Celje, 1.april 2015
Ledena dvorana v mestnem parku
DP mladincev, tretja tekma finala

HK Celje – HD Jesenice  

7 – 1

(3:0,3:0,1:1)

1:0 Jezovšek (Grahut) 3′, 2:0 Grahut (Drozg) PP1 13′, 3.0 Jezovšek (Kuzman, Petek) PP1 16′, 4:0 Jezovšek 23′, 5:0 Drozg SH1 29′, 6:0 Jezovšek (Jeram F.) 33′, 7:0 Drozg (Petek) 53′, 7:1 KAPEL (Svetina E., Urukalo) 54′

Streli na gol: HK Celje 35 (10,13,12), HD Jesenice 29 (9,10,10)
Kazni: HK Celje 10 (4,4,2), HD Jesenice 8 (4,2,2)

HK Celje: Jeram T. (GK), Jost (GK), Jeram F., Čuvan, Pešak, Jeram U., Kolar, Jezovšek, Mercina, Srebot, Čirič, Robar, Štante, Drozg, Voh, Pintar Senica, Kuzman, Kern, Petek, Grahut (C), Mrđenović
Trener: Jure Gajšek

HD Jesenice: 1-Legat (GK), 25-Pelko (GK), 7-Hadžić, 13-Urukalo, 12-Glavič, 9-Rajsar, 24-Rekar, 3-Stojan, 23-Sodja, 4-Kapel, 22-Svetina E., 18-Žuber, 2-Klofutar, 15-Avsenek, 11-Seršen, 16-Šturm, 6-Brus, 20-Brglez, 17-Svetina R., 8-Kantarević, 21-Pavlič, 10-Korošec
Trener: Dejan VARL

Z velikimi upi je odpotovala ekipa mladincev na tretjo finalno tekmo državnega prvenstva v Celje. Spomin na nekaj dni staro sijajno predstavo v knežjem mestu je bil še zelo živ in fantje s trenerjema Varlom in Remarjem na čelu so si prav gotovo želeli ponovitve. Dobro razpoloženi so fantje v sončnem, a vetrovnem popoldnevu prispeli v drugo največje štajersko mesto in opravili uvodno ogrevanje. Zdelo se je, da so dobro pripravljeni na boj.

Kar 350 gledalcev se je zbralo na tribuni, precejšen odstotek teh so predstavljali tudi jeseniški navijači. Med njimi se je znašlo kar nekaj takih, ki niso v sorodstvenih povezavah z igralci, pa kak bivši trener… Lep je občutek, da tudi delo v mlajših kategorijah še vname zanimanje jeseniške hokejske javnosti.

Sama tekma je že v uvodu nakazala smer, v katero se bo gibalo dogajanje. Prvih nekaj izmeničnih napadov je presekal domači čudežni deček Jezovšek, ki je po hitrem drsanju z nizkim strelom od daleč v tretji minuti presenetil čuvaja mreže železarjev. V četrti minuti je zaradi spotikanja na kazensko klop pri Celjanih moral Voh. Hitro se je videlo, da je domača ekipa tokrat bistveno bolj osredotočena na svoje naloge, kakor je bila na prvi finalni tekmi. Razlika v starosti, centimetrih in kilogramih med obema ekipama je tokrat odigrala svojo vlogo, tako da je bil powerplay neuspešen. Železarji so v nadaljevanju poizkušali napadati in na igrišču niso igrali podrejene vloge, nekajkrat pa je domače rešila tudi sreča. Svoje je dodal še celjski vratar.  Žal igra ni stekla tako tekoče kakor pred dnevi, pak v napadu ni krožil in posamične akcije so kmalu postale plen trde domače obrambe. Želja pri jeseniški ekipi pa je bila vsekakor vidna. Na drugi strani so Celjani s svojimi akcijami sejali zmedo v obrambi naših fantov. V 11.minuti je bil zaradi zadrževanja s palico izključen E.Svetina, domači pa so potrebovali 27 sekund igre z igralcem več, da so svoje vodstvo podvojili (2:0). V 15.minuti je na kazensko klop zaradi nepravilnega oviranja moral Brus, rumeni pa so po 37 sekundah zadeli še tretjič na tekmi. Trener Jesenic Dejan VARL je vzel pol minute odmora in poskušal zbrati svoje fante. Sledila je izključitev Pintarja Senice pri domačih, a šokirani železarji niso resneje ogrozili domačega vratarja. Do konca uvodne tretjine se v rezultatskem smislu ni spremenilo več nič, ostajalo pa je vprašanje, ali so se železarji po visokem zaostanku še sposobni vrniti v boj za naslov prvakov. Domači so v tej prvi tretjini v okvir vrat Jureta LEGATa streljali desetkrat, Jeseničani pa proti domačim vratom devetkrat.

