Jesenice, 3.april 2015
Športna dvorana Podmežakla
DP kadetov, 1. tekma finala

HD Jesenice – HK Triglav

4 – 0

(1:0.2:0,1:0)

1:0 ŠTURM (Urukalo, Seršen) 10′, 2:0 BRGLEZ (Klofutar) 23′, 3:0 BRUS (Sodja, Svetina) 36′, 4:0 BRGLEZ (Seršen) 60′

Streli na gol: HD Jesenice 34 (12,13,9), HK Triglav 7 (2,3,2)
Kazni: HD Jesenice 8 (0,6,2), HK Triglav 16 (2,2,12)

HD Jesenice: 25-Pelko (GK), 1-Legat (GK), 18-Klofutar, 8-Urukalo, 24-Šturm, 12-Sršen (C), 11-Brglez, 13-Stojan, 16-Brus, 23-Sodja, 20-Kapel, 22-Svetina, 5-Pivač, 4-Šabanović, 15-Brun Rauh, 21-Korošec, 14-Pretnar, 6-Smolej, 3-Nastran, 10-Homan, 7-Mravlje, 17-Pivk
Trener: Aleš SODJA

HK Triglav: Plavc (GK), Čeferin (GK), Jugovic (C), Gartner, Jenko, Tavčar, Prostor, Pavc, Sekne, Vilfan, Rozman, Morel, Udir, Nadižar, Kleindienst, Štenkler, Žagar
Trener: Edo Hafner

Glavni sodnik: Miha Bajt
Linijska sodnika: Nataša Pagon, Anže Bergant

Gledalcev: 120

Dva dni po tistem, ko je večji del fantov iz kadetske ekipe izgubil mladinsko finalno tekmo v Celju, se je začela finalna serija tudi v njihovi primarni kategoriji. Naloga trenerja Sodje je bila – skozi celotni del sezone dominantno – ekipo psihično pripraviti na nov izziv. Kranjčani so bili tista ekipa, ki je v rednem delu sezone edina uspela železarje Podmežaklo enkrat prisiliti do zmage v podaljšku in edino vprašanje je bilo, ali so gostje česa podobnega sposobni tudi v prvi finalni tekmi.

Tekma pa…od samega začetka so domači “okupirali” obrambno tretjino gostov. Videno je bilo kroženje paka, hitra izmenjava igralnih pozicij, vse s ciljem, da bi gostujočo obrambo nekoliko odprli in premešali. Kranjčani pa se niso dali – pred svojim golom so zgostili telesa in domačim niso pustili prav dosti odprtih strelov proti svojim vratom. Kakorkoli, prav mučno je bilo občasno gledati več-minutno igro brez prekinitve v obrambni tretjini Triglava. V deseti minuti je končno uvodni gol za železarje dosegel Jaka ŠTURM (podala sta Urukalo in Seršen) in upati je bilo, da se bo tekma nekoliko razživela. Žal pa je bilo tako upanje prazno. Tudi v naslednjih minutah se je nadaljevalo obleganje gostujočega gola, gostje pa so zelo redko prehajali čez polovico igrišča s pakom v svoji posesti . V 17.minuti je na kazensko klop moral Rozman pri gostih, domači powerplay pa ni obrodil rezultatskih sadov. Prva tretjina se je tako končala ob minimalnem vodstvu domačih, ki so v uvodnih dvajsetih minutah sprožili 12 strelov v okvir vrat gostujočega vratarja Plavca. Triglavani so zdolgočasenega domačega vratarja Maja PELKA ogrozili vsega dvakrat.

Druga tretjina je ponudila že viden scenarij iz prvega dela. Železarji so po dveh minutah in pol igre podvojili svoje vodstvo – po podaji Klofutarja je zadel Nik BRGLEZ. Tudi po zaostanku z dvema zadetkoma razlike gostje niso izkazali nobenih napadalnih ambicij, tako da se je igra še naprej odvijala pred njihovim golom. Igra z visoko palico je kapetanu Kranjčanov Jugovicu prinesla dve kazenski minuti v začetku 27.minute. Situacija na igrišču se v naslednjih dveh minutah ni v ničemer spremenila, spremenil pa se ni niti rezultat na semaforju. V 31.minuti si je tudi domača četa prislužila prvo malo kazen, saj je zaradi udarca s palico na kazensko klop moral Urukalo. Pri tem jo je skupil nekoliko tudi sam, tako da si je poleg živcev naslednji dve minuti z ledom hladil tudi svojo roko. Do novega zadetka v gostujoči mreži je prišlo v 36.minuti, ko je po odbitem paku pred vrati zadel Nejc BRUS. Podajalca pri tretjem zadetku sta bila Sodja in Svetina.  V 39. in 40.minuti sta si nato sledili dve izključitvi na domači strani. Najprej je zaradi igranja z visoko palico še enkrat na kaz.klop moral Urukalo. Sledila je še neposrečena menjava, po kateri se je Urukalu pridružil še Brun Rauh. Gostom je ostalo 29 sekund druge tretjine za poskus znižanja vodstva, a so bili v svojem početju sterilni in neuspešni. V drugi tretjini je domače moštvo sprožilo 13 strelov, gostje pa 3.

Preostanek igre petih proti trem, pa nekaj kasneje petih proti štirim je končno prinesel tudi nekaj malega igre v obrambno tretjino železarjev. Nič pretresljivega se sicer ni zgodilo in kaj kmalu sta obe ekipi spet igrali v polnih postavah. Pa ne za dolgo – Korošec si je prislužil dvominutno hlajenje zaradi spotikanja v 44.minuti. V 46. je na drugi strani na klop za kaznovane moral Rozman. Najprej si je prislužil dve kazenski minuti zaradi igranja z visoko palico, potem pa je zaradi preveč burne reakcije dobil še deset dodatnih minut disciplinske kazni. Vse skupaj se je nadaljevalo v že celo tekmo videnem obleganju vrat Kranjčanov in čakanju, da tretjina – in s tem tudi tekma – mine. Osemnajst sekund pred koncem je nato še drugič na srečanju zadel Brglez, med podajalce pa se je še enkrat vpisal kapetan Seršen. V ne prav posrečenem zadnjem delu so domači sprožili še devet strelov, popolnoma nenevarni gostje pa so znova zmogli le dva strela proti golu Pelka.

Uvodna finalna tekma menda ni ponudila kakega presežka v smislu kvalitetnega hokeja. Je pa prinesla železarjem prvo zmago, to pa je v tem trenutku tudi najpomembneje.

Aleš SODJA:

“V obrambi smo opravili odličen posel, saj Kranjčanom nismo dopustili praktično nobene igre. V napadu bi posebej za trud pohvalil prvo peterko, druga in tretja pa sta delovali precej bolj v krču. Z individualnimi akcijami dobro organizirano kranjsko obrambo težko prebiješ. Vseeno sem pričakoval, da bodo Kranjčani nekoliko več poizkušali aktivno igrati, a se to ni zgodilo niti po zaostanku. Je pa res, da je njihova ekipa mlajša in je z uvrstitvijo v finale dosegla podobno, kakor naša v mladinski konkurenci.
V nedeljo gremo v Kranj po novo zmago in naslov državnih prvakov.”

Tekst: Marko L.