Liga EBYSL
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
30. oktober 2016
Gledalcev: 80

 HD Jesenice – Vasas Continental

8 – 3

(5:0,1:2,2:1)

Gibanje rezultata:
1:0 BRUN RAUH (Tomaževič, Glavič) 3′ PP1
2:0 E. SVETINA (Hadžić, Ivančevič) 9′
3:0 TOMAŽEVIČ (Avsenek, Brun Rauh) 9′
4:0 E. SVETINA (Crnović, Rajar) 13′ PP1
5:0 SODJA (Šturm, Glavič) 19′
6:0 E. SVETINA (Seršen, Sodja) 26′
6:1 Markus 31′
6:2 Tornyai (Oroszi) 36′ SH1
6:3 Szlama (Kovesdi, Szekely-Madai) 44′
7:3 GLAVIČ (Tomaževič, Brun Rauh) 54′ PP1

Streli na gol: HD Jesenice  57 (20,23,14); Vasas Continental   18 (6,5,7)
Kazni: HD Jesenice   4 (-,2,2); Vasas Continental   26 (4,16,6)

Glavni sodnik: Ervin Čamdžić
Liniska sodnika: Grega Markizeti, Matej Arlič
HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 6 Stojan, 5 Brun Rauh, 12 Glavič, 2 Tomaževič, 15 Avsenek, 8 Urukalo, 21 Korošec, 24 Šturm, 19 Seršen, 23 Sodja (C), 13 Crnović, 7 Hadžić, 22 Svetina E., 9 Rajsar, 4 Ivančevič, 14 Žbontar, 11 Brglez, 20 Mašič, 18 Pretnar
Trener: Gaber GLAVIČ

Vasas Contienntal: 58 Garbacz (GK), 3 Oroszi, 22 Tornyai, 19 Kovesdi, 53 Szekely-Madai, 4 Szlama, 34 Bukor (C), 13 Szabo, 20 Markus, 31 Horvath, 10 Rozsa, 81 Kovats, 16 Tury
Trener: Laszlo Szekely-Madai

Nedeljska večerna nasprotnika v ligi EBYSL sta se v letošnji sezoni že srečala. prav na prvi tekmovalni dan. V začetku septembra je v madžarski prestolnici zmagal Vasas s 4:1, tako da je bil pri domačih zagotovo prisoten močan naboj in želja po poravnavi računov. Gostje so na Jesenice presenetljivo pripotovali z le dvanajstimi igralci in enim vratarjem, pričakala pa jih je polnoštevilna domača četa, v kateri je tudi sicer prišlo do nekaterih sprememb.

img_80291

Atomsko v prvih dvajsetih minutah

Hitro se je videlo, da gostje tempa domačih ne bodo dolgo zdržali. Pritisk železarjev se je praktično začel takoj po uvodnem sodnikovem metu. Že po šestdesetih sekundah igre je bil zaradi zadrževanja s palico izključen gostujoči branilec, kapetan Bukor. Domači se niso pustili prositi in so enajst sekund pred iztekom powerplaya z golom Lana BRUN RAUHa povedli. Med podajalce sta se vpisala Tomaževič in Glavič. V deveti minuti so železarji – sledeč dogajanjem na popoldanski mladinski tekmi – zadeli kar dvakrat. Najprej je za podvojitev vodstva z golom poskrbel Erik SVETINA (podajalca: Hadžić in Ivančevič), dvaindvajset sekund kasneje pa je še tretji jeseniški gol zabil Blaž TOMAŽEVIČ (podaji Avsenek in Brun Rauh). Že dodobra načeti gostje so si sredi enajste minute privoščili novo izključitev; na klop za kaznovane je moral zaradi udarca s palico Horvath. Ko pa smo že ravno pri tem priimku, ki nekoliko spomni na Hrvate, pa lahko kot zanimivost tudi omenimo, da je bil na tekmi slovenske in madžarske ekipe opažen tudi nekdanji hokejist Jesenic Drago Horvat, sicer trener v Avstriji. Tako dobimo cel mednarodni spekter na tekmi, na kateri so domači prevladovali praktično od prve sekunde dalje. Kazen za gostujočega igralca se je končala pet sekund pred njenim siceršnjim iztekom, saj so železarji dosegli now powerplay gol; za 4:0 je znova zadel E. SVETINA, med podajalci pa sta se znašla Crnović in Rajsar. Tudi v nadaljevanju so Jeseničani še naprej oblegali gol gostov, svoj peti zadetek pa dosegli sredi devetnajste minute tekme. Po podajah Šturma in Glaviča je za visoko vodstvo s 5:0 zadel domači kapetan Jaka SODJA. Domači so v prvi tretjini gostujočega vratarja utrudili s kar dvajsetimi natančnimi streli, gostje pa so v okvir vrat Žige KOGOVŠKa sprožili šest strelov.

