Liga EBJL
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
16. marec 2016
Gledalcev: 150

HD Jesenice – Fehervar AV19

3 –  4 (OT)

(0:2,1:0.2:1 – 0:1)

Strelci:

0:1 Makovics (Szabo) 4′
0:2 Toth (Peter, Kiss) 17′
1:2 ŠTURM (Sodja) 31′
2:2 BRUS (Svetina, Seršen) PP1 45′
2:3 Czaszar (Buzas) 46′
3:3 URUKALO (Brun Rauh, Rajsar) 48′
3:4 Vas (Toth) 61′

Streli na gol: HD Jesenice  28 (7,9,12, -); Fehervar AV19   35 (16,8,10, 1)
Kazni: HD Jesenice  4 (2,2,-, -),; Fehervar AV19   10 (2,6,2, -)

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 15 Brun Rauh, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 21 Korošec, 16 Brus, 22 Svetina, 12 Seršen, 14 Pretnar, 7 Šabanović, 13 Crnović, 11 Brglez, 18 Kapel, 4 Ivančevič, 2 Luznar, 10 Pavlič, 19 Pogačnik,
Trener: Gaber GLAVIČ

SAPA Fehervar AV19: 44 Pinczes (GK), 74 Szele (GK), 81 Kiss P., 61 Peter, 9 Halasi, 20 Vas, 21 Nemeth, 75 Fürst, 76 Szabo D., 90 Erdely, 12 Török, 17 Rajz (C), 18 Madacsi, 68 Czaszar Hunor, 88 Makovics, 92 Vincze, 93 Mihaly, 2 Gyurgyev, 26 Szita, 27 Szabo B., 29 Toth, 79 Buzas
Trener: David Kiss

Sodnika:  Miha Bulovec, Miha Bajt
Linijska sodnika: 
Anže Bergant, Matej Arlič

IMG_4165[1]

Nekoliko manj od pričakovanj se je zbralo gledalcev na drugi polfinalni tekmi lige EBJL. Res je tudi, da sta še dve drugi jeseniški ekipi prav v tem popoldnevu igrali svoji tekmi, a zdi se, da je širši jeseniški hokejski javnosti kaj malo mar, kaj se v prihodnjih sezonah obeta v smislu igralcev, ki bodo počasi potrkali na vrata članske ekipe. Ko človek ob tem pomisli na tekme nekdanje Kranjske Gore, v kateri so se prav tako kalili bodoči zvezdniki jeseniškega in slovenskega hokeja, spremljalo pa jih je po 1500 gledalcev, se resno vpraša, s čim si je sedanji rod mladincev zaslužil ignoranco gledalcev. Resnici na ljubo je bilo na tribuni opaziti prav iste obraze, kakor vedno ob tekmah mladincev; večino staršev, nekaj malega ostalih sorodnikov in deklet, ter peščico Red Steelers Ultrasov … A pustimo to razpravo ob strani za kako drugo priložnost …

IMG_4168[1]

Domači, ki so za ohranitev statusa še vedno tekmujočih nujno potrebovali zmago, so se v začetku tekme odločno pognali proti vratom madžarske ekipe. Prvi dve minuti tekme sta tako večinoma minili ob igri v gostujoči obrambni tretjini. V enem od hitrih napadov je pred gostujočega vratarja pridrsal Rajsar in lepo streljal, a se je pak od vratarja odbil v vratnico. Potem pa so gostje pokazali, kako se zadevam streže – v četrti minuti so namreč z golom Makovicsa, ki je zadrsal okrog domačega gola in zadel ob bližnji vratnici –  povedli. V naslednjih minutah so bili gostje nevarnejši. Domačim sicer borbenosti ne gre očitati. V 13. minuti je bil v hitrem protinapadu nevaren Seršen, vendar je njegovo namero po strelu od blizu gostujoči vratar “prebral”. Že v naslednji minuti je pri gostih prišlo do prve izključitve – zaradi držanja je bil izključen Erdely. Železarji so hitro postavili formacijo v napadalno tretjino, gostje pa so kljub temu zaprli vse poti do svojih vrat in powerplay ni prinesel uspeha. V sedemnajsti minuti so gostje po zaslugi Titha povedli z dvema goloma razlike. Tik za tem je bil zaradi spotikanja izključen še Brglez in zdelo se je, da se Jeseničanom slabo piše. K sreči gostom ni uspelo doseči novega gola. V neprepričljivi prvi tretjini so domači na gol gostujočega vratarja Szeleja ustrelili le sedemkrat, igralci Fehervarja AV19 pa so Žigo KOGOVŠKA ogrozili kar šestnajstkrat.

