DP mladincev (U18)
Dvorana Tivoli, Ljubljana
9. oktober 2016
Gledalcev: ni podatka

HK Olimpija – HD Jesenice 

4 – 1

(0:1,2:0,2:0)

Gibanje rezultata:
0:1 JAKUPOVIĆ 6′
1:1 Lavriša (Jovan, Povirk) 30′
2:1 Stražišar (Jovan, Cjuha) 33′ PP1
3:1 Stražišar 59′ SH1
4:1 Stražišar 60′ EN

Streli na gol: HK Olimpija   35 (10,13,12); HD Jesenice   36 (14,11,11)
Kazni: HK Olimpija  8 (4,-,4); HD Jesenice   12 (4,4,4)

Glavni sodnik: Tilen Pahor
Linijska sodnika: Blaž Javornik, Gregor Miklič

HK Olimpija: 1 Usnik (GK), 35 Kavčič (GK), 9 Hoffman, 10 Šinkovec, 13 Lavriša, 19 Stražišar, 63 Jovan (C), 22 Cjuha, 21 Bogomolec, 8 Žeželj, 51 Pipan, 26 Kosmač, 15 Sojer, 29 Mehle, 11 Ilić, 89 Povirk
Trener: Ildar Rahmatullin

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 12 Šega, 3 Mašič N., 7 Mravlje (C), 17 Pivk, 15 Zor, 24 Finžgar, 11 Pogačar, 21 Dežman, 22 Jakupović, 16 Lukan A., 14 Mašič B., 20 Kararić, 19 Kobal, 18 Potočar, 2 Škof, 9 Lukan D., 5 Murnik, 10 Homan, 13 Nastran, 6 Smolej
Trener: Dejan VARL


Trener Dejan VARL ima v letošnji sezoni pomembno in precej zahtevno nalogo – prepričati mora skupino fantov, ki imajo v sebi dovolj znanja, v to, da so sposobni tudi lepih rezultatov. Posebej zahtevno zadevno delo ima v kategoriji U18, kjer se večji del mlajše ekipe zagrizeno bojuje z občutkom neprepričanosti v svojo kvaliteto, prevelikim rešpektom do naprotnikov in strahom pred uspehom. Ekipa poleg tega nima izrazitih vodij ne na ledu, ne ob njem, tako da trenerjeva filozofija bazira predvsem na ustvarjanju ekipe. Podobno velike besede sicer pred gostovanji v Tivoliju običajno niso potrebne, saj so fantje do te starosti že dodobra občutili kaj pomeni rivalstvo med najbolj uspešnima slovenskima hokejskima predstavnikoma.

V prvem delu odločno in pogumno

Železarji so se v tekmo podali odločno, kakor se za derbi pač spodobi. Z golom Ahmeta JAKUPOVIĆa so povedli v šesti minuti. Nadaljevalo se je v obojestransko odprtem hokeju. Obe ekipi sta nizali akcije, vratarja sta imela obilo dela in … hokej je bil za ta nivo prav soliden. V deveti minuti je prišlo do prve izključitve na tekmi – pri domačih je bil zaradi spotikanja izključen Ilić. Železarji niso bili uspešni v powerplayu. Dve zaporedni izključitvi sta se primerili Jeseničanom v petnajsti in sedemnajsti minuti tekme. Najprej je bil izključen zaradi držanja Nastran, potem pa še zaradi nabijanja na ogrado Pogačar. Enajst sekund so domači celo igrali z dvema igralcema več na ledeni ploskvi, izenačiti pa niso uspeli. Tik pred začetkom zadnje minute uvodne tretjine so priložnost za powerplay zadetek dobili tudi železarji, saj je na prostor za kaznovane zaradi zadrževanja s palico moral domačin Sojer. Jeseničanom ni uspelo podvojiti vodstva, tako da so prvo tretjino končali ob minimalni prednosti. Razmerje v strelih v tem delu – 10:14 v korist Jesenic.

Ritem razbit zaradi poškodb

Lep hokej se je nadaljeval tudi v drugem delu. Železarjem je ostalo še 57 sekund prednosti igralca več, vendar je domača obramba napore Jeseničanov uspešno nevtralizirala. Zaradi udarca s kolenom je bil pri Jeseničanih v 23. minuti izključen Finžgar, a je tudi v naslednjih dveh minutah mreža Nejca ŽAGARja, ki je branil jeseniški gol – ostala nedotaknjena. Domači kapetan Jovan je na veliko veselje zelenih le izenačil v trideseti minuti tekme. V teh trenutkih se je tekma nekako tudi zlomila, kakor temu rečemo v hokejskem žargonu. Ob izključitvi Šege (zadrževanje s palico) v 33. minuti, so zmaji potrebovali le dvainštirideset sekund, nato pa so preko Stražišarja dosegli vodilni gol (2:1). Nekako v tem času je prišlo najprej do poškodbe napadalca prvega napada Dežmana, nekaj kasneje pa še do poškodbe napadalca drugega napada A. Lukana. Oba sta s tekmo predčasno zaključila s pomočjo zdravniške službe, trener Varl pa je moral svoje peterke pošteno premešati.  Do konca tretjine na semaforju več ni prišlo do sprememb. Razmerje strelov v drugi tretjini – 13:11 za domače.

Nekaj smole v zadnji tretjini

Gol zaostanka po štiridesetih minutah je železarjem še puščal dovolj časa za lovljenje in eventualno prehitevanje domačih. Hitro se je železarjem ponudila priložnost za izenačenje v igri z igralcem več, saj je bil v začetku 43. minute zaradi oviranja znova izključen domaćin Ilić. Powerplay ni bil uspešen, je pa še naprej bila vidna želja Jeseničanov po izenačenju. V silni želji se je v 45. minuti znova zgodil prekršek – na klop za kaznovane je zaradi spotikanja moral Pogačar, kar je domačim omogočilo nekaj predaha. Od sedeminštiridesete minute dalje sta ekipi izmenjaje se ogrožali vrata nsprotnikov. Oba vratarja sta bila dobro razpoložena in ko sta moštvi v zadnjih pet minut vstopili razdeljeni z enim samcatim golom razlike – zmagovalci definitivno še niso bili znani. Izjemno priložnost za izenačenje so železarji dobili dve minuti in deset sekund pred koncem tekme, ko je bil zaradi naleta s palico pri domačih izključen Bogomolec. Dejan VARL je vzel pol minute odmora in svojim fantom dal nekaj napotkov. Gostje so se zadeve lotili ravno dovolj nerodno, da so domači šestnajst sekund kasneje dosegli celo zadetek ob igri z igralcem manj (3:1). Sledila je še izključitev jeseniškega kapetana Mravljeta (zadrževanje s palico) minuto in triindvajset sekund pred zaključnim piskom sirene. Še osemnajst sekund kasneje je iz vrat zadrsal Žagar, saj železarji niso več imeli česa izgubiti. Kakor pa se to včasih primeri, so domači štiriindvajset sekund kasneje zadeli nebranjeno mrežo železarjev za končnih 4:1 . Žagar se je znova vrnil pred gol železarjev, do novih sprememb pa v zadnjih enainštiridesetih sekundah več ni prišlo. Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo malenkostno v korist domačih  12:11.

dejan-varlTrener mladincev, Dejan VARL, po tekmi ni bil nezadovoljen:
“Končni rezultat je sicer relativno visok in kdor bi pogledal samo tega, bi rekel, da nas je Olimpija prepričljivo premagala. Pa ni bilo povsem tako. Rekel bi, da smo bili dve tretjini srečanja boljši nasprotnik, imeli pa smo precej smole. Imeli smo precej priložnosti, ki jih žal nismo izkoristili. Naš ritem so podrle tudi poškodbe. S fanti sem sicer zadovoljen. Dobro so izpolnjevali moje zahteve, niso se ustrašili starejših in bolj renomiranih nasprotnikov. Ekipa počasi dojema moj agresiven sistem. Všeč mi je tudi, da se fantje podpirajo, spodbujajo. Samozavest nam raste, vsakič pa v rezultatskem smislu pač ne gre vse po naših željah …”
Tekst: Marko L.
Foto: Anita M. Potočar ?