DP mladincev (U18)
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
4. december 2016
Gledalcev: 52

HD Jesenice samo logo slavija_junior2

1 –  5

(1:1,0:3,0:1)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 Poklukar (Primar, Prodan) 17′
1:1 KOBAL (Šega, Jakupović) 20′ PP1
1:2 Povše (Jeriha) 30′
1:3 Širovnik (Prodan) 32′
1:4 Prodan (Povše) 35′
1:5 Jeriha (Poklukar) 46′

Streli na gol:  HD Jesenice  12 (7,4,1) ; HK Slavija Jr.   43 (11,17,15)
Kazni: HD Jesenice  4 (2,-,2); HK Slavija Jr.  10 (6,2,2)

Sodnik: Robert Bohinc
Linijska sodnika: Grega Markizeti, Peter Bizalj

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 3 Mašič N., 15 Zor, 17 Pivk, 24 Finžgar, 11 Pogačar, 23 Podrekar, 22 Jakupović, 14 Mašič B., 13 Nastran, 18 Potočar, 9 Lukan D., 5 Murnik, 19 Kobal, 20 Kararić, 16 Lukan A., Škof, 21 Dežman, 12 Šega, 7 Mravlje (C)
Trener: Dejan VARL

HK Slavija Jr.: 27 Sotlar (GK), 3 Dukarič (GK), 26 Poklukar, 10 Primar, 6 Širovnik, 7 Černe, 25 Ferle (F), 87 Glavan, 8 Jeriha, 11 Skerlep, 21 Keber, 16 Lampič, 18 Bukovec, 27 Povše, 23 Prodan, 12 Skerlep
Trener: Jaka Adlešič
Dan po grdem porazu v kadetski kategoriji, se je večji del ekipe prikazal tudi na tekmi v mladinski konkurenci. Tako železarji, kakor tudi gostje, so ekipi nekoliko spremenili. Drugače povedano – okrepili s starejšimi hokejisti. Domači so začeli malenkost bolj pogumno, kot dan poprej in bili v prvi tretjini dokaj enakovreden nasprotnik. V ekipo se je po poškodbi vrnil tudi kapetan Mravlje, manjkal pa je pomemben člen v U18 igralskem mozaiku Homan. Po izenačeni igri v uvodnih desetih minutah, je pri Založanih v enajsti prišlo do prve izključitve. Zaradi zadrževanja s palico je na kazensko klop moral kapetan Ferle. Domači so sicer nekoliko pritisnili, ni pa jim uspelo prebiti dobro organizirane Slavijine obrambe. Sredi šestnajste minute sta si s prerivanjem pred domačim golom vsak po dve kazenski minuti zaradi grobosti prislužila Založan Lampič in domači hokejist Pogačar. Ob igri štirih proti štirim so gostje v naslednji minuti z golom Poklukarja povedli (0:1, 17. minuta). Ko je bil zaradi napada s telesom v osemnajsti minuti še enkrat izključen gostujoči kapetan, se je domačim ponudila lepa priložnost. Železarji so jo tik pred iztekom powerplaya tudi izkoristili; osemnajst sekund pred koncem tretjine je nebranjeno mrežo od blizu zadel Marcel KOBAL, potem ko je pred tem od daleč silovito streljal branilec Šega (1:1). Razmerje strelov v prvi tretjini – 7:11 za goste. 

img_8651

Spodbudna prva tretjina je v primerjavi s tekmo dan poprej vzbudila nekaj upanja sicer zelo redkim pristašem domače ekipe. Ta je bila pod vtisom poraza in neprepričljive predstave dan poprej očitno preveč prestrašena, da bi si upala resneje napasti zmago vsaj v mladinski kategoriji. Starejši del ekipe, ki se je priključil, tudi ni prispeval tistih bistvenih sestavin k boljši igri, tako da je vse skupaj v drugem delu izgledalo konkretno slabše. Gostje so še odločneje začeli s trdo, moško igro, ki je pogosto domače “bolela”, pravega odgovora pa niso našli, pa čeprav je tudi v domači ekipi kar precej orjakov, ki imajo kapacitete, da bi na ledu “naredili red”. Obdobje obleganja domačih vrat je trajalo skoraj pol tretjine. Domačim ne gre oporekati zagriženega branjenja, igra s pakom pa je preprosto manjkala. Vsakič, ko so si železarji sploh priborili pak v posest, so v nekaj sekundah storili napako in Slavija je spet napadla. Železarji začenši iz svoje tretjine praktično niso odigrali ničesar konkretnega. V osemindvajseti minuti je bil zaradi udarca s komolcem izključen Založan Glavan, domači pa v skladu z bledo predstavo niso skupaj spravili ničesar konkretnega, pa čeprav so vsaj napadalno formacijo za razliko od prejšnjega dne uspeli postaviti. Gol so gostje nato dosegli v trideseti minuti (Povše, 1:2). Igra železarjev, kolikor je je prej sploh bilo, je v nadaljevanju popolnoma razpadla, tako da ni bilo nobenega govora o kakem lovljenju zaostanka. Gostje so z golom povsem nepokritega Širovnika slabi dve minuti kasneje povedli že z dvema zadetkoma prednosti (1:3, 32. minuta). V petintrideseti minuti je Prodan za goste dosegel še četrti gol (1:4), ob tem pa so gostje poškodovali tudi domačega vratarja Nejca ŽAGARja. Branilci železarjev pred njim preprosto niso naredili reda, posledice pa so se videle tako na semaforju, kot na obrazih udeleženih hokejistov. Medtem ko so gostje z nasmehom zapuščali prostor pred domačim golom, so železarji nemo gledali v tla. Manjkala je volja, odločenost in nekaj zdrave jeze ter tekmovalnosti. Gostom pač ne smeš dopustiti, da te v domači dvorani pretepajo, silijo v vratarja in vsiljujejo svojo igro! Kdo bi tu komu moral nagnati strah v kosti? Do konca druge tretjine je poškodovani domači vratar še zdržal med vratnicama, na njegovo srečo pa – parim gostujočim priložnostim navkljub – nov pak ni našel poti do njegove mreže. Razmerje v strelih v – z jeseniškega vidika – slabi drugi tretjini je bilo 4:17. 