V tretji minuti druge tretjine je Jezovšek ponovil vajo iz uvodne – s samostojnim prodorom je dosegel četrti celjski in tretji svoj gol na tekmi. Žarek upanja za Jeseničane je posijal v 29.minuti, ko je bil pri domačih zaradi spotikanja kaznovan Pintar Senica, a tudi ta priložnost za dosego zadetka ob igri z igralcem več Jesenic ni prinesla uspeha – prav nasprotno, domači so po hitrem protinapadu po desni strani dosegli shorthanded gol in s tem dokončno pokopali upe Jeseničanov na preobrat (5:0). V 31.minuti sta si sledili izključitvi Glaviča (zadrževanje s palico) in še enkrat Pintarja Senice. Tik pred iztekom kazni za Glaviča je Jezovšek dosegel nov gol v veselje bučnih domačih navijačev.  V vratih železarjev je Legata po tistem zamenjal Maj PELKO. Zadnjih sedem minut v drugi tretjini se ni dogajalo nič dramatičnega. Domači so v drugi tretjini streljali 13-krat, Jeseničani pa 10-krat.

Zadnja tretjina je bila tako le še formalnost. V 42.minuti si je malo kazen zaradi nepravilnega oviranja pri domačih prislužil Drozg, a se rezultat ob powerplayu Jesenic ni spremenil. Domači so v nadaljevanju nekoliko “stopili s plina”, železarji pa so večji del neuspešno poizkušali prebiti domačo obrambo. Nekaj lepih obramb je zbral Pelko. Nepravilna menjava v četi železarjev v 49.minuti je prinesla novo malo kazen, rezultat pa je ostal pri 6:0 za domače. Sedmi gol so domači dosegli v 53.minuti, pol minute kasneje pa je tolažilni gol za Jesenice dosegel Rok KAPEL.  Zadnjih sedem minut srečanja je minilo v čakanju zaključne sirene.

20150401_200317

Zasluženo slavje domačih se je začelo tik ob zadnjem pisku sirene, najbrž pa še kak trenutek prej. Železarjem je treba priznati, da so v letošnji sezoni z mlado ekipo prikazali izjemen napredek. Pravzaprav je presenetljivo že to, da so se v finale sploh uvrstili, saj je v ekipi redno igralo kar 12 kadetov, občasno pa še nekaj več. Celjanom, ki imajo izjemno generacijo mladincev, se s težavami s sestavo moštva recimo ni bilo potrebno ubadati, saj je velika večina nosilcev igre tudi v resnici mladincev. Razlika v višini, teži in razmišljanju pa se seveda v teh letih še kako pozna. Uspeha Celjanov to seveda v ničemer ne zmanjšuje, je pa razlaga in spodbuda za Jeseničane, ki so s svojo uvrstitvijo na drugo mesto – s pretežno kadetsko ekipo – brez dvoma dosegli velik uspeh in postavili dobre temelje za delo v prihodnjih sezonah. Fantje so si sicer gotovo želeli naslova, a Celjani so pač v tem trenutku premočna ekipa. Večini ekipe – z izjemo starejšega dela – pa v prihodnjih dneh sledi še boj za naslov državnih prvakov v kategoriji kadetov.

Čestitke!

20150401_200548

Dejan VARL, trener mladincev:
“Najprej bi rad čestital Celjanom, naslov prvakov so osvojili zasluženo. Bili so boljši. Čestitam tudi svojim fantom, predvsem prvo finalno tekmo so odigrali fenomenalno. Odlično je bilo tudi v polfinalu proti Triglavu. Najbrž nas je pri poskusu presenečenja na drugi in tretji finalni tekmi nekoliko ovirala psiha. Vse skupaj je gotovo predvsem dobra izkušnja za vse fante. Kadar veš, da si storil vse za uspeh, takrat je tudi izgubiti nekoliko lažje. Lepo bi se zahvalil vsem fantom za prizadevno delo skozi celotno sezono. Tistim, ki bodo v prihodnji sezoni prestari za kategorijo mladincev, pa želim veliko sreče na nadaljnji življenjski in športni poti.”
Tekst in foto: Marko L.