Liga EBYSL
Klenk Dome, St. Pölten
1. oktober 2016
Gledalcev: 25

Okanagan HC Europe – HD Jesenice 

0 – 3

(0:1,0:2,0:0)

Gibanje rezultata:
0:1 PRETNAR (Seršen, Korošec) 19′
0:2 SVETINA E. (Seršen) 30′
0:3 BRUS (Ivančevič) 34′

Streli na gol: Okanagan HC Europe   27 (8,11,8); HD Jesenice   36 (10,17,9)
Kazni: Okanagan HC Europe  8 (4,-,4); HD Jesenice   6 (-,2,4)

Sodnik: Leopold Durchner
Linijska sodnika: Daniel Höller, Thomas Vaczi

Okanagan HC Europe: 29 Werner (GK), 32 Raisinger (GK), 3 Shornikov, 4 Steffler, 7 Singer, 9 Neubauer, 16 Stupak, 17 Stambolidis, 19 Müller, 24 Perlovich, 37 Kurochkin, 44 Hauser, 49 Iskornev, 55 Broderick, 63 Bretschneider, 72 Tröthan, 90 Caflisch, 92 Bardh
Trener: Gary Prior

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 2 Tomaževič, 4 Ivančevič, 6 Stojan, 21 Korošec, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 14 Žbontar, 17 Šabanović, 20 Mašič, 10 Svetina R., 7 Hadžič, 11 Brglez,
Trener: Gaber GLAVIČPrvo gostovanje po nekaj domačih tekmah, je železarjem ponudilo nov dokaz, da se lahko odlično kosajo z večinoma starejšimi tekmeci. Tokratna žrtev so bili varovanci t.i. Okanagan Hockey Club-a Europe, to je tiste hokejske akademije iz St. Pöltna, ki je v preteklih sezonah delovala tudi pod imenom LA Stars. Da gre pri akademiji za fante z vseh vetrov najbrž ni potrebno posebej omenjati, dosti pa pove tudi pogled na domačo postavo. V njej mrgoli ne-nemško zvenečih imen. Varovanci trenerja Gabra GLAVIČA se s takimi stvarmi seveda ne ubadajo kaj dosti. Nasprotnik je pač nasprotnik in vsakogar dotična četa železarjev poizkuša premagati.

V prvi tretjini sta bili ekipi sicer za silo enakovredni. Prva resnejša priložnost za vodstvo se je železarjem pokazala že med sedmo in deveto minuto tekme, ko je bil zaradi spotikanja na klopi za kaznovane domači napadalec Bretschneider. Domačim se je pritiska Jeseničanov uspelo ubraniti in ekipi sta nadaljevali s tekmo številčno izenačeni. V osemnajsti minuti je bil zaradi novega spotikanja izključen še domači krilni napadalec Kurochkin. Tokrat so železarji kronali svojo solidno igro s powerplay zadetkom. Po podajah Korošca in Seršena je gol znova zabil Luka PRETNAR, ki je v tej sezoni naravnost strelsko (pa tudi sicer) eksplodiral. V zadnji minuti in dvajset sekund prve tretjine do sprememb več ni prišlo in Jeseničani so odšli na prvi odmor z minimalnim vodstvom. Igralci domačega moštva so v tem delu Žigo KOGOVŠKA ogrozili osemkrat, naši fantje pa so prirpavljenost domačega vratarja preizkusili desetkrat.

Jeseničani so pritisnili na plin v drugem delu, ko so proti domačim vratom streljali z vseh položajev. Svoje vodstvo so železarji podvojili v 30. minuti tekme, ko je po novi podaji Seršena zadel Erik SVETINA. Domači se še niso dobro znašli po prejetem zadetku, ko so Jeseničani udarili znova – v 34. minuti je na 3:0 za železarje po lepi akciji tretjega napada in podaji Ivančeviča povišal Nejc BRUS. V 39. minuti je zaradi izbijanja paka z ledene ploskve edino kazen v tem delu dobil vratar Jesenic Kogovšek, domačim pa v powerplayu ni uspelo doseči zadetka, ki bi vsaj nekoliko zmanjšal njihov zaostanek. Druga tretjina je postregla z enajstimi streli domačih proti golu vrat železarjev in sedemnajstimi streli v okvir proporcev domačih vrat.

V zadnji tretjini domačim ni kaj dosti uspevalo. Železarji so suvereno zadržali visoko vodstvo. Edina statistika v zadnjih dvajsetih minutah, ki se je spreminjala, je bila tista za kaznovane igralce. Najprej je na hlajenje v 51. minuti moral napadalec prvega domačega napada Tröthan. Železarji se niso kaj prida naprezali in ostalo je pri treh zadetkih razlike. Moštvi sta nekaj kasneje številčno izenačeni odigrali natančno 50 sekund, potem pa je zaradi zadrževanja s palico na prostor za izključene hokejiste moral jeseniški napadalec Rajsar. Podobno se je godilo po tistem, ko se je zadnji omenjeni vrnil na ledeno ploskev – 51 sekund kasneje je moral iz igre zaradi spotikanja še kapetan železarjev Sodja. Domači powerplay je trajal le 38 sekund, saj si je zaradi igranja z visoko palico kazen prislužil tudi igralec Okanagan HC europe Kurochkin. V zadnjih treh minutah in pol sta moštvi preprosto le še čakali na konec tekme. Domača ekipa je v tretjem delu srečanja streljala osemkrat, Jeseničani pa devetkrat. Jutri “železarska dvajsetica” gostuje v bližini avstrijsko-češke meje pri ekipi EHC Liwest Black Wings Linz. Vso srečo!

Tekst: Marko L.
Foto: www.st-poelten.gv.at