IMG_4172[1]

Že pol minute po začetku druge tretjine se je gostom ponudila priložnost za neoviran strel na sredini pred golom domačega vratarja. Le-ta je strel k sreči odbil in ostalo je pri dveh zadetkih zaostanka. V 22. minuti je bil zaradi držanja izključen gostujoči hokejist Szabo, kazen za goste pa je minila brez da bi domači dosegli zadetek. V 25. minuti je po desni strani lepo prodrl Seršen, preigral gostujočega branilca in od blizu streljal v gostujočega vratarja. Končno so domači zadeli v 31. minuti, ko je po strelu Sodje z leve strani pak pod vratarjem uspelo v gol poriniti Jaku ŠTURMU. Zaradi igranja z visoko palico je bil v 35. minuti izključen Rajsar. Železarji so igrali z igralcem manj le 36 sekund, potem pa je bil zaradi oviranja izključen tudi igralec Fehervarja Mihaly. Pritisk gostov je bil tako nevtraliziran. Nova kazen zaradi napada s telesom se je gostom primerila v 39. minuti. priložnost za izenačenje je bila lepa. Najprej je po desni strani prodrl Sodja, a mu ni uspelo nevarneje streljati. Deset sekund pred koncem tretjine je okrog gostujočih vrat zadrsal Šturm in poskušal prelisičiti vratarja Madžarov, a je bil le-ta dovolj zbran. Nekoliko bolj spodbudna predstava je v drugi tretjini postregla z devetimi streli železarjev in osmimi streli gostov.

IMG_4177[1]

Šestinštirideset sekund kazni je gostom še ostalo v začetku tretje tretjine. Domači so silovito pritisnili, a se gostujoča obramba ni pustila premagati. Potem pa je bil v 43. minuti zaradi držanja izključen igralec Fehervarja Erdely, železarji pa so 15 sekund pred iztekom njegove kazni končno dosegli powerplay gol – po podajah Svetine in Seršena je bil s strelom od daleč uspešen Nejc BRUS. Izbruh veselja ob izenačenju na tribunah ni trajal dolgo, saj so gostje že po 47 sekundah nadaljevanja znova povedli – zadel je Czaszar. k sreči lov domačih za izenačenjem ni trajal dolgo. Zelo blizu izenačenju je bil po prodoru po desni strani že Svetina, vendar je gostujoči vratar njegov strel ubranil. Slabo minuto kasneje je po podajah Bruna Rauha in Rajsarja rezultat na tri z novim strelom od daleč izenačil Žiga URUKALO. Lepo priložnost za dosego vodilnega zadetka je imel v 51. minuti Pretnar, a mu je žal ni uspelo izkoristiti. Zadnjih nekaj minut sta ekipi predvsem pazili na to, da ne bi prejeli zadetka. Precej nevarnejši so bili sicer v zadnjih minutah gostje, a je domačim uspelo tekmo pripeljati do podaljška. V tretji tretjini so domači sprožili dvanajst strelov na vrata Szeleja, gostje pa deset strelov proti vratom Kogovška.

IMG_4184[1]

Če je med privrženci domače ekipe obstajalo upanje na podoben razplet, kot ga je prinesla četrtfinalna tekma proti celovškemu KAC-u, potem se je le-to žal razblinilo v praktično prvem resnejšem napadu gostov v podaljšku. Petindvajset sekund po uvodnem sodniškem metu v tem delu igre so gostje namreč s strelom po tleh uspeli premagati domačega vratarja – zadel je Vas.

IMG_4188[1]

Veselje gostujočih hokejistov je bilo seveda nepopisno. Domačim fantom so zbrani gledalci namenili stoječi aplavz; fantje in strokovno vodstvo pa so si ga za prikazano v tej sezoni tudi zaslužili! Ob koncu je za še odmevnejši dosežek zmanjkalo nekaj znanja in sreče, a je ekipa na dobri poti, da svoje privržence razveseli mnogokrat tudi v prihodnji sezoni. Izjemno!

IMG_4196[1]

Tekst in foto: Marko L.