Kranj, 28. marec 2014
Dvorana Zlato polje
DP mladincev, 2. tekma polfinala

HK Triglav – HD Jesenice
2 – 5

(1:0, 1:2, 0:3)

1:0 Lampič (Ban M., Potočnik) PP1 14′, 1:1 GLAVIČ (Krašovec, Rekar) 24′, 1:2 PELKO (Rajsar, Trkulja) 25′, 2:2 Pangerc (Markič) 38′, 2:3 JEKLIČ PP1 48′, 2:4 JEKLIČ (Glavič, Rekar) 59′, 2:5 JEKLIČ EN 59′

Kazni – HK Triglav 2 (0, 0, 2), HD Jesenice 4 (2, 0, 2)
Streli na gol – HK Triglav 37 (13, 12, 12), HD Jesenice 38 (16, 13, 9)

HK Triglav: Us (GK), Šenk (GK), Lampič, Ban U., Ban M., Potočnik, Drakslar, Vilfan, Jugovic J., Peček, Markič, Pangerc, Potočnik, Jugovic M., Kristan, Fende, Štenkler, Pavc
Trener: Mitja Kern

HD Jesenice: Picelj (GK), Ažman (GK); Krašovec (C), Srpčič, Glavič, Jeklič, Rekar, Tarman, Žbontar, Rajsar, Pelko, Trkulja, Zupan, Hadžić, Avsenek, Seršen, Šturm, Žuber, Svetina, Korošec, Kantarević, Brglez
Trener: Dejan VARL

Glavni sodnik: Viki Trilar
Linijska sodnika: Gregor Miklič, Tilen Pahor

Potem, ko se je prva polfinalna tekma obeh nasprotnikov pred dnevi končala brez zadetkov, je bilo v drugi tekmi v Kranju vsekakor potrebno dobiti zmagovalca in potnika v finale državnega prvenstva. Trener železarjev Varl je že po prvi tekmi svoje fante za resen in zbran pristop zelo pohvalil in napovedal odločen boj za zmago v Kranju. Svojo računico pri vsem skupaj pa so seveda imeli tudi Kranjčani.

Prav nič previden, ampak odločen hokej na obeh straneh, so gledalci videli v prvi tretjini. Obe moštvi sta brezkompromisno napadli in poskušali že v uvodnih minutah doseči prvi gol v tem polfinalu. Odlično prvo tretjino je zaznamovala mala kazen Patrika Rajsarja zaradi spotikanja v 14. minuti. Samo 17 sekund so potrebovali domači, da so dosegli “powerplay” gol in povedli z 1:0. V igri 5 na 5 se je nadaljeval obojestransko odprt hokej, v katerem pa gledalci do konca tretjine niso več videli zadetkov. Razmerje v strelih v prvi tretjini je bilo 13:16 v korist železarjev.

Dobra igra v prvi tretjini ob minimalnem zaostanku železarjem ni spodrezala kril in kaj hitro so v drugi tretjini izenačili. V 24. minuti je po podajah Žiga Krašovca in Nika Rekarja zadel Gašper GLAVIČ. SAmo 57 sekund kasneje so Jeseničani prvič v dveh tekmah povedli; za vodilni gol sta podala Patrik Rajsar in Dejan Trkulja, gol pa je dosegel Jon PELKO. Domači se seveda niso vdali. Gledalci so v nadaljevanju tretjine še naprej lahko uživali v odličnem hokeju, v katerem sta moštvi zbrano branili svoj gol, pa vseeno kar veliko poskušali tudi s streli z vseh pozicij v napadalnih tretjinah. Zdelo se je že, da bodo Jeseničani po dveh tretjinah imeli minimalno vodstvo, ko je za domače v 38. minuti rezultat izenačil Pangerc. Nobeno moštvo si v drugi tretjini ni privoščilo izključitve, razmerje v strelih pa je bilo 12:13 v korist Jesenic.

Skupni rezultat 2:2 po petih odigranih tretjinah v dveh polfinalnih tekmah je pričal o tem, kako izenačeni sta letos moštvi. Kranjčani so delovali nekoliko bolj aktivno v uvodnem delu zadnje tretjine, a je jeseniška obramba na čelu s ponovno odličnim Nejcem PICLJEM poskrbela za to, da domači niso dosegli vodilnega zadetka. Prav nasprotno, tudi železarji so pokazali željo po doseganju vodilnega gola. Ključni trenutek tekme se je zgodil ob vstopu v 48. minuto, ko so si svojo edino malo kazen na tekmi prislužili domači. Železarji seveda tako imenitne priložnosti niso izpustili iz rok in po le 23 sekundah igre z igralcem več je za novo jeseniško vodstvo zadel Matic JEKLIČ. V nadaljevanju se je v igro naselilo nekaj previdnosti na obeh straneh, nobena od ekip si ni želela narediti kake napake. Kranjčani so bili seveda primorani loviti rezultat. Lepa priložnost za izenačenje se jim je ponudila v 52. minuti, ko je bil zaradi igranja z visoko palico izključen Jeklič. Železarji so pritisk domačih suvereno ubranili in v zadnjih 6 in pol minut tekme vstopili z golom prednosti. 3:21 pred koncem je domači trener vzel pol minute odmora in svojim fantom podelil napotke za zaključni juriš. Ta se je končal kaj hitro, saj je prav JEKLIČ po podajah Glaviča in Rekarja v začetku 59. minute povišal jeseniško vodstvo na 4:2. Domačim ni preostalo drugega, kot da iz igre vzamejo vratarja in poskusijo kaj več opraviti z dodatnim napadalcem. Vse skupaj je še s svojim tretjim zaporednim golom, tokrat v prazno mrežo, zaključil JEKLIČ in s tem seveda zasluženo postal prvo ime tekme. Slabo minuto in pol pred koncem tekme je bil tako potnik v finale državnega prvenstva odločen. Razmerje v strelih v zadnji tretjini je bilo sicer 12:9 za Triglav. Kranjčanom ob koncu ni ostalo drugega, kot da železarjem stisnejo roko in jim zaželijo uspešno nastopanje v finalu, kjer jih čaka HDK Maribor, ki je presenetljivo v dveh tekmah izločil HK Olimpijo.

Dejan VARL, trener mladincev: “Fantje so odigrali še eno super tekmo! Ponosen sem na njih, končno so začeli delovati kot prava ekipa! Od prvega do zadnjega so odigrali odlično. Zdaj je pred nami še zadnji korak, osvojitev naslova državnih prvakov. Potrudili se bomo, da ga tudi storimo.”

Tekst: M. L.