribar uspešnejši
– za železarje je bil v prvem poizkusu neuspešen Svetina
– drugi poizkus Kranjčanov je v gol spremenil kapetan Jugovic
– Lan BRUN RAUH mu ni ostal dolžan, ampak je hladnokrvno izenačil rezultat
– Kranjčane je ponovno v vodstvo popeljal Prostor
– Jaka ŠTURM je suvereno ponovno izenačil

Po treh kazenskih strelih na vsaki strani sta torej obe moštvi dosegli po dva zadetka. V nadaljevanju sta moštvi pristopili k izvajanju kazenskih strelov izmenično po enkrat. Vsak par je torej že lahko odločil zmagovalca tekme. Najprej je (spet z nekoliko neokusnim provociranjem gostujočih “navijačev”) Jesenice v vodstvo popeljal Jaka SODJA. Ob doseženem zadetku se je po mnenju sodnika veselil na neprimeren način in si tako prislužil 10 minut disciplinske kazni. Vprašanja in protesti z domače klopi niso zalegli in ostalo je pri dosojeni kazni. Piko na i k trdo prigarani zmagi je ob koncu pristavil še Domen HRIBAR, ki je strel Jugovica preusmeril v vratnico in tako železarjem zagotovil dodatno točko.

Gostom velja za vztrajnost čestitati, domače kadete pa pohvaliti za zmago kljub zdesetkani postavi.

Aleš SODJA, trener domače ekipe: “S tekmo samo nisem zadovoljen, saj znamo in zmoremo bistveno bolje. Vseeno pa je potrebno vedeti, da smo odigrali toliko, kolikor smo v tej postavi sposobni. Sodnik mi je ob koncu razložil kazen, ki jo je dosodil, o izpadih in zapisih Kranjčanov po tekmi pa ne želim dati komentarja.”

Tekst: M.L.

HDJ vs Triglav kadeti