DP kadetov (U16)
Dvorana na Velesajmu, Zagreb, Hrvaška
13. januar 2017
Gledalcev: 50

2 – 6

(1:2,1:1,0:3)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 PODREKAR (Pogačar) 9′
1:1 Hanžek (Dobrić) 10′
1:2 KRMELJ (Pogačar, Šega) 11′
2:2 Burazin (Hanžek) 27′ PP1
2:3 TÖRÖK (pogačar) 37′
2:4 KRMELJ (Alagić) 48′
2:5 TÖRÖK 51′
2:6 KRMELJ 60′

Streli na gol: Team Zagreb   13 (5,6,2); HD Jesenice   39 (10,10,19)
Kazni: Team Zagreb  18 (2,2,14 ); HD Jesenice   20 (2,6,12)

Sodnika: Mario Novak, Željko Hrelja

Team Zagreb: 46 Pilipović (GK), 81 Goršić (GK), 4 Podboj, 6 Hanžek, 7 Kramarić, 8 Dobrić, 10 Mihalić, 11 Đerek, 18 Čiček, 28 Rakar, 31 Joureau, 32 Vujasinović, 37 Supančić, 45 Lovak, 66 Ruklić, 77 Premerl, 96 Burazin (C)
Trener: Marko Sertić

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 12 Šega, 11 Pogačar (A), 22 Jakupović (A), 16 Lukan A., 17 Langus, 14 Mašič, 7 Slivnik, 13 Kobal, 5 Murnik, 9 Lukan D., 23 Podrekar, 18 Potočar, 2 Škof, 10 Podlipnik, 8 Krmelj (C), 3 Verdnik, 20 Kararić, 6 Alagić, 19 Török, 21 Dežman
Trener: Dejan VARL
Predstave kadetov v tej sezoni variirajo od vrhunskih, pa vse do podpovprečnih, tako da navijači nikoli ne vedo, kaj lahko pričakujejo pred tekmami v kategoriji U16. Zagrebška selekcija, ali drugače rečeno tudi – reprezentanca Hrvaške – je vseeno dokaj redna “stranka” železarjev. Le-ti so se v prestolnico sosednje države odpravili z željo, da bi pred koncem rednega dela tekmovanja zasedli kar se da najvišje možno mesto na prvenstveni lestvici; zmaga je bila torej v načrtih. Seveda nobena zmaga ne pride kar sama po sebi, a izkazalo se je, da je tekma na nesrečni datum/dan (petek, trinajstega) – srečna za železarje.

Po dolgi vožnji rezervirani v prvi tretjini

Slabše vreme je Jeseničane spremljajo na poti v Zagreb praktično le v prvih kilometrih, saj je bil v dopoldanskem času večji del Slovenije še suh. Domači so začeli previdno, železarji pa se tudi niso ravno pretegnili v nekaj prvih napadih. Po nekaj izmenjujočih se napadih so gostje z Jesenic v deveti minuti z golom Anžeta PODREKARja (podaja Pogačar) vseeno povedli (0:1). Veselje v gostujočih vrstah ni trajalo dolgo, saj so domači preko Hanžeka izenačili le oseminosemdeset sekund kasneje (1:1, 10. minuta). K sreči je enako veljalo tudi za veselje v vrstah hrvaške selekcije, saj so železarji za novo vodstvo porabili le triinštirideset sekund – po podajah branilcev Pogačarja in  Šege je prvič na tekmi zadel kapetan Miha KRMELJ. V nadaljevanju je intenzivnost spet precej popustila. Jeseničani so bili – roko na srce – nevarnejši nasprotnik, a so bili v svojih akcijah premalo konkretni. Petnajsta minuta je domačim prinesla prvo malo kazen – zaradi držanja je bil izključen Dobrić. Številčna prednost železarjem ni pomagala do povišanja vodstva. Edno jeseniško kazen v tem delu si je osemnajst sekund pred piskom sirene prislužil zaradi grobosti kapetan. V prvih dvajsetih minutah so statistiki zabeležili pet strelov v okvir vrat Gašperja PANJTARja ter deset strelov v okvir vrat domačega čuvaja mreže Pilipovića.

Domači pokazali, da se ne bodo kar brez boja predali

Večji del Krmeljeve kazni so Jeseničani morali še ubraniti v začetku druge tretjine. To jim je brez večjih težav tudi uspelo, tako da so se v nadaljevanju lahko posvetili prizadevanjem za povišanje vodstva. Zaradi nabijanja na ogrado je v šestindvajseti minuti na prostor za kaznovane moral Alagić, domači pa so preko kapetana Burazina šestinpetdeset sekund kasneje ob igri z igralcem več izenačili (2:2, 27. minuta). Točno na polovici tekme si je zaradi udarca s palico kazen prislužil branilec Mašič, k sreči pa je bila obramba železarjev pri branjenju z igralcem manj tokrat bolj zbrana, tako da je ostalo pri neodločenem rezultatu. Dobrić si je pri domačih v štiriintrideseti minuti prislužil še drugo malo kazen, tokrat zaradi spotikanja. Tudi Hrvatje so bili pri branjenju svojih vrat ob igri štirih proti petim uspešni. V sedemintrideseti minuti, ko sta moštvi že skorajda minuto in pol spet igrali številčno izenačeni (v polnih postavah), je železarje v novo vodstvo popeljal Matic TÖRÖK (podaja – še tretja zaporedna! – Pogačar, 2:3). Slabi dve minuti pred koncem drugega dela je sledila še izključitev Šege (oviranje), Jeseničani pa so v tem času že lahko spoznali, da domači ne bodo kar brez boja prepustili točk. Drugih dvajset minut je postreglo s šestimi streli domačih v okvir jeseniških vrat,  železarji pa so tudi v tem delu domačega vratrja v škripce spravili desetkrat. 

Kvaliteta in boljša fizična pripravljenost prišli do izraza

Enajst sekund kazni je ostalo jeseniškemu branilcu za začetek zadnje tretjine. Nobenih težav niso imeli Jeseničani pri branjenju v tem času. Minimalno vodstvo za železarje je držalo do oseminštiridesete minute, potem pa je na dva zadetka razlike povišal s svojim drugim golom na tekmi kapetan KRMELJ (podaja Alagić, 2:4). Po solo vložku Töröka (tudi drugi gol), so železarji v enainpetdeseti minuti povedli z 2:5. Zadnjih deset minut je bilo bolj kaotičnih, saj so domačim ob resnejšem zaostanku popustili živci, železarji pa v dogajanjih tudi niso stali križem rok. V triinpetdeseti minuti je bil tako zaradi udarca s komolcem izključen Alagić. V naslednji minuti sta si kazni zaradi grobosti prislužila Šega pri železarjih (2 minuti) ter kapetan Burazin pri domačih (2+2 minuti). Ko se je Alagić v petinpetdeseti minuti vrnil na led, se je v novi situaciji za izključitev znašel le devet sekund kasneje (grobost). V vsesplošnem prerivanju, ki je sledilo, sta si poleg Alagića kazni prislužila še Kararić (2 + 2 minuti) ter Török (2 minuti) pri železarjih, pri domačih pa Lovak (2 minuti), Hanžek (2+2), Premerl (2) in Dobrić (2). Vsi imenovani so si ohlajanje vročih glav prislužili zaradi grobosti. Zadnjih nekaj minut je minilo nekoliko mirneje, kapetan železarjev KRMELJ pa je tik pred zaključnim piskom sirene na tekmi dosegel še svoj tretji, sicer pa jeseniški šesti gol na tekmi. Nenevarni domači so v tretji tretjini proti golu zdolgočasenega Panjtarja sprožili le dva strela, medtem ko je fizično bolje pripravljena četa trenerja Dejana VARLa v tem delu sprožila kar devetnajst strelov. 

Lepa zmaga je fantom spodbuda za delo in igranje v tem mesecu, ko se bodo dokončno oblikovala razmerja in uvrstitve v rednem delu prvenstva. Vse skupaj bo seveda imelo pa tudi vpliv na dogajanja v play offu … Ekipa si je za nagrado prislužila tudi ogled tekme zagrebškega Medveščaka v ligi KHL proti ruskemu Avtomobilistu, kjer igra tudi eden od najbolj prepoznavnih draguljev iz jeseniške hokejske šole – Rok Tičar. 

Tekst: Marko L.