DP kadetov (U16), prva tekma polfinala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
11. marec 2017
Gledalcev: 118

HD Jesenice samo logo slavija_junior2

6 –  4

(3:0,0:3,3:1)

 

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 KRMELJ (Jakupović, Fartek) 6′
2:0 KRMELJ (Mašič) 8′
3:0 LUKAN A. (Lukan D.) 12′
3:1 Bukovec (Poklukar) 26′ PP1
3:2 Černe (Skerlep, Povše) 34′ PP1
3:3 Primar (Povše) 36′ PP1
3:4 Prodan (Černe) 52′
4:4 KRMELJ (Dežman, Jakupović) 54′ PP1
5:4 TÖRÖK (Dolinar, Dežman) 59′ PP1
6:4 JAKUPOVIĆ (Finžgar) 60′ EN

Streli na gol:  HD Jesenice  30 (13,4,13) ; HK Slavija Jr.   33 (11,14,8)
Kazni: HD Jesenice  35 (4,29,2); HK Slavija Jr.  28 (8,-,20)

Sodnik: Ervin Čamdžić
Linijska sodnika: Peter Bizalj, Uroš Franc

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 11 Pogačar, 22 Jakupović, 16 Lukan A., 24 Finžgar, 14 Mašič, 7 Slivnik, 19 Török, 13 Kobal, 5 Murnik, 9 Lukan D., 23 Podrekar, 18 Potočar, 2 Škof, 15 Dolinar, 21 Dežman, 8 Krmelj (C), 4 Fartek, 20 Kararić, 3 Verdnik
Trener: Dejan VARL

HK Slavija Jr.: 27 Sotlar (GK), 3 Dukarič (GK), 26 Poklukar, 12 Primar, 7 Černe, 51 Juteršek, 34 Ravnikar, 35 Zagorc, 9 Bolte, 21 Keber, 16 Lampič (C), 13 Bukovec, 28 Intihar, 72 Jesihar, 14 Pajk, 18 Povše, 17 Prodan, 11 Skerlep
Trener: Jaka Adlešič
Z nestrpnostjo in dodobra nabrušeni so pričakovali fantje trenerja Dejana VARLa prvo polfinalno tekmo proti Slaviji Jr. Založani so v četrtfinalnih dvobojih imeli nekoliko težje delo od Jeseničanov, saj so za napredovanje v polfinale potrebovali tri tekme proti kranjskemu Triglavu. Medtem so železarji v dveh tekmah opravili s svojimi mariborskimi vrstniki. Po eni strani jim je tako v primerjavi z Založani ostalo več časa za počitek in pripravo na polfinalne tekme, po drugi pa so bolj v tekmovalnem ritmu ostali igralci Slavije Jr. Vsaka od obeh situacij pa ima tako svoje prednosti, kot tudi svoje pomanjkljivosti …

[easyrotator]erc_50_1489309022[/easyrotator]

Visoko povedli

Nekoliko so k dvigovanju vzdušja pripomogle rdeče luči v dvorani ob napovedih postav. Odločno so krenili domači – tokrat tudi v bojnih barvah – v prvo tretjino. Goste je spremljalo lepo število – skozi celotno tekmo – glasnih navijačev, ki pa so prvič za nekaj trenutkov ostali zaprtih ust v začetku šeste minute. A pojdimo lepo po vrsti. V začetku četrte minute je bil zaradi spotikanja pri gostih izključen Černe. Petnajst sekund pred iztekom kazni, se mu je zaradi naleta s palico na prostoru za kaznovane pridružil soigralec Poklukar. Domači so enajst sekund kasneje – v začetku šeste minute tekme – ob igri z dvema igralcema več povedli; po podajah Jakupovića in Farteka je zadel kapetan Miha KRMELJ (1:0). Jeseničani so v nadaljevanju imeli priložnost še za igro petih proti štirim, saj je drugemu izključenemu igralcu Slavije Jr. preostalo še 1:49 kazni. Le 32 sekund po povratku na ledeno ploskev, je bil znova izključen Černe (nalet s palico), tako da so rdeči še enkrat zaigrali z dvema igralcema več. Tako stanje je trajalo le 5 sekund, saj je bil takoj nato zaradi udarca s palico tudi pri domačih izključen Fartek. Kaotičen uvod v tekmo se je končal nekako sredi osme minute, ko sta ekipi spet obe zaigrali v polnih postavah. Domačim je še ob koncu iste minute z novim golom KRMELJa uspelo svoje vodstvo podvojiti (2:0, 8. minuta, podajalec Mašič). Gostujoči trener je ob tem nemudoma reagiral in svoji ekipi privoščil time-out. Zaradi spotikanja je bil nato v 9. minuti izključen domači branilec Pogačar. Založani so v prihajajočih dveh minutah kar močno pritisnili, vendar je bila obramba železarjev na čelu z Nejcem ŽAGARjem dovolj zbrana, da je domača mreža ostala nedotaknjena. Ob koncu 12. minute sta se izkazala dvojčka v ekipi Jesenic; branilec Domen je najprej umiril situacijo v eni od akcij gostov ter izza gola s podajo lepo našel svojega brata v srednji tretjini. Aljaž LUKAN je imel dovolj hitrosti, da je z eno potezo iz igre vrgel gostujočega branilca, sam pridrsal pred Dukaričevo in jo s strelom v njen levi zgornji kot premagal (3:0, 12. minuta). Po tretjem prejetem zadetku je gostujoča prva vratarka svoje mesto prepustila rezervnemu vratarju Sotlarju. Domačim so prve minute uspele zares dobro in ko je bil zaradi spotikanja ob koncu 13. minute izključen še Založan Primