Zbrali smo nekaj uvodnih misli vseh treh vključenih trenerjev v delo na letošnjem “brezplačnem kampu” v organizaciji HD Jesenice. Trenerju članske reprezentance pa smo ob tem zastavili tudi nekaj splošnih vprašanj…

GlavaGaber Glavič, vodja stroke pri HD Jesenice:

“Zadeve z brezplačno vadbo v tem tednu smo organizirali po tistem, ko je bilo jasno, da kampa v lanski obliki letos ne bomo mogli organizirati. Prav je, da otrokom – ob tem ko je ledena ploskev pripravljena tako zgodaj – omogočimo stik z ledom. Zaradi velikega interesa smo mlade hokejiste morali razdeliti v dve skupini, logično v starejšo in mlajšo. Prav hudo otrok ne bomo obremenjevali, čeprav bomo delali seveda resno. Namen tega tedna je, da se hokejisti spet “spoznajo z ledom”, da se posamezni novi kosi opreme “uležejo” in da se ob vsem skupaj tudi nekoliko zabavamo. Poleg tega bomo tudi obnovili že osvojena znanja. Naslednji teden z resnejšimi treningi začnejo selekcije U14, U16 in U18, mlajši pa bodo tudi dobili stik z ledom, a v nekoliko drugačnih, združenih skupinah.”

VareDejan Varl, trener članske ekipe Jesenic:
“Lepo je, da smo spet začeli. Pavza je bila kar dolga. Spet smo z otroci na ledu, zopet dobivamo že znane občutke, predvsem pa veselje. Prvi stiki z ledom so bolj “na easy”, če lahko tako rečem. Odločitev o brezplačnem ledu za otroke je bila izvrstna! Kolikor sem opazil v teh prvih urah, imajo fantje veliko volje za delo, to me veseli. Odličen je bil tudi odziv, saj sodeluje skoraj 50 otrok, velika večina od njih pa sicer najbrž ne bi imela stika z ledeno ploskvijo. Sam imam obilo dela tudi s člansko ekipo, a tisto je drugače – v delu z otroci pa sem vedno užival.”

NikNik Zupančič, selektor članske reprezentance Slovenije:
Nik, pozdravljeni. Kako je prišlo do vašega sodelovanja na “brezplačnem kampu” na Jesenicah?
“Na Jesenicah v teh dneh trenira tudi reprezentanca hokejistov do 20 let. Vključen sem v delo z ekipo, tako da sem v vsakem primeru v teh dneh v dvorani Podmežaklo. Poleg tega eden od mojih sinov sodeluje na vratarskem kampu, ki tudi poteka v dvorani. Po gostilnah nimam navade hoditi in ob povabilu Gabra Glaviča, s katerim dobro sodelujeva že dalj časa, nisem dosti razmišljal. Rad sem na ledu, tudi – ali pa še posebej – z otroci.”

Je prav, da otroci tako zgodaj – že v juliju – začnejo s treningi?
“Ne bi rekel, da je tako zgodaj. Pravzaprav gre samo za en teden pred začetkom rednih klubskih aktivnosti. Sicer moram reči, da nisem prevelik pristaš kampov. Nekateri starši otroke vozijo vsepovsod na kampe tudi v juniju in juliju, potem pa gredo vmes na dopust in podobno. Bolj se mi zdi pomembno kontinuirano delo. Dobro je, če se otrok v vmesnem času med dvema ledenima sezonama ukvarja tudi s kakim drugim športom, si napolni baterije…”

Ste tudi sicer vključeni v delo z mladimi pri HZS? Imate vpogled v razvoj hokejistov in panoge v državi?
“Na HZS seveda sledimo delu v vseh klubih, v vseh mlajših kategorijah. Vemo, kaj prihaja, če se tako izrazim. Tudi sicer ob raznih zborih selekcij sodelujem, tako da situacijo kar dobro poznam.”

Kaj torej opažate? Prihaja kak izjemen talent?
“No, tega seveda takole ne morem oceniti. Nekateri otroci so v svojem hokejskem razvoju zelo dobri, drugi manj. Skozi leta pa se marsikaj spremeni. Dobrega hokejista ne naredi samo izstopanje v mlajših kategorijah, čeprav seveda marsikaj pove.  Je pa pomembne tudi miselnost, telesna rast, karakter, želja, osredotočenost in še marsikaj. Težko bi se odločil, ali prihajajo slabe, ali dobre generacije.”

Je sicer kaj resnice na tem, da se hokeju v Sloveniji pišejo črni časi, kakor občasno lahko preberemo?
“Vedno je nekaj težav ob menjavah generacij. Sicer menim, da večina članske reprezentance še ni toliko “stara”, da bi bila že kar za odpis, mlajši zadaj pa bi bili čista katastrofa. Vedno je tako, da nekateri “splavajo”, drugi pa pač ne. Videli bomo, kaj bo prinesel čas, kake pretirane panike pa ne bi zganjal.”

________________________________________________________________

Biti del ponosne jeseniške hokejske družine je privilegij, zato vas prijazno vabimo, da se nam pridružite v ponedeljek, 7. 9. ob 16.30 v Športni dvorani Podmežakla, ko bomo pričeli z enotedenskim hokejsko-drsalnim tečajem. Vabljeni vsi, ki bi radi spoznali čare hokejske igre in bi se radi v družbi najboljših naučili drsati.

Tekst in foto: Marko L.