img_8668

Če je bila druga slaba, pa je bila tretja prav … katastrofalna. Morda je kdo od domačih pristašev še pričakoval napad železarjev za lovljenje rezultata v zadnji tretjini. A ko je fante enkrat ohromil strah, najmanjši gostujoči igralec pa je odrival največjega domačega, potem je bilo hitro jasno, da se rdečim ne obeta dobro. Kako se tudi bi, saj se zadev ne da premakniti s preprostom pritiskom na gumb, že obe uvodni tretjini pa so Založani odigrali bistveno bolj možato in na telo od domačih. Že v prvi minuti nadaljevanja je bil pri domačih izključen Pivk zaradi udarca s palico. Jeseničani so vrata Gašperja PAJNTARja, ki je v zadnji tretjini moral zamenjati kolega Žagarja, še ubranili. Grdo pa je bilo domačim podpornikom videti kako zelo nebogljeno so delovali železarji v tem delu. Igra se znova praktično ni selila iz domače obrambne tretjine. Tudi ko so Jeseničani z muko prišli do paka, so ga po hitrem postopku spet izgubili. Ko je v začetku šestinštiridesete minute v domači mreži pristal še peti zaloški pak, je bil na obzorju nov visok poraz. Ničesar v smislu dogajanja na igrišču ni spremenila niti izključitev gostujočega hokejista Prodana ob koncu petdesete minute. Gostje so še naprej prevladovali, bili močnejši in konkretnejši. Treba je omeniti še, da sta obe ekipi v zaporednju dveh minut zadeli vratnico nasprotnikov. Domači so ob še nekaj medlih poizkusih zgrešili okvir gostujočega gola in ob frcki A. Lukana ob koncu oseminpetdesete minute sploh prvič v tem delu sprožili znotraj proporcev vrat gostujoče ekipe. Razmerje strelov je bilo tako v zadnji tretjini kar 1:15 za goste. Ob koncu so domači sklonjenih glav še drugič v dveh dneh morali stisniti roke prepričljivim Založanom. 

Če smo v naslovu zapisali, da ima strah velike oči, pa je ob koncu tudi potrebno povedati, da je znotraj votel, okrog ga pa nič ni, kakor pravi stara ljudska modrost. Prej bodo fantje to ponotranjili, prej se bo igra spet dvignila na nivo, ki so ga v tej sezoni že prikazovali. Kaj reči za konec? Glave gor, pa trdo delat’!

img_8654

dejan-varlDejan VARL, trener ekipe U18:
“Prav je, da pridejo tudi taki vikendi, take tekme. Na ta način lahko spoznamo, da bomo morali še ogromno delati. Igralci Slavije so delali vse tisto, kar bi morali mi. Zakrivali so pogled našemu vratarju, podajali branilcem, ki so streljali zelo močno … in podobno. V dvobojih smo bili katastrofalni, gostje so praktično v vsaki sitaciji ena na ena ven prišli s pakom. Ves čas smo bili vsaj za korak prepočasni, pogosto en drugemu v napoto. Občasno so v isto stran proti paku drsali trije moji fantje, drugje pa so zevale ogromne luknje. Pa tudi – pak stran od sebe, to zagotovo ne more biti dobra taktika. Tako boječe, kot smo igrali ta vikend, v tej sezoni še nismo. Razumem to, da imajo nekateri fantje manj treningov, so bili poškodovani in podobno; ne razumem pa, da vsaj dvajset sekund ne moreš odigrati na polno in potem iti na menjavo. Drugo pa je, ko ti igralec v polnem procesu treninga z ledu pridrsa po pol minute – zato, da ne bo slučajno česa kriv. Potegnil bom nekatere poteze. Marsikdo se bo moral resno zamisliti nad svojim odnosom do hokeja, te stvari v tej starosti niso več šala. V nasprotnem pač ne bo mogel več biti del te ekipe …”

Tekst in foto: Marko L.