DP mladincev (U18), druga tekma polfinala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
13. marec 2017
Gledalcev: 127

8 –  0

(0:0,5:0,3:0)

 

 


Gibanje rezultata:

1:0 SERŠEN (Šturm, Svetina) 24′ PP1
2:0 SODJA (Ivančevič, Brun Rauh) 27′
3:0 STOJAN (Ivančevič, Sodja) 30′
4:0 SERŠEN (Svetina, Korošec) 33′
5:0 MAŠIČ (Pretnar) 37′ PP1
6:0 SERŠEN (Svetina) 50′
7:0 SODJA (Ivančevič) 55′
8:0 PRETNAR (Zor) 56′

Streli na gol: HD Jesenice    58 (21,21,16); HK Olimpija   12 (7,2,3)
Kazni: HD Jesenice   14 (4,-,10); HK Olimpija   37 (2,6,29)

Glavna sodnika: Miha Bajt
Linijska sodnika:
Nataša Pagon, Matej Arlič

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 5 Brun Rauh,  6 Stojan, 24 Šturm, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar,  4 Ivančevič, 23 Sodja (C), 8 Urukalo (A), 7 Mravlje, 20 Mašič, 3 Zor, 16 Pivk, 15 Finžgar, 14 Pogačar, 12 Krmelj, 13 Jakupović
Trener: Gaber GLAVIČ

HK Olimpija: 1 Usnik (GK), 35 Kavčič (GK),  55 Vuk, 22 Cjuha, 13 Lavriša, 19 Stražišar, 11 Ilić, 76 Erič, 9 Hoffman, 4 Keber,  7 Rus, 63 Jovan, 33 Ogrinc, 38 Ravnikar,  89 Pipan, 26 Kosmač, 39 Tomanovič, 21 Bogomolec
Trener: Ildar Rahmatullin
Kaj zapisati po taki tekmi, kot smo ji bili priča nocoj v dvorani Podmežaklo? Ljubljančani so – opogumljeni z znosnim porazom iz Tivolija – morda kovali tihe načrte o presenečenju. Še sploh bi jim menda krila lahko zrasla po tistem, ko so ugotovili, da trener Jesenic za tekmo ni prijavil svoje najmočnejše postave, pač pa ji je dodal sedem fantov, ki so bili del te ekipe v tej sezoni bolj izjemoma, kakor praviloma. Dva branilca pa sta sploh prvič nastopila v njej.

V sami igri se te rošade znotraj ekipe niso kaj dosti poznale. Železarji so se takoj od začetka “naselili” v gostujočo obrambno tretjino in vse skupaj je na las spominjalo dogajanjem s tivolske tekme. Rdeči so na vsak način poskušali prebiti zgoščeno obrambo gostov. A ko enkrat pred vratarjem stojijo trije do štirje igralci nasprotne ekipe, pa še domača peterka doda koga, ki naj bi zastiral pogled vratarju, je prostora za pak kaj malo. Pred gostujočim vratarjem je tako gozd nog in palic, vsak nastreljen pak pa prej ali slej zadane nekoga na poti proti golu. Dogajanj seveda ni spremenila izključitev Eriča pri gostih v peti minuti (spotikanje). Tja do konca sedme minute so gostje pač trpeli z igralcem manj, domačim pa ni uspelo prebiti obrambnega zidu Olimpije. Tudi ob izključitvi domačega napadalca Jakupovića  v osmi minuti (držanje) ni prišlo do sprememb v razmerjih moči, saj so železarji tudi s štirimi igralci brez večjih težav vzdrževali nevtralno stanje na igrišču. Zaradi udarca s kolenom je moral na prostor za kaznovane v 14. minuti še domači branilec Pogačar, znova pa gostom ni uspelo resneje ogroziti Žige KOGOVŠKA. Na nasprotni strani igrišča je proti Olimpijinemu vratarju letelo z vseh položajev, a se le-ta ni pustil premagati. Uvodna tretjina se je tako končala z rezultatom z začetka srečanja. Domači so v tem delu v okvir gostujočih vrat ustrelili kar 21 pakov, gostom pa je proti golu domačega čuvaja mreže uspelo sprožiti sedemkrat. 

IMG_1120

Kar domačim ni uspelo v prvi tretjini, jim je bogato uspelo v drugi. Zdelo se je že, da se bodo Jeseničani z žilavimi nasprotniki mučili podobno dolgo, kot na prvi polfinalni tekmi v Ljubljani, a se je razpletlo drugače. V začetku 23. minute je bil zaradi igranja z visoko palico še drugič na tekmi izključen Olimpijin branilec Erič. Domači so po minuti in dvanajstih sekundah številčne prednosti z golom Gašperja SERŠENA povedli (1:0, podaji Šturm in Svetina). Kar so rdeči začeli ob prvem zadetku, so nadaljevali v 27. minuti, ko je vodstvo podvojil kapetan Jaka SODJA (2:0, podaji Ivančevič in Brun Rauh). Ljubljančanom bi za povratek v boj za prvaka v tistih trenutkih v poštev prišel edino frontalni napad na Jeseničane, a je razmerje moči med ekipama preprosto prehudo v korist rdečih, da bi belo-zeleni sploh lahko pomislili na kaj takega. Gol za 3:0 je  v 30. minuti nato s strelom od daleč dosegel Nejc STOJAN (podaji Ivančevič in Sodja). Četrti gol za domače je bil delo podajalcev Svetine in Korošca, drugič na tekmi pa je zadel SERŠEN (4:0, 33. minuta). Sledila je menjava v domačih vratih, nepremaganega Žigo KOGOVŠKA je zamenjal Jure LEGAT. Zaradi udarca s kolenom je v 35. minuti na kazensko klop moral sesti gostujoči hokejist Rus, domači pa so ob igralcu več zabili v 37. minuti (5:0, Nace MAŠIČ, podaja Pretnar). Devet sekund pred koncem druge tretjine je bil zaradi naleta s palico izključen še gostujoči hokejist Jovan, ostalo pa je pri 5:0 za domače. Razmerje strelov v tem delu – 21:2 za Jesenice. 

IMG_1121

Izključenemu Olimpijinemu hokejistu je ostala torej še večina kazni za zadnjo tretjino. Domači so ta del odigrali vsaj v za prestavo nižjem tempu, kakor drugo tretjino. Do izteka kazni do rezultatskih sprememb ni prišlo. Zato pa je v 50. minuti še svoj tretji gol na tekmi dosegel SERŠEN (6:0, podaja Svetina).  Olimpija je še v isti minuti storila prekršek, spet je bil izključen Erič (igranje z visoko palico). Železarji so delovali, kot bi se jim več ne dalo igrati hokeja, kar je ob ubijalskem tempu tekem zadnjih dni in visokem vodstvu tudi razumljivo. Ob igri z igralcem več gola ni bilo, so pa zato železarji preko SODJE znova zadeli v 55. minuti (7:0, podaja Ivančevič). Tudi gostje iz Ljubljane so v 52. minuti zamenjali svoja vratarja – namesto utrujenega Usnika je pred gol olimpije stopil Kavčič. In ko je spodaj podpisani že razmišljal kako bi dal dovolj poetičen naslov članku o tekmi … naslov, ki bi vseboval ljudsko število sedem … je v 56. minuti za 8:0 po podaji Zora zabil še Luka PRETNAR. Ob tem je prišlo do incidenta, saj je živce izgubil Ljubljančan Jovan, ki je na vsak način poskušal obračunati s strelcem. Le-ta mu tudi ni ostal dolžan in je z nekaj gestikulacijami še prilil olja na ogenj. Jovan je odvrgel rokavice, a se je vse skupaj končalo le z obilo minutami izključitev, boksarskega dvoboja pa kakih 130 gledalcev ni videlo. Pretnar si je ob tem prislužil 10 minut disciplinske kazni zaradi žaljenja nasprotnika, Jovan pa 2 minuti kazni zaradi naleta s palico, 5 minut kazni zaradi grobosti in disciplinsko kazen igre (20 min.). V zadnjih minutah sta obe ekipi komaj čakali konec srečanja, najbrž pa enako velja tud za gledalce in ostale spremljevalce tekme. Kakovostna razlika med ekipama je bila namreč prevelika, da bi vsi skupaj lahko videli kaj dosti kvalitetnega mladinskega hokeja. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 16:3 za Jesenice. 

Od pravljično-ljudske sedmice, ki bi bila primerna za naslov članka, je tako nastal poln loto-dobitek 7+1. Kdo je tukaj dobil, kdo pa je ostal z dolgim nosom, pa je seveda stvar osebnih preferenc …V drugem polfinalnem paru je Triglav pričakovano z 2:0 v zmagah izločil Slavijo Jr ter se bo tako za naslov državnih prvakov pomeril z Jeseničani. 

Pokal

Tekst in foto: Marko L.