img_80341

Še aktivnejša druga tretjina, ne pa več tako rezultatsko uspešna

Domači so madžarsko moštvo napadli brezkompromisno tudi v drugi tretjini. Ko so v začetku 26. minute s tretjim golom E. SVETINE na tekmi (podajalca Seršen in Sodja) povedli že s 6:0, se je zdelo, da je tekma že odločena. V eni izmed prekinitev je tako domači trener Gaber GLAVIČ možnost za branjenje ponudil tudi rezervnemu vratarju Juretu LEGATu, ki pa se mu je po čudnem naključju nesrečno pisalo že po sedemnajstih sekundah, ko so igralci Vasasa zadeli prvič na tekmi (6:1, Markus, 31. minuta). Minuto in pol kasneje si je nervozni gostujoči igralec Rozsa prislužil kup kazni: najprej je za jeseniškim golom z visoko palico podškodoval prvega jeseniškega igralca, nekaj sekund kasneje pa ob ogradi na drugi strani še drugega (boarding). Sodnik mu je prisodil 2+2 kazenski minuti, ob tem pa še deset minut disciplinske kazni. Železarji v naslednjih štirih minutah konstantnemu obleganju gostujočih vrat navkljub novega gola niso dosegli. Ravno nasprotno, ob nekoliko zmanjšani pozornosti v obrambi, so gostom celo dopustili gol ob igralcu manj (Tornyai, 36. minuta, 6:2). Tik pred začetkom zadnjih dveh minut srednjega dela tekme je bil zaradi udarca s palico izključen še Madžar Kovats. Gola domačim do drugega premora ni uspelo doseči. Gostujoča ekipa je tako ta del igre presenetljivo dobila z 2:1, razmerje strelov pa je bilo kar 23:5 za domače. 

img_80391

Stopili s plina

V zadnji tretjini so domači še naprej prevladovali nad utrujenimi gosti, ni pa več bilo tistega žara in borbenosti iz prvih dveh tretjin, kar je menda ob visokem vodstvu lahko tudi razumljivo. Že po 52 sekundah nadaljevanja je zaradi naleta s palico na kazensko klop moral Vasasovec Oroszi. Nekaj gostujočih navijačev je bučno protestiralo, a se je sodnik Čamdžić brez dvoma odločil pravilno. Powerplay gola domači tudi v tej priložnosti niso dosegli, pa čeprav se je pak nekajkrat prav nevarno kotalil ob gol črti gostov. Na nasprotni strani so gostje pol minute po tistem, ko so spet zaigrali v polni postavi, še tretjič premagali rezervnega vratarja domačih (6:3, Szlama, 44. minuta). Ko je po podaji Stojana z novo lepo akcijo gol dosegel spet TOMAŽEVIČ (7:3, 47. minuta), so se domači sprostili in nekaj več prostora za kombiniranje pustili tudi gostom. Le-tem spričo maloštevilnosti (in posledične utrujenosti) kljub temu v nadaljevanju ni kaj dosti uspevalo, tako da so domači tudi ob nekoliko manj zavzetem pristopu v igri še naprej prevladovali. Udarec s komolcem je dveh kazenskih minut stal kapetana gostov Bukorja v začetku 53. minute. Mladenič ni “počival” niti minuto in pol, saj so železarji preko Gašperja GLAVIČa dosegli powerplay gol v 54. minuti (8:3, podajalca Tomaževič in Brun Rauh). Ko je bil ob koncu 56. minute zaradi oviranja s palico izključen še gostujoči hokejist Kovesdi, se nihče od domačih (najbrž podzavestno) ni več pretirano naprezal za nov zadetek. Nekoliko je kri zavrela dobre pol minute pred koncem ko je nekaj prerivanja pred domačim golom zakrivil Mašič in si prislužil dve kazenski minuti. Nič več pomembnega se ni zgodilo do konca, domači pa so v strelskem smislu sebi v prid odločili tudi zadnjo tretjino s 14:7. Gostom iz madžarske prestolnice so tako železarji za uvodni poraz v sezoni vrnili v skladu s tisto ponarodelo – milo za drago, dobrega vtisa pa ni skvaril niti cinični aplavz gostujočih navijačev sodniški trojki ob koncu tekme. 

Tekst in foto: Marko L.