IHL U12
HD Jesenice vs HK Olimpija   0 – 2 (0:1,0:0,0:1)

Vikend tekmovanj v mlajših kategorijah so za Jeseničane odprli mlajši dečki. Sobotni dopoldanski nasprotnik je bil tradicionalni nasprotnik iz Tivolija. Nekaj prvih minut so domači fantje odigrali nekoliko previdneje, tako da so jih Ljubljančani kar pošteno stisnili. Plod takega dogajanja je bil uvodni zadetek za goste ob koncu tretje minute tekme (0:1). V nadaljevanju so se domači Ljubljančanom po robu postavili nekoliko korajžneje. Zadnji dve minuti v prvem delu so imeli priložnost za izenačenje ob igralcu več, a v tej starostni kategoriji teh zadev fantje seveda še ne obvladajo tako dobro. Drugih petnajst minut je minilo v popolnoma enakovredni igri. Železarji so ob nekaterih priložnostih imeli premalo sreče, pošteno pa je tudi povedati, da jih je z dobrimi posredovanji na drugi strani višjega zaostanka rešil vratar Luka MATKOVIČ. Pred zadnjo tretjino je tako zaostanek še vedno znašal le en gol, ob spodbudni predstavi v drugem delu pa ni manjkalo upanja na izenačenje. In res, domači so v tretjem delu nekajkrat nevarno zapretili Olimpiji. Žal pa pak ni našel poti v gostujočo mrežo, čeprav so domači po strelih zadeli tako vratnico, kakor že premaganega gostujočega vratarja v “štil” in podobno … Kakor pa se to v hokeju na žalost večkrat zgodi, je tudi tokrat po zapravljenih priložnostih prišla kazen – po silovitem pritisku Železarjev so gostje ušli v nasprotni napad in pičlih 22 sekund pred koncem zabili še drugi gol. Ljubljančanom je bilo po koncu potrebno športno stisniti roke, tudi domači fantje pa lahko dvignjenih glav nadaljujejo z boji v ligi IHL, saj njihova predstava nikakor ni bila slaba. 

IHL U16
HD Jesenice vs HDK Maribor   17 – 2 (5:1,4:1,8:0)

Druga sobotna tekma jeseniških kategorij je prinesla prvega od treh napovedanih dvobojev jeseniške in mariborske hokejske šole. Prav vsi trije bi morali biti odigrani v dvorani Podmežaklo, a je zaradi zasedenosti v nedeljo kategorijama U14 in U18 uspelo dobiti soglasje za zamenjavo gostiteljskih terminov. Kakorkoli že, kadeti so se v sobotnem večeru na Jesenicah pomerili z mariborskimi Lisjaki. V samem uvodu so Železarji odigrali nekoliko zaspano. Gostom iz štajerske prestolnice so – v trenutkih, ko so domači imeli igralca manj – celo dopustili doseči vodilni gol sredi sedme minute tekme (0:1). Natanko tri minute kasneje je izenačil Marcel KOBAL, za prvo vodstvo rdečih pa je poskrbel v 13. minuti Luc SLIVNIK (2:1). Triinštirideset sekund kasneje je bilo že 3:1, lepo pa je zadel Jan ŠKOF. V naslednjih nekaj minutah je še enkrat zadel SLIVNIK (4:1), za končni rezultat uvodne tretjine pa je sredi 17. minute zadel še Nace LANGUS (5:1). Kar dobrih dvanajst minut v drugi tretjini domači niso našli ključa za odpiranje vrat Grega AVSENEKA (mladega jeseniškega vratarja v mariborskem golu). Sta pa zato v 33. minuti v razmaku le petih sekund zadela najprej Matic TÖRÖK, nato pa še Aleksander RIJAVEC (7:1). Tudi 38. minuta je prinesla dva paka v mrežo Štajercev, zadela pa sta KOBAL in TÖRÖK (9:1). v strelskem smislu so drugo tretjino zaključili Mariborčani, saj so dobre pol minute pred sireno premagali domačega vratarja Nejca ŠKRJANCa in znižali na 9:2. Moči so v zadnji tretjini pošle Lisjakom. Med 44. in 46. minuto so v zaporedju za Jesenice zadeli David BALOH, Drejc GASAR in še tretjič KOBAL (12:2). Po nekaj minutah predaha je 13. gol za domače v 51. minuti zabil TÖRÖK. Še tretjič na tekmi so domači znotraj iste minute zabili dva zadetka v 53. minuti, uspešna pa sta bila SLIVNIK in kapetan Filip FARTEK (15:2). Popolnoma izmučenega gostujočega (a vseeno domačega) vratarja sta v zaključku tekme za končnih 17:2 premagala še SLIVNIK in BALOH.

