Zagreb, 17. januar 2015
Drsališče na Velesajmu
DP kadetov

KHL Zagreb – HD Jesenice
2 – 3 OT

(1:1,1:0,0:1 – 0:1)

1:0 Selitaj (Joja) 2′, 1:1 BRUN RAUH (Korošec, Šabanović) PP1 20′, 2:1 Vicković (Ličina) 32′, 2:2 KRMELJ (Mravlje) 58′, 2:3 KOROŠEC (Brun Rauh, Smolej) 61′

Streli na gol: KHL Zagreb 24 (11,8,5 – 0), HD Jesenice 34 (11,6,16 – 1)
Kazni: KHL Zagreb 10 (4,4,2 – 0), HD Jesenice 6 (4,2,0 – 0)

KHL Zagreb: Hergešić Adamović (GK), Begić, Ličina, babić, Lukač, Crnec, Joja, Štajcar, Selitaj, Vragolović, Stubičar, Katarin, Dadić, Vicković
Trener: Lubomir Pichonsky

HD Jesenice: 1-Legat (GK), 25-Žagar (GK), 3-Nastran, 4-Šabanović, 5-Pivač, 6-Smolej, 7-Mravlje, 8-Dežman, 9-Krmelj, 10-Homan, 11-Pogačar, 12-Šega, 13-Murnik, 14-Pretnar, 15-Brun Rauh, 16-Brus, 17-Pivk, 20-Kararić, 21-Korošec, 22-Jakupović, 23-Podrekar
Trener: Aleš SODJA

V nekoliko neprijetni situaciji se je znašel trener kadetov Aleš SODJA pred potjo v Zagreb. Njegova ekipa je do tedaj v prvenstvu na 13 tekmah nanizala prav toliko zmag (od tega eno v podaljšku). Potrebno je vedeti, da pa prav iz te ekipe 9 fantov igra tudi za jeseniško mladinsko vrsto, ki nastopa v ligi EBJL. Prav v tem grmu pa tiči zajec – večina teh fantov je prav tako v soboto ob podobni uri igrala domačo tekmo v EBJL Podmežaklo proti Linzu. Morda bi kdo pomislil, da se zmagoviti niz tako lahko nesrečno konča, a Aleš Sodja prav gotovo ni iz takega testa. S sabo na pot v hrvaško prestolnico je vzel torej 9 dečkov in poskušal ohraniti niz nepremagljivosti. Sodeč po zapisniku iz Zagreba, ki ga je spodaj podpisani dobil na vpogled, je na tekmo odšlo nekaj tudi spremljevalcem jeseniškega hokeja neznanih fantov – npr. Jure LegaRt, Miha KrmeZ, Gregor PoSačar, in AmaN KaraČiČ. Gre seveda za nekaj nerodnosti pri vpisovanju podatkov, v resnici pa gre za vsem znane Legata, Krmelja, Pogačarja in Amarja Kararića.

Pa se posvetimo tekmi. Nekaj strahov bi morda pri kom zbudilo hitro vodstvo domačih v drugi minuti tekme. Dejansko sta ekipi v prvi tretjini odigrali dokaj enakovredno. Pri Jeseničanih je bilo vidno, da se tisti, ki v moštvu običajno ne odigrajo najpomembnejših vlog, na nove naloge še nekoliko privajajo. Vse do začetka 16. minute sta ekipi poskušali z izmeničnimi napadi spremeniti rezultat, a se to ni zgodilo. V 16. minuti je prišlo do prve izključitve na strani železarjev (Nastran), a doamčim številčne prednosti ni uspelo izkoristiti za dosego drugega zadetka. V 19. minuti je bil izključen najprej igralec Zagreba (spotikanje). Sledila je dvojna izključitev v 20. minuti – po en igralec v vsaki ekipi je moral na kazensko klop (pri Jeseničanih Krmelj). Devet sekund kasneje so železarji z golom Lana BRUN RAUHa rezultat izenačili (podajalca Korošec in Šabanović). kakor rezultat, tako je bilo v prvi tretjini izenačeno tudi razmerje strelov – 11:11.

