Liga EBYSL
Kisstadion, Budimpešta
12. november 2016
Gledalcev: 56

 MAC Budapest – HD Jesenice

2 – 0 

(2:0,0:0.0:0)

Gibanje rezultata:
1:0 Löczi (Toth, Majoross) 10′
2:0 Mogyorosi (Kedves, Jaszai) 11′

Streli na gol: MAC Budapest  47 (18,18,11); HD Jesenice   29 (8,14,7)
Kazni: MAC Budapest   12 (2,8,2); HD Jesenice  26 (2,14,10)

Glavni sodnik: Daniel Rencz
Linijska sodnika: Bence Sindel, Dávid Vaczi

MAC Budapest: 3 Györi, 35 Dobos, 3 Kedves, 11 Mogyorosi, 13 Majoross, 14 Korchma, 17 Toth, 18 Löczi, 20 Türmer, 23 Vajda, 44 Fejes, 63 Sebestyen, 68 Fekete, 71 Sarcia, 75 Boros, 77 Farago, 81 Jaszai, 87 Körösi, 88 Kreisz, 93 Djumic
Trener: Szabolcs Fodor

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 21 Korošec, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 24 Šturm, 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 17 Šabanović, 4 Ivančevič, 7 Hadžić, 11 Brglez, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ
Dva gola v manj kot minuti

Trdo tekmo so odigrali naši U20 fantje v Budimpešti. Madžarski klubi so pogosto trn v peti četi Gabra GLAVIČa in tudi tekma proti MAC-u se je izkazala za tako. Visoka motiviranost je bila vidna pri obeh ekipah že od prvega sodniškega meta. Zaradi napada s telesom je bil v tretji minuti izključen domači hokejist Toth, žal pa powerplay Jesenic ni bil učinkovit, tako da peščica gledalcev ni videla uvodnega gola. Domači so po tistem, ko so spet zaigrali v polni postavi, resneje pritisnili proti golu Žiga KOGOVŠKa. Obramba Jesenic je pritisk zdržala do desete minute, potem pa so domači z golom Löczi-ja povedli. Železarji se še niso zbrali po šoku, ko so domači le petintrideset sekund kasneje znova zadeli –  tokrat je bil uspešen Mogyorosi (2:0). Jeseničani so se v nadaljevanju le zbrali in zaigrali odločneje tudi pred svojim golom. Domači so kljub temu še naprej prevladovali. Znova je bila obramba Jesenic pod močnim pritiskom med 15. in 17. minuto, ko je zaradi zadrževanja s palico na klop za kaznovane moral Brun Rauh. K sreči do novega zadetka ni prišlo. Prva tretjina se je tako končala ob zanesljivem vodstvu domačih ter ob razmerju strelov 18:8 v korist domačih.

Živčnost in izključitve

Nekaj je bilo potrebno spremeniti v drugem delu, če je četa železarjev še želela ujeti priključek z domačimi. Lepa priložnost za znižanje rezultata se je ponudila že po petdesetih sekundah igre v tem delu. Zaradi držanja je bil namreč še drugič na tekmi izključen domači hokejist Toth. Zdelo se je, da gre vse skupaj še bolj na roke železarjem 24 sekund kasneje, ko se je Tothu na klopi za kaznovane igralce zaradi nabijanja na ogrado pridružil še Fekete. Železarji so dobro minuto napadali s petimi igralci proti trem domačim, potem pa je sodnik zaradi spotikanja izključil Urukala. Ostalo je še pol minute igre štirih železarjev proti trem domačim, žal pa našim fantom rezultata ni uspelo znižati. Nova lepa priložnost se je železarjem ponudila v 28. minuti, ko je bil zaradi spotikanja izključen hokejist Budimpeštancev Djumić. Še enkrat več je bila domača obramba za Jeseničane neprebojna. V enaintrideseti minuti si je zaradi nešportnega vedenja novo kazen prislužil Urukalo. Komajda so jeseničani dobro spet zaigrali v polni postavi dve minuti kasneje, že si je deset minut disciplinske kazni prislužil Avsenek. Peterke trenerja Glaviča so se seveda morale prilagoditi novim razmeram. V drugi tretjini je bilo sicer obilo drsanja, strelov in akcij na obeh straneh. Pri domačih je bil petinpetdeset sekund pred drugim piskom sirene zaradi držanja izključen še Kreisz, a so vrata Györija tudi ob tej priložnosti ostala zaklenjena. Druga tretjina se je tako končala brez zadetkov. Domači so v okvir vrat Kogovška v tem delu sprožili znova oesmnajstkrat, Jeseničani pa so njegovega kolega na drugi strani ogrozili štirinajstkrat.

Ostali brez doseženega zadetka

Minuta in pet sekund powerplaya je ostalo na voljo Jeseničanom v začetku tretje tretjine. Želja po znižanju rezultata je bila seveda velika, a je očitno prevladala želja domačih, da svojo mrežo ohranijo nedotaknjeno. Tudi domači v nadaljevanju niso križem rok čakali, da bi se čas iztekel, ampak so še naprej napadali jeseniška vrata. Nekajkrat je železarje sijajno rešil Kogovšek, sicer pa ni manjkalo niti razburjenj pred domačim golom. Vse do triinpetdesete minute se v statističnem smislu ni zgodilo nič pomembnega, takrat pa je bil zaradi zadrževanja s palico izključen Majoross. Sedem minut in pol pred koncem se je priložnost za dosego zadetka zdela odlična, a … ko enkrat ne gre, pač ne gre. Domača mreža se ni zatresla, tako da sta ekipi tudi v zadnjih pet minut tekme vstopili ločeni z dvema goloma razlike. Železarjem je seveda začela teči voda v grlo in pojavilo se je nekaj živčnosti. Novo disciplinsko kazen je sodnik dosodil Rajsarju dobre tri minute pred koncem. Jeseničani so polni zadnji dve minuti obupano poizkušali zadeti brez vratarja in z dodatnim napadalcem, mreža domačih pa je vse do zadnjega piska sirene na tekmi ostala zakleta. Razmerje v strelih v zadnji tretjini je bilo 11:7 za domače. 

Tekst: Marko L.
Foto: eishockeyforum.com