Liga EBYSL
Dvorana na Velesajmu, Zagreb, Hrvaška
19. februar 2017
Gledalcev: 89

3 – 4 (OT)

(0:2,3:0,0:1 – 0:1)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 SERŠEN (Šturm, E. Svetina) 6′
0:2 ŠTURM (E. Svetina) 19′
1:2 Jarcov 21′
2:2 Čizmadija (Plesko, Paulović) 31′
3:2 Plesko (Šutevski) 33′
3:3 IVANČEVIČ (Glavič) 51′
3:4 URUKALO (E. Svetina) 65′

Streli na gol: KHL Medveščak   26 (6,12,4 – 4); HD Jesenice   20 (12,7,0 – 1)
Kazni: KHL Medveščak   8 (4,-,4,-); HD Jesenice   24 (-,12,12,-)

Glavni sodnik: Vjeran Prezelj
Linijska sodnika:
Krešimir Polašek, Filip Metzinger

KHL Medveščak: 58 Nikolić (GK), 6 Paulovic, 7 Plesko, 9 Babić R., 13 Crnec, 14 Stančić T., 15 Šutevski, 17 Krikšić, 18 Tadić, 22 Poljak, 23 Jarcov, 30 Selitaj, 69 Babić K., 77 Čizmadija, 81 Stančić P., 94 Ličina, 97 Smolec, 98 Bublić
Trener: Danijel Kolombo

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 12 Glavič, 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 4 Ivančevič, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar, 14 Žbontar, 7 Hadžić, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ
Tekmo polno preobratov so odigrali fantje iz ekipe U20 sinoči v Zagrebu. Potem, ko so prvo tretjino dobili z dvema zadetkoma prednosti, so po drugi že zaostajali za en gol. Karakter ekipe se je pokazal v zadnjem delu, ki so ga varovanci trenerja Gabra GLAVIČa dobili z 1:0. Zanimivo pri tem je, da statistiki v Zagrebu Jeseničanom v tretji tretjini niso zabeležili prav nobenega strela proti vratom domačih, kljub temu pa so železarji izenačili!?! A saj veste kako včasih pravijo o statistiki – je le sredstvo za zamegljevanje dejstev. Kakorkoli že, tisti, ki so bili v Zagrebu zadolženi za tovrstno početje, so tudi v podaljšku Jeseničanom zabeležili le en poizkus proti domačim vratom, očitno pa je tudi ta zadoščal za trdo priborjeno zmago …

Solidna prva tretjina

Hitro so vajeti igre v svoje roke vzeli železarji na tekmi na drsališču Velesajma. V začetku šeste minute tekme jih je tako po podajah Šturma in E. Svetine v vodstvo popeljal Gašper SERŠEN (0:1). Dvajset sekund kasneje je bil zaradi udarca s komolcem izključen domači igralec R. Babić. Jeseničani so stisnili obroč okrog domačega gola, a jim vodstva ob igri z igralcem več ni uspelo podvojiti. Znova so v podobno priložnost prišli ob koncu dvanajste minute, ko je bil zaradi grobosti izključen Zagrebčan Krikšić. Jeseničani so ob številčni prednosti dopustili domačim, da so ušli v hiter protinapad, ki ga je s prekrškom zaustavil Stojan, sodnik pa je dosodil kazenski strel v korist domačih. Z zadevo je v svojem slogu – z obrambo – opravil vratar Žiga KOGOVŠEK in ostalo je pri zadetku razlike. Železarjem je ostala še približno minuta in pol igre z igralcem več, do spremembe rezultata pa v tem času ni prišlo. Železarji so v tem času vse niti igre trdno držali v svojih rokah in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo znova zadeli. To se je zgodilo tik pred koncem devetnajste minute, ko je po podaji E. Svetine gol dosegel Jaka ŠTURM (0:2). Prva tretjina se je končala ob razmerju strelov – 6:12 v korist jesenic.

