DP dečkov (U14), tretja tekma finala
Dvorana Podmežakla, Jesenice
23. marec 2017
Gledalcev: 325

3 –   7

(1:3,0:2,2:2)

 

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 HK Olimpija 5′ PP1
0:2 HK Olimpija 7′
0:3 HK Olimpija 9′
1:3 HD JESENICE 19′
1:4 HK Olimpija 31′ PP1
1:5 HK Olimpija 36′
1:6 HK Olimpija 42′
2:6 HD JESENICE 45′
2:7 HK Olimpija 52′
3:7 HD JESENICE 60′

IMG_1774

Streli na gol:  HD Jesenice  29 (12,9,8); HK Olimpija  30 (10,9,11)
Kazni:  HD Jesenice   6 (2,4,-); HK Olimpija  6 (2,4,-)

Sodnika: Anže Bergant, Peter Bizalj

HD Jesenice: 1 Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török (C), 13 Langus, 2 Pazlar, 21 Adrović, 8 Baloh, 11 Dobravec, 7 Rijavec, 3 Crnkić, 15 Svetlin, 16 Bergelj, 5 Korošec, 4 Rep, 22 Miklič, 14 Lesničar, 17 Čufer, 12 Gasar, 6 Šmid, 20 Sintič
Trener: Aleš SODJA

HK Olimpija: 1 Zupančič (GK), 35 Kavčič (GK), 5 Pratneker Hatić, 21 Hebar, 29 Vahen, 15 Šubic, 3 Žibert, 19 Sojer (C), 22 Smolnikar, 17 Sever, 9 Brodnik, 18 Sopotnik, 26 Kramar, 7 Sečen N., 27 Jurič, 11 Žeželj, 13 Kopač, 32 Petelinkar, 8 Sečen T., 23 Petronijevič Lepša, 14 Matičič
Trener: Igor Beribak 
Ni se izteklo po željah domačih hokejistov, vodstva in številnih podpornikov domače ekipe na južni tribuni lepotice Podmežaklo. Tudi na severni je bilo precej znanih obrazov z Jesenic in okolice, vendar pa je centralni del zasedla ljubljanska navijaška ekipa. Ne boste verjeli, ampak z natančnim štetjem smo ugotovili, da je bilo Podmežaklo na današnji tretji finalni tekmi v prvi tretjini natančno 325 ljudi, pri čemer niso všteti tisti, ki so si tekmo ogledali v lokalu nad ledeno ploskvijo, pa tudi ne tisti, ki so morebiti v dvorano prišli kasneje.

IMG_1777

Kakorkoli že, domači hokejisti so začeli medlo. Ker smo zaspanih štartov od njih kar nekoliko vajeni, ni bilo na klopi za rezervne igralce opaziti nobene pretirane živčnosti, prav tako pa so bili kar dobro nabrušeni tudi navijači domačih. Ob koncu tretje minute je prišlo pri rdečih zaradi spotikanja do prve izključitve. Ljubljančani so prednost igralca več izkoristili in v začetku pete minute povedli (0:1, PP1). Še vedno zaspano domačo vrsto so še enkrat premagali ob koncu sedme minute (0:2). Ko pa je Olimpija 66 sekund kasneje dosegla še svoj tretji zadetek (0:3, 9. minuta), je domači trener takoj zahteval pol minute odmora. Upati je bilo, da se bodo železarji v nadaljevanju zbrali in zaigrali tako, kot so to že velikokrat pokazali. V nadaljevanju se je sprehajanje gostujočih hokejistov pred domača vrata res nekoliko zmanjšalo, fantje v rdečih dresih pa so poskušali storiti kaj več tudi v napadalni tretjini. Precejkrat so sicer streljali, a so bili njihovi streli nenatančni, ali pa jih je polovil Olimpijin vratar. Na drugi strani je bil v 11. minuti jeseniški vratar Škrjanc skorajda znova premagan, a se je nekako še uspel uleči na pak in ga zaustaviti pred golovo črto. Šestnajsta minuta je prinesla tudi prvo izključitev za goste na tekmi (zadrževanje s palico). Domača igra ob prednosti enega igralca ni prinesla tako želenega prvega gola, gostje pa so enkrat celo ušli v nevaren protinapad. Končno so domači nekako le uspeli premagati gostujočega vratarja sredi 19. minute (1:3), takrat seveda že ob igri petih proti petim. Z neprijetnim, a znosnim zaostankom dveh zadetkov so Jeseničani tudi odšli na prvi odmor, sicer pa so v prvi tretjini dobili strelski dvoboj z 12:10.

IMG_1779

Pričakovati je bilo lov za Olimpijo v drugem delu, a tudi tokrat ni šlo vse po željah železarjev. Že v prvi minuti nadaljevanja bi gostje s strelom od blizu skorajda ušli na 4 gole razlike, a se je k sreči izteklo dobro za domače. Opremljeni z nasveti svojega trenerja so železarji v drugo tretjino vseeno štartali nekoliko odločneje. Zdelo se je, da se počasi prebuja prvi napad s svojo značilno kombinatoriko, vendar novega gola domačim ni in ni uspelo zabiti. Vse preveč je bilo kompliciranja in premalo odločnosti, pred golom gostov pa tudi ni bilo nikogar, ki bi vratarju Olimpije zakrival pogled pri strelih od daleč. Kazen zaradi spotikanja so si gostje iz Tivolija prislužili v 25. minuti. Znova je domača vrsta postavila napadalno formacijo v gostujočo obrambno tretjino, a pri tem dobro minuto kasneje tudi sama storila prekršek za izključitev. Obe moštvi sta svoj del igre z igralcem manj odigrali brezhibno in ostalo je pri dveh zadetkih zaostanka. V 30. minuti je v srednji tretjini domači branilec s telesom zaustavil prodirajočega hokejista Olimpije, sodnika pa sta vse skupaj ocenila kot prekršek. Natanko minuto in pol kasneje so belo-zeleni dosegli gol ob igri z igralcem več (1:4, 31. minuta, PP1). Takrat nekako se je končala tudi obetavna igra Jesenic, znova pa so postajali nevarnejši Ljubljančani. Vseeno so domači v 34. minuti v enem izmed napadov zadeli vratnico. Po zmedi v domači vrsti so gostje v 36. minuti dosegli še peti zadetek (1:5). Izključitev pri Olimpiji zaradi naleta s palico v 38. minuti ni prinesla nikakršne koristi domačim, saj je bila tudi igra z igralcem več popolnoma brez repa in glave. Ob tako visokem zaostanku najbrž razumljivo. V drugi tretjini sta si bili ekipi v strelskem oziru enakovredni (9:9), Jeseničani pa so si pridelali nova dva zadetka zaostanka.

IMG_1780

Še je bila v spominu podpornikov domače ekipe tekma iz Tivolija, na kateri so železarji pred dnevi v svoj prid preobrnili zaostanek štirih zadetkov. Ob koncu so sicer izgubili v podaljšku, a je pri domačih navijačih vseeno tlelo upanje, da bi kak podoben povratek v tekmo železarji zmogli tudi na odločilni finalni tekmi. Žal pa je bila igra v napadu danes premalo konkretna, na obrambni strani pa vse preveč prepustna. Zdelo se je, da so Ljubljančani za gol Jesenic nevarni vsakič, ko se pripeljejo v bližino domačega vratarja. O kakem preobratu ni bilo ne duha, ne sluha, saj so gostje že v 42. minuti povedli s petimi zadetki razlike (1:6). Na kak drug dan, ob drugačni igri, bi gol domačih iz 45. minute (2:6) še prižgal iskrico upanja, danes pa je bilo upanja ob videnem zelo malo. Nekaj minut popolnoma nezanimive igre obeh ekip je bilo prekinjenih v 52. minuti, ko so belo-zeleni zadeli še sedmič (2:7).  Dobrih osem minut pred koncem je upanje na preobrat že davno umrlo, a je vseeno bilo potrebno odigrati še do konca. Prav v zadnji minuti so bili za trud nagrajeni domači fantje iz tretjega napada, ki so znižali na končnih 3:7. Zmage Olimpije to seveda v ničemer ni ogrozilo, tako da so se gostje nekaj sekund kasneje lahko razveselili osvojitve naslova državnih prvakov v kategoriji dečkov (U14). Razmerje strelov v zadnji tretjini – 8:11 v korist Olimpije.

IMG_1784

Vodja tekmovanj pri Hokejski zvezi Slovenije gospod Bogdan Jakopič je na krajši slovesnosti po tekmi najprej podelil srebrne medalje hokejistom in strokovnemu štabu Jesenic. Sledila je še podelitev zlatih medalj zmagoviti ekipi, ki je ob koncu ob zvokih Zdravljice lahko dvignila tudi pokal(ček) za osvojeni naslov. Čestitkam Olimpijinim hokejistom se seveda pridružujemo tudi Jeseničani, svojim fantom pa ob koncu sezone za lepe predstave tudi še enkrat čestitamo. Prav gotovo se današnja tekma ni izšla po željah same ekipe in njenega vodstva, pa seveda tudi po željah tistih, ki so zanjo držali pesti ne. Ampak v športu je pač tako – ali zmagaš, ali pa se moraš iz poraza naučiti česa koristnega. Zato pa – glave gor, pridno trenirati in … nagrade bodo prišle!

IMG_1786

Tekst: Marko L.
Foto: Mojca R.