DP kadetov (U16)
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
19. november 2016
Gledalcev: 60

 HD Jesenice – Team Zagreb

5 –  1

(3:1,0:0,2:0)

Gibanje rezultata:
1:0 SLIVNIK (Török) 2′
2:0 ŠEGA (Pogačar, Dežman) 6′ PP1
3:0 DEŽMAN (Šega) 10′ PP1
3:1 Joureau 19′
4:1 JAKUPOVIĆ (Mašič, Pogačar) 45′
5:1 SLIVNIK (Török, Podrekar) 54′

Streli na gol:  HD Jesenice  42 (11,15,16) ; Team Zagreb   23 (6,9,8)
Kazni: HD Jesenice  8 (4,4,-); Team Zagreb  30 (8,4,18)

Sodnik: Ervin Čamdžić
Linijska sodnika: Denis Crnkić, Robert Bohinc

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 12 Šega, 11 Pogačar (C), 22 Jakupović, 16 Lukan A., 24 Finžgar, 14 Mašič, 7 Slivnik, 19 Török, 13 Kobal, 5 Murnik, 9 Lukan D., 23 Podrekar, 18 Potočar, 2 Škof, 15 Dolinar, 10 Podlipnik,17 Langus, 21 Dežman
Trener: Dejan VARL

Team Zagreb: 81 Pilipović (GK), 82 Goršić (GK), 46 Đerek, 4 Kuzmanović, 7 Jakovac, 8 Dobrić, 96 Burazin, 11 Janjatović, 77 Premerl, 51 Rakar, 19 Kramarić, 66 Pleština, 33 Čiček, 25 Pavlešić, 10 Mihalić, 39 Supančić, 22 Joureau, 20 Belinić, 29 Ruklić, 37 Vujasinović
Trener: Marko Sertić
Učinkovitih uvodnih deset minut

Skoraj mesec dni je minilo, odkar je vodilna ekipa kadetskega prvenstva odigrala zadnjo domačo tekmo. Kot se za liderje tudi spodobi, so domači začeli furiozno. V deveti sekundi je le sreča rešila goste pred prvim prejetim zadetkom. Kar rdečim ni uspelo s prvim napadom, jim je pa z drugim, ko je po minuti in šestih sekundah za ekspresno vodstvo železarjev poskrbel Luc SLIVNIK (podajaTörök). V začetku četrte minute si je A. Lukan pri domačih prislužil kazen zaradi udarca s kolenom, vendar je gostujoča prednost igralca trajala le devetintrideset sekund; takrat so si namreč kazen prislužili tudi gostje (Burazin, spotikanje). Domači so v začetku šeste minute (po vrnitvi izključenega na led) imeli torej powerplay. Še dodatno prednost so dobili, ko je gostujoči hokejist Janjatović storil prekršek v šesti minuti (nalet s palico prav nad A. Lukanom). Ob igri treh proti petim so Zagrebčani zdržali, so pa železarji zabili drugi gol prav v trenutku, ko se je prvi od obeh izključenih že vrnil na ledeno ploskev. Z bombo od daleč je na 2:0 povišal Jaka ŠEGA (podajalca Pogačar in Dežman). Moštvi sta po drugem jeseniškem golu tako nadaljevali številčno izenačeni. Gostujoči hokejist Čiček si je v deseti minuti prislužil izključitev zaradi spotikanja (spet A. Lukana). Tudi tokrat se za goste ni izšlo dobro, saj so železarji že po dvaindvajsetih sekundah powerplaya znova zadeli. Za 3:0 je zadel Žiga DEŽMAN, podal pa mu je Šega. Po tretjem prejetem zadetku je vratarja Pilipovića v gostujočih vratih zamenjal Goršić. Domači so v nadaljevanju v svoji vnemi nekoliko popustili. Jakovac si je prislužil kazen pri Zagrebčanih v petnajsti minuti (grobost), po tistem, ko ga je po mnenju glavnega sodnika spotaknil Šega. Tudi domači branilec si je ob tem prislužil dve kazenski minuti, tako da sta moštvi naslednji dve minuti odigrali s po štirimi igralci na ledu. Tempo igre je v preostalih minutah prve tretjine upadel. Nekaj neprevidnosti v domači obrambi je botrovalo edinemu zadetku gostov na tekmi v začetku devetnajste minute (Joureau, 3:1). V prvih dvajsetih minutah so domači v okvir gostujočih vrat sprožili enajst strelov, gostje pa na gol Gašperja PANJTARja šest.

Zaspana druga tretjina

Samo triinpetdeset sekund igre je minilo v drugem delu, pa so si gostje že prislužili novo kazen; tokrat je bil zaradi igranja z visoko palico izključen Kuzmanović. Powerplay železarjev ni bil uspešen. V štiriindvajseti minuti je bil zaradi grobosti pri domačih izključen Jakupović, a tudi gostje ob igri z igralcem več niso spravili skupaj nič omembe vrednega. Nekako sredi tekme se je znova poškodoval domači branilec Šega. Vse do šestintridesete minute sta potem moštvi bolj kot ne mučili pak in približno šestdeset gledalcev. Takrat pa je po prekršku domačega branilca Murnika (udarec s kolenom) nad gostujočim kapetanom Burazinom slednjemu zavrela kri in s pestmi se je spravil nad železarja. Vse skupaj so sodniki razrešili po nekaj sekundah in poleg domačega branilca izključili tudi Zagrebčana. Krivično bi bilo reči, da ekipi v drugem delu tekme nista poskušali s streli, vendar pa je bilo vse skupaj vse prevečkrat posledica neizdelanih akcij; taki streli pa so običajno lahek plen vratarjev. Tako je bilo tudi tokrat in vse do konca druge tretjine se mreži nista zatresli. Železarji so goste nadstreljali tudi v drugi tretjini – 15:9.

Z vztrajnostjo tekmo mirno pripeljali do konca

V zadnji tretjini je bilo dogajanj spet več kot dovolj. V petinštirideseti minuti je lep gol z nenadnim strelom od daleč dosegel Ahmet JAKUPOVIĆ in tako povišal na 4:1 (podaji sta prispevala Mašič in Pogačar). Gostom je, polni številčnosti navkljub, začelo očitno nekoliko primanjkovati moči; zato pa so bili toliko bolj “aktivni” pri prekrških. S sodbami mož v črnem se sicer pogosto niso strinjali, a sodnikova na koncu vedno obvelja. Zaradi naleta s palico je bil tako v devetinštirideseti minuti izključen Đerek. Domačim v naslednjih dveh minutah ni uspelo doseči novega powerplay gola. Le devet sekund po vrnitvi Đereka nazaj na led, si je kazen zaradi spotikanja prislužil njegov soigralec Rakar. Tudi ob tej priložnosti domačim ni uspelo izkoristiti powerplaya, so pa gol nekako dosegli sedem sekund po tistem, ko sta moštvi spet zaigrali številčno izenačeni. Sprva se je že zdelo, da pak ni prešel golove črte, a temu ni bilo tako; domači so z golom SLIVNIKA (podaji Török in Podrekar) povedli s 5:1. Zagrebčan Kuzmanović se z dosojenim golom ni strinjal in je sodnikom zabrusil nekaj krepkih, zaradi česar si je prislužil deset minut disciplinske kazni. Že v naslednji minuti nova izključitev za Zagrebčane – zaradi udarca s komolcem si je dve minuti hlajenja prislužil Premerl. Domači pretirane vneme po še šestem zadetku niso prikazali, vodstvo pa je bilo nekaj minut pred koncem seveda zanesljivo. Pičlih šestnajst sekund pred koncem tekme so si gostje zaradi novega udarca s komolcem spet prislužili kazen (Janjatović). Tudi v zadnji tretjini so razmerje strelov pošteno v svojo korist obrnili železarji (16:8). Gostje so si ob zaključnem rokovanju obeh ekip privoščili še nekaj provociranja, vse skupaj pa se je po manjšem prerivanju in nekaj besednih dvobojih končalo mirno.

Kadetska ekipa z novo lepo zmago še naprej vodi v državnem prvenstvu.

dejan-varl-7Dejan VARL, trener kadetov:
“Začeli smo super, potem pa je sledil padec v igri. Pri tej starosti je po vodstvu s 3:0 v desetih minutah to morda nekoliko logično, bomo pa morali te stvari popraviti. LAhko bi si zelo otežili delo, a je vratar Panjtar nekajkrat fenomenalno ubranil našo mrežo. Sami smo Zagrebčanom ponudili možnost za povratek v tekmo in to ni bilo dobro. Na prejšnji tekmi v Mariboru smo igrali enostavno, brez kompliciranja, tokrat pa smo pak želeli pripeljati v prazen zagrebški gol. Z “driblanjem” pa na tem nivoju pač ne gre več, potrebno je sodelovati, podajati in veliko drsati. Na silo in brez idej pa seveda ne gre. Kakorkoli že, ob koncu smo tekmo mirno pripeljali do konca in lahko se veselimo novih točk. Je pa tekma bila dragocena izkušnja tako zame, kakor tudi za ekipo …”

Tekst & foto: Marko L.