Šest izključitev za Jeseničane v drugi tretjini

Zmedeno so začeli železarji v drugi tretjini. Domači so z golom Jarcova uspeli zaostanek prepoloviti že po 31 sekundah igre v tem delu (1:2). Hkrati si je dve minuti kazni prislužil Stojan zaradi udarca s palico. Osemintrideset sekund kasneje je bil zaradi nabijanja na ogrado kaznovan še Rajsar. Železarji so pritisk domačih zdržali in od  začetka petindvajsete minute spet igrali v polni postavi. Podobno, kakor ob prvem golu Medveščaka, se je zgodilo tudi pri drugem v 31. minuti – za domače je izenačil Čizmadija (2:2), ob tem pa si je kazen zaradi zadrževanja s palico prislužil še Žbontar. Domači so na krilih izenačenja in jeseniških izključitev začutili svojo priložnost in močno pritisnili. Plod vsega je bil še tretji pak v mreži Žige KOGOVŠKa ob golu Pleska v 33. minuti (3:2). Sredi 35. minute si je zaradi nešportnega obnašanja dve minuti kazni prislužil Tomaževič, na prostor za kaznovane pa mu je minuto in štirinajst sekund kasneje zaradi spotikanja sledil še Korošec. K sreči domačim ni uspelo izkoristiti ne igre petih proti trem, ne tiste petih proti štirim, tako da so železarji po dveh tretjinah zaostajali le za en zadetek. Razmerje strelov v tem delu – 12:7 za domače. 

Lov uspešen

Železarji seveda Zagreba niso nameravali zapustiti poraženi. Začetni pritisk Jesenic je bil prekinjen ob izključitvi Rajsarja zaradi udarca s palico v 44. minuti. Iz istega razloga je bil v 49. minuti izključen Medveščakov igralec Plesko. Tako, kot prej ne domačim, tudi železarjem igre z igralcem več ni uspelo izkoristiti za dosego zadetka, so pa Zagrebčane toliko utrudili, da so jim izenačujoči gol zabili trinajst sekund po tistem, ko sta ekipi spet zaigrali številčno izenačeni, ob polnih postavah. Za 3:3 je po podaji Glaviča – kakor je razvidno iz uradne statistike … brez strela na gol – zadel Tim IVANČEVIČ, ki prav danes praznuje sedemnajsti rojstni dan. S tem si je na najlepši možni način čestital sam sinoči v Zagrebu, čestitkam pa se na tem mestu pridružujemo tudi mi. E. Svetina si je sredi 50. minute prislužil deset minut disciplinske kazni, tako da se mu je obetalo sedenje skorajda do konca rednega dela srečanja. V 52. minuti je bil zaradi igranja z visoko palico izključen še zadnji Jeseničan – Urukalo. Domačim prednost igralca več ni pomagala, saj je obramba Jesenic delovala čvrsto in skoncentrirano. V predzadnji minuti je bil zaradi udarca s palico izključen domačin Krikšić. Jeseničanom pritisku navkljub posla ni uspelo dokončno opraviti še v regularnem delu tekme. O zanimivem statističnem pristopu smo govorili že v uvodnem odstavku te reportaže, vseeno pa ponovimo uradno statistiko strelov za tretji del srečanja – 4:0 za Medveščak.

Uspešni tik pred zaključkom podaljška

Enaindvajset sekund so imeli železarji v podaljšku igralca več, saj kazni še ni odslužil Krikšić. V tem času jim kake matne situacije ni uspelo splesti in nadaljeval se je boj za vsak pak, za vsak centimeter ledene ploskve. Ekipi sta izmenjaje se poskušali doseči zmagoviti gol. Ko je že vse kazalo, da bo peščica gledalcev priča tudi izvajanju kazenskih strelov, pa je 29 sekund pred koncem podaljška po podaji E. Svetine za končno zmago Jesenic zadel Žiga URUKALO. Uradna statistika strelov v podaljšku – 4:1 za Medveščak.

Tekst: Marko L.
Foto: KLIK