IHL U18
HD Jesenice vs HK Triglav  2 – 3 (0:1,0:0,2:2)

Ko so pred časom vodilni v ligi – jeseniški mladinci – po hudem boju dobili tekmo v Kranju in je minilo še nekaj krogov tekmovanja v letošnji ligi IHL U18, je postalo jasno, da sta tekmeca iz Kranja in Podmežakle v tem trenutku najmočnejši ekipi v svoji kategoriji. Nikjer seveda ne piše, da se tekom sezone to ne bi moglo spremeniti in bi resnejšo kandidaturo za najvišja mesta napovedalo še kako moštvo, a zaenkrat je pač tako. Slabe volje zaradi poraza na prvi (kranjski) tekmi, so bili Triglavani seveda zelo motivirani za boj Podmežaklo. Domačemu trenerju Alešu SODJI so še dodatno načrte prekrižale nove odsotnosti v že tako nepopolnem moštvu. Posebej “tanka” je bila posadka branilcev. Ampak kakor se v športu reče – če koga ni, je treba tudi brez njega. 

Ekipi sta v prvem delu uprizorili enakovreden boj. Gostje iz Kranja so bili sprva kar nevarni in nekoliko aktivnejši, plod takega pristopa pa je bilo tudi njihovo vodstvo v deveti minuti. Nekaj zmede je povzročilo dejstvo, da so Kranjčani strelca zadetka pred srečanjem prijavili z napačno številko. So pa bili do tistega trenutka aktivnejši in so zasluženo povedli. V trdem boju ob ogradi je ob koncu 17. minute eden od Kranjčanov brcal v na ledu ležečega Železarja in si prislužil kazen igre. Vročekrvneža je sodnik poslal z ledu, eden od njegovih soigralcev pa je bil prisiljen odsedeti pet kazenskih minut. Dobre tri minute do prvega odmora domačim ni uspelo izenačiti, ekipi pa sta na počitek odšli ob razmerju strelov 9:9.

Še slabi dve minuti kazni je ostalo gostom za začetek druge tretjine, vendar tudi v tem času domačim ni uspelo streti gostujoče obrambe.  Železarji so v tem delu Kranjčanom vsilili svoj način igre, vendar je bilo v napadih vse premalo organiziranosti. Triglavani so ob branjenju v 32. minuti izbili pak iz svoje tretjine preko proporcev igrišča in si prislužili novo malo kazen. Žal je tudi tokrat zatajil – doslej v sezoni tako dober – jeseniški power play. Tudi v preostanku druge tretjine so prevladovali domači hokejisti, ki pa še vedno niso znali premagati bivšega soigralca v vratih Triglava. Roko na srce so bili Kranjčani v svojih redkih poizkusih zelo nevarni in če ne bi bil vrhunsko zbran vratar Železarjev Nejc ŽAGAR, bi zaostanek kaj hitro lahko znašal več, kot le zadetek. Razmerje strelov v drugi tretjini – 18:7 v korist Jesenic.

Pričakovati je bilo frontalni napad rdečih v zadnji tretjini. Tak, kot se je konec koncev izšel tudi na prvi tekmi v Kranju. Domači strateg je opravil nekaj sprememb v moštvu – deloma sicer že v drugi tretjini – in rezultat je bil hitro viden. Z golom Anžeta PODREKARja so rdeči izenačili v 45. minuti (1:1). Še naprej so pritiskali domači in v power playu v 52. minuti z golom Matica ZORa tudi povedli (2:1). Zdelo se je že, da bo Železarjem še enkrat več uspel zaključni juriš, a so bili to računi brez krčmarja. V 54. minuti je zaradi napada s telesom na klop za kaznovane moral domači branilec Kararić. K sreči so si že po desetih sekundah nadaljevanja tudi gostje prislužili kazen, tako da sta ekipi nadaljevali številčno izenačeni. Igra štirih proti štirim je tik pred iztekom domače kazni izenačujoči gol prinesla Kranjčanom (2:2). V zaključku je več zbranosti ostalo gostom, ki so po napaki v jeseniški obrambi 48 sekund pred iztekom regularnega dela tekme prišli do nepričakovanega darila – gola za zmago (2:3). Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 13:12 za Jesenice.

Kljub nekoliko manj uspešnim predstavam v zadnjem času jeseniški mladinci še vedno ostajajo vodilno moštvo na prvenstveni razpredelnici, vendar pa bo v nadaljevanju tekmovanja podobne kikse treba zreducirati na minimum.

Tekst in foto: Marko L.