V drugi tretjini sta bili ekipi prav tako precej enakovredni. V 27. minuti je prišlo do napačne menjave pri železarjih. Taka menjava je prav gotovo posledica neuigranosti, saj so nekateri od teh fantov prvič bili v ekipi na uradni tekmi. Jeseničani so kazen z veliko mero požrtvovalnosti ubranili. V 32. minuti pa so domači vseeno povedli. Le 16 sekund kasneje je eden od Zagrebčanov moral na kazensko klop, a so bili tudi napadi železarjev ob igralcu več neuspešni. Novo kazen so si domači prislužili v začetku 40. minute, a železarjem tudi ob tej priložnosti ni uspelo doseči zadetka. Nekoliko umirjenejša druga tretjina se je tako končala ob minimalnem vodstvu domačih, razmerje strelov v tem delu pa je bilo 8:6 (tudi v korist Zagrebčanov).

V zadnji tretjini pa je jeseniško moštvo silovito napadlo. Treba je bilo ujeti tekmece, v takih trenutkih pa je moto lahko samo: napad. Prav to se je zgodilo. Napadi železarjev so se valili eden za drugim, domači vratar pa je bil pogosto na preizkušnji. V disciplinirani igri gostov ni bilo prostora za napake in izključitve, a so se tudi domači zavzeto branili. Skoraj bi se že komu zazdelo, da bodo domači dosegli veliko zmago nad prvouvrščenimi Jeseničani, a jim je načrte prekrižal v 58- minuti Miha Krmelj (Krmez, kakor so ga preimenovali Hrvatje). Golu, ki ga nekdo doseže v tako pomembnem trenutku tekme, bi na drugi strani Atlantika prav gotovo rekli, da ga je igralec dosegel “Like a Boss”. Podajalec pri izenačujočem zadetku je bil Mravlje. Edina izključitev v tretji tretjini se je pripetila nervoznim domačim le 18 sekund po izenačujočem zadetku in kaj lahko bi se zgodilo, da bi naši fantje zmagali že v regularnem delu srečanja. Ob razmerju v strelih kar 5:16 (v korist Jesenic) se je tako tekma po 60 minutah končala z neodločenim rezultatom 2:2.

O samem podaljšku ni kaj dosti povedati – že uvodni napad je po 18 sekundah prinesel zmago Jesenicam. Zadel je Gašper KOROŠEC, med podajalce pa sta se vpisala Brun Rauh in Smolej. Kadeti tako še naprej ohranjajo niz nepremagljivosti in so seveda na vrhu lestvice ekip s štirinajstimi zmagami v štirinajstih tekmah (od tega sta bili dve torej doseženi v podaljšku). Ekipa je v teh tekmah dosegla kar 136 golov in jih prejela le 27. Prav gotovo gredo zasluge za neverjetni niz trenerju Alešu Sodji, ki pa seveda brez kvalitetnih fantov, ki trdo trenirajo, česa takega sam ne bi mogel doseči.

Aleš SODJA:
“Prvi in drugi napad sta ostala doma in igrala tekmo lige EBJL. Sama tekma za nas sicer ni pomenila dosti, saj smo na lestvici v zanesljivem vodstvu. Na tekmi smo bili vseeno boljši, več smo bili pri paku in sprožili več strelov. S temi fanti je užitek delati. Sezona je zaenkrat umirjena in odlična. Na niz tekem nepremagljivosti se sam niti ne oziram toliko, najbolj važen bo končni rezultat. Pod pogojem, da nas v prihajajočih mesecih ne bodo zdelale poškodbe in bolezni, pa se lahko nadejamo tudi le-temu (torej dobremu rezultatu, op. p.).”

Tekst: Marko L.