08.3.2019 – 11.3.2019

V akciji so bile ekipe U12, U14 in EBYSL U20. Ekipa U12 je uspešno zaključila četrtfinalno serijo z ekipo HK SŽ Olimpija B, ekipa U14 te sreče ni imela in z ekipo HK SŽ Olimpija v Tivoliju izgubila, najbolj pa so nas razveselili igralci EBYSL ekipe U20, ki so ekspresno z 2:0 izločili HC Orli Znojmo.

Po zmagi ekipe EBYSL U20 v Znojmu, lahko ugotovimo, da so vse kategorije HD Hidria Jesenice napredovale v polfinala v svojih tekmovanjih.

 

Pregled tekem prejšnjega tedna

Končnica EBYSL U20 – 1.tekma 1/4 finala
HD Hidria Jesenice : HC Orli Znojmo

5 : 1 (1:0, 4:1, 0:0)  – serija 1:0
1:0 Brun-Rauh (Prostor, Rajsar) – 17´, 2:0 Mravlje (Lukan A., Podrekar) – 31´, 3:1 Mašič (Sodja, Šturm)(+1) – 34´, 4:1 Brun-Rauh (Fartek, Prostor)(+1) – 39´, 5:1 Brglez (Zor) – 40´
Streli: 55 : 22; Kazni: 14 : 57

Naši igralci in vodstvo ekipe v ligi EBYSL so si za svojega prvega nasprotnika zaželeli ekipo iz Češke republike, ekipo HC Orli Znojmo. Do trenutka, ko sta se ekipi srečali na ledu Podmežakle, sta v tej sezoni odigrali zgolj eno medsebojno tekmo, takoj na začetku, na kampu v Salzburgu in takrat so bili Čehi uspešnejši z 3:1. A od takrat se je marsikaj spremenilo. Vodstvo ekipe, z Dejanom Varlom na čelu, je fante prepričalo, da niso nič slabši kot njihovi nasprotniki v ligi EBYSL in fantje so v tem slogu odigrali večino sezone.  A vseeno, končnica je končnica in presenečenja (kar bi izpad naše ekipe nedvomno bil) se dogajajo.
Uvod v tekmo je bil nesiguren in živčen. Drobne napake so se prikradle v igro obeh ekip, podaje niso bile natančne, na splošno je hokej v prvi tretjini deloval raztrgan. Vse tja do 15. minute, ko so igralci HD Hidria Jesenic izvedli nekaj domiselnih akcij, močno ogrozili nasprotnega vratarja in dvignili nivo igre za kak odtenek. Rezultat tega je bil tudi zadetek Brun Rauha v 17 minuti, kar je bil tudi končni izid 1. tretjine.
Odločitev o zmagovalcu je padla v 2.tretjini. Sicer izenačen hokej v začetku te tretjine in nekaj dobrih posredovanj vratarja Jesenic Žige Kogovška, na drugi strani pa neprekinjeno zavlačevanje na klopi gostov. Odlično je tekmo v tej fazi odigral 4 .napad, ki je uspešno držal rezultat, ob ponujeni priložnosti v 31 minuti pa poskrbel tudi za povišanje vodstva na 2:0. Strelec po podajah Podrekarja in A. Lukana je bil Matic Mravlje. Gostje so se bili s tem prisiljeni odigrati bolj napadalno, in po slabi minuti je bil rezultat znižan na 2:1. A to kot bi zbudilo našo ekipo. Ob izključitvi gostov je najprej na 3:1 povišal branilec Bine Mašič (podajalca Sodja in Šturm), pet minut kasneje ob ponovni številčni prednosti pa je še enkrat zadel Lan Brun Rauh (podala sta Fartek in Prostor) za vodstvo z 4:1. Končni rezultat je le nekaj sekund pred koncem druge tretjine na podajo Zora postavil Nik Brglez, torej 5:1.
V zadnji tretjini so se jeseniški igralci zadovoljili z vodstvom, se pomaknili bolj v obrambo in čakali na češki napad, ki pa ga ni hotelo in moglo biti, saj so si gosti z neutrudnim zavlačevanjem in živčnostjo ob nemoči na igrišču prislužili cel kup kazni. Končni rezultat je tako ostal nespremenjen 5:1 in tp pomeni prvo zmago v četrtfinalni seriji.
Druga tekma četrtfinala je bila ob vodstvu v seriji s tem že odločilna. Igralci Znojma so v nedeljo ob 13:15 (čas tekme je zgoden zaradi tekme EBEL, ki je bila odigrana neposredno po tekmi EBYSL) morali zmagati, vkolikor so želeli računati na kaj več kot časten izpad v četrtfinalu.

 

Končnica IHL U12 – 2.tekma 1/4 finala
HK SŽ Olimpija B  : HD Hidria Jesenice

0 : 5 (0:2, 0:1, 0:2) – serija 0:2
Po prepričljivi zmagi na prvi tekmi, fantje in vodstvo vključno z glavnim trenerjem Luko Pogačnikom ni skrivalo apetita po drugi zmagi v seriji. In v tem slogu se je tekma tudi pričela. Že po 1. minuti tekme so igralci HD Hidria Jesenic povedli, v sedmi minuti 1. tretjine pa svoje vodstvo podvojili. Ko so v drugi tretjini naši fantje zadeli še tretjič, je bilo več ali manj jasno, da ob takem razmerju na ledu, preobrata ne bi smelo biti. A tekma ima 3 tretjine, in naši fantje so to zelo dobro vedeli in  v 37. in 38. minuti zadeli še dvakrat za visokih 0:5. Do konca tretjine in tekme se nato rezultat ni več spreminjal in po končanih 54 minutah so si naši dvanajstletniki lahko čestitali za napredovanje v polfinale.
V polfinalu jih čaka – ponovno Olimpija, a  to pot ekipa A. Prva tekma bo v soboto 16.3. v Dvorani Podmežakla. Čas tekme še ni znan, a boste o njem obveščeni dovolj zgodaj.

 

Končnica EBYSL U20 – 2.tekma 1/4 finala
HC Orli Znojmo : HD Hidria Jesenice

1 : 2 (1:1, 0:1, 0:0)  – serija 2:0
0:1 Zor (Brun Rauh)(-1) – 19´, 1:2 Šturm (Hadžić) – 30´
Streli: 28:35; Kazni: 54:32

Glede na zgoden začetek tekme je ekipa U20 odpotovala na Češko že dan prej. V samem kadru ekipe je prišlo tudi do spremembe, Jaka Sodja je odpotoval s člani v Cortino, namesto njega je bil v ekipi Gašper Seršen.
Če je bil začetek prve tekme na Jesenicah zaspan in nepovezan, velja podobno tudi za tekmo v Novoga Areni v Znojmu. Kar nekaj časa sta ekipi potrebovali, da sta prišli v svoj ritem, ko pa sta prišli, je bilo na ledu videti, da so igralci HD Hidria Jesenic boljša ekipa. Do prve omembe vredne situacije je bilo potrebno počakati do 12 minute, ko so imeli gosti možnost igre z igralcem več. Žal je niso izkoristili in kmalu po koncu domače kazni ponudili domačinom isto priložnost. Jeseničani so se ob igri z igralcem manj odlično branili, ploščico prenesli v obrambno tretjino Čehov, tam jo je Patrik Rajsar večkrat priboril in ob popolni nemoči so jo domači branilci podali na palico Lan Brun Rauha, ki je s podajo našel Matica Zora, slednji pa je uprizoril pravi slalom med domačimi branilci, ob tem preigral še vratarja in z igralcem manj poslal ploščico v prazna vrata. Vrhunsko! A veselje ni trajalo dolgo. Še v isti igri z igralcem več je 7 sekund pred iztekom kazni zadel tudi Znojmo in postavil končni izid 1. tretjine – 1:1.
Podobna zgodba kot v 1. tretjini se je nadaljevala tudi v drugi. Jeseničani so s kolektivno igro skušali doseči vodilni zadetek, medtem, ko so se domačini izgubljali v individualnih akcijah. A na zadetek je bilo vseeno potrebno počakati do 30 minute. Takrat je Alen Hadžić ob leteči menjavi nastrelil ploščico za vrata domačinov in se podal za njo, domači vratar je za trenutek izgubil pogled na ploščico, jo slabo odigral, do ploščice je za vrati pričel Alen Hadžić in jo natančno podal pred vrata, kjer Jaka Šturm ni imel težav zadeti ob vračajočem se vratarju. 2:1 za ekipo HD Hidria Jesenice. V nadaljevanju tretjine so bili sicer naši igralci nevarnejši, a kar nekaj situacij je dajalo vedeti, da domačini še niso obupali nad zmago. V vseh teh situacijah je vrhunsko posredoval vratar Jesenic Žiga Kogovšek.
V zadnji tretjini so se jeseniški igralci odločili zapreti obrambno tretjino in čakati na priložnosti. Na začetku tretjine so Čehi močno pritisnili proti vratom Kogovška, a se slednji ni pustil premagati. Bolj kot se je tekma pomikala proti koncu, več nervoze je bilo med domačimi hokejisti, in na srečo naše ekipe, so se domačini raje kot naš gol začeli napadati naše igralce. Igra je v zadnjih desetih minutah povsem zvodenela, kazenska klop obeh ekip je bila v zadnjih minutah ves čas polna, na smolo Čehov pa to ne šteje za končni rezultat. Tako so naši fantje po 60 minutah sebi in vodstvu ekipe prinesli veliko veselje.
Z drugo zmago v četrtfinalu je naša ekipa postala prvi polfinalist letošnje lige EBYSL. V naslednjih urah sta se jim pridružila še Fehervar AV19 in presenetljivo Vienna Capitals Siver (premagali so UTE Budapest). MAC iz Budimpešte je v dvoboju z EC VSV izenačil in prav od rezultata tekme v Villachu je odvisno kdo bo naš nasprotnik v polfinalu. Vkolikor napreduje EC VSV bo slednji tudi naš nasprotnik, v primeru zmage MAC pa bo naš nasprotnik ekipa iz Dunaja. Kakorkoli tudi v polfinalu bo naša ekipa imela prednost domače tekme, prva polfinalna tekma pa naj bi bila odigrana 17.3. ob 17:30 v Dvorani Podmežakla.

 

Končnica IHL U14 – 1.tekma 1/2 finala
HK SŽ Olimpija : HD Hidria Jesenice
10 : 0 (4:0, 3:0, 3:0)  – serija 1:0
Tekma prvo-uvrščene in četrto-uvrščene ekipe v rednem delu lige IHL U14 je v dvorano Tivoli privabila kar nekaj gledalcev. In čeprav razmerje v zadetkih ne kaže, so si slednji lahko ogledali precej enakovredno tekmo. Velika razlika med obema ekipama je predvsem učinkovitost. Ljubljanska ekipa je iz 28 strelov dosegla 10 zadetkov, medtem ko so naši fantje in dekle streljali dvakrat več, a kljub toliko strelom, zadetka niso dosegli. S tem je favorizirana ekipa, ki v rednem delu sezone ni spoznala poraza dosegla prvo zmago v seriji. Serija se nadaljuje v nedeljo 17.3. z drugo tekmo, to pot v naši Dvorani Podmežakla.

 

 

Napoved tekem prihodnjega tedna

12.03.2019 16:00 – Končnica IHL U16 – 1.tekma 1/2 finala
Dvorana Podmežakla, Jesenice
HD Hidria Jesenice : HK MK Bled

Po napredovanju proti ekipi HK Triglav, čaka naše kadete prva polfinalna tekma proti ekipi HK MK Bleda. Blejci so po rednem delu končali na 3. mestu, z istim številom točk kot jih je dosegla naša ekipa. Torej gre za dvoboj zelo izenačenih ekip. V dosedanjih treh srečanjih sta ekipi zmagali vsaka po enkrat, tretja tekma pa se je končala z izvajanjem kazenskih strelov in zmago HD Hidria Jesenice. Prav ta zmaga po kazenskih strelih je odločala o drugem in tretjem mestu po rednem delu prvenstva.

 

16.03.2019 ??:?? – Končnica IHL U12 – 1.tekma 1/2 finala
Dvorana Podmežakla, Jesenice
HD Hidria Jesenice : HK SŽ Olimpija A

Ko so naši najmlajši predstavniki v soboto zapuščali dvorano Tivoli, so bili v mislih že pri naslednjem nasprotniku, torej pri ekipi, ki stanuje v isti dvorani in katere igralci so člani istega kluba. Govorimo o ekipi HK SŽ Olimpija A. Ta ekipa je nastala med prestopnim rokom v začetku leta, ko so odgovorni v klubu pod Rožnikom odločili, da bodo iz dveh enakovrednih ekip, ki sta nastopali v rednem delu prvenstva, sestavili ekipo boljših (A) in ekipo preostalih (B). Direktna primerjava med nasprotnikoma tega polfinala je nehvaležna, v rednem delu prvenstva sta ekipi odigrali eno tekmo v Tivoliju, dobili so jo igralci Olimpije.

 

17.03.2019 ??:?? – Končnica IHL U14 – 2.tekma 1/2 finala
Dvorana Podmežakla, Jesenice
HD Hidria Jesenice : HK SŽ Olimpija

Po težkem porazu v Tivoliju bodo fantje in dekle skušali izsiliti tretjo tekmo in podaljšati polfinalno serijo. Vkolikor bodo v polju odigrali podobno kot ob porazu v Ljubljani, obenem dvignili učinkovitost, in s tem razigrali svoje vodilne igralce, potem lahko z optimizmom pričakujemo to tekmo. Je pa dejstvo, da so Ljubljančani odlično moštvo in odlično moštvo lahko premaga samo še bolj odlična ekipa. Fantje in dekle, ali vam uspe ali ne, naši ste in navijamo za vas!