IHL U14
HDK Maribor vs HD Jesenice   2 – 3 (0:2,0:0,2:0 – 0:1) OT

Prvo od zamenjanih tekem so v nedeljskem dopoldnevu v štajerski prestolnici odigrali dečki. Grega AVSENEK je bil tokrat vratar svoje matične ekipe, ekipe dečkov HD Jesenic, vendar se je moral zadovoljiti z vlogo rezerve. Mesto med vratnicama je namreč zasedel Mark JUSTIN. Dolgo so se mučili naši fantje z domačimi Lisjaki, a so v 15. minuti po golu Grega PAZLARja celo ob igralcu manj vseeno uspeli povesti (0:1). V 17. minuti je vodstvo Jesenic podvojil Tjaš LESNIČAR (0:2). Vodstvo z dvema zadetkoma razlike po prvi tretjini je bilo povsem zasluženo, saj so naši fantje prevladovali skozi celotno tretjino. V drugem delu je bila slika dogajanj na ledu nekoliko drugačna. Ekipi sta odigrali namreč enakovredneje, mreži pa se v tem delu nista zatresli. Nekoliko nepričakovano so bili v tretji tretjini podjetnejši domači, ki so z goloma v 47. in začetku 58. minute rezultat izenačili. K sreči so se v podaljšku domači spozabili in si prislužili izključitev, ki so jo Železarji po 23 sekundah power playa v 62. minuti tudi izkoristili in z drugim golom LESNIČARja na tekmi zasluženo zmagali.

Liga EBYSL
HD Jesenice vs UTE Budapest   0 – 4 (0:1,0:2,0:1)

Prva domača tekma v letošnji sezoni v ligi EBYSL se za Železarje ni izšla po željah. Ekipa, ki je ves september in v začetku oktobra tako uspešno gostovala na tujih ledenih ploskvah, se je tokrat opekla proti predstavnikom ekipe UTE iz madžarskega glavnega mesta. Saj bi težko zapisali, da so domači igrali slabo; trud je bil viden. A ko pride tak dan, da pak noče v gol, takrat je potreben kak presežek želje. Tega pa menda na nedeljski tekmi ni bilo. Tekma, ki se je zaradi zamude gostov začela s polurno zamudo, je ponudila napadalnejšo igro domačih v prvem delu. Ker pa je manjkalo učinkovitosti v zaključkih akcij, so domači “pokasirali” kazen na drugi strani, saj so gostje iz budimpeštanskega predela Ujpest povedli z golom v enajsti minuti. Razmerje v strelih 11:5 za domače v prvi tretjini ni prav dosti pomagalo, saj Železarji gostujoče mreže v tem delu niso zadeli. Nekoliko presenetljivo, a slabša je bila druga tretjina, ki so jo gostje dobili tako v strelskem (9:12), kakor tudi v rezultatskem smislu (0:2).  Zaostanek treh golov pred zadnjo tretjino ponudi kar zahtevno nalogo, ki ji tokrat varovanci Dejana VARLa preprosto niso bili kos. Jalovi napadi so se sicer vrstili in tudi razmerje v strelih (13:6) priča o tem, da domača ekipa ni vrgla puške v koruzo. Žal pa so fantje streljali s slepimi naboji, Madžari pa so slabi dve minuti pred koncem zadeli še prazno domačo mrežo za nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo zmago s štirimi zadetki razlike (0:4). 

IHL U18
HDK Maribor vs HD Jesenice   0 – 5 (0:4,0:0,0:1)

Zadnji v mlajših jeseniških kategorijah so na ledeno ploskev stopili mladinci. Tudi njihova tekma proti Lisjakom bi morala v tem terminu originalno biti odigrana v dvorani Podmežaklo, a spričo že prej predstavljenih dejstev temu ni bilo tako. Oslabljena ekipa, katere pomemben del je ostal na Jesenicah in igral tekmo lige EBYSL, seveda domačim ni želela ponuditi kakih razlogov za veselje. Vse od prvega sodnikovega meta dalje so Železarji nizali napade proti domačim vratom. Vodilni gol je tako v četrti minuti zabil Aljaž LUKAN (0:1). Naši fantje so podvojili svoje vodstvo s power play golom Anžeta PODREKARja v 12. minuti (0:2). Slabe štiri minute kasneje je zadel Bine MAŠIČ (0:3), tretjino pa je v strelskem smislu z novim power play golom zaključil Filip FARTEK ob koncu devetnajste minute. Razmerje v strelih v uvodni tretjini – 4:16 za Jesenice. Česa drugega od izrazite premoči na ledeni ploskvi in močno sebi v prid obrnjenega razmerja v strelih (6:13) Železarji niso dosegli, saj je domača mreža v drugem delu obmirovala. V zadnjem delu sta tempo in vnema nekoliko popustila, naši fantje pa so bili še naprej suverenejša ekipa. Edini gol – in s tem končni rezultat tekme – v tem delu je v 56. minuti dosegel tokratni kapetan Ahmet JAKUPOVIĆ (0:5). Prazno mrežo je vse do zadnjega piska sirene na tekmi ohranil vratar Jesenic Nejc ŽAGAR. Moštvo Aleša SODJE tako še naprej ostaja sto-odstotno v svojem tekmovanju, zmaga pa je bila seveda posvečena Maticu NASTRANu. Ekipa se danes (pisano v ponedeljek zjutraj) skupaj s kolegi iz kadetske ekipe odpravlja na dolgo pot v prestolnico Srbije. Obe ekipi se bosta tam danes (kadeti) in jutri (mladinci) pomerili s Crveno zvezdo.

Ob koncu velja pa vsaj z besedo čestitati tudi članski ekipi HDD Jesenic za tako zelo uspešen uvod v sezono. Bravo fantje in trener!

Tekst in foto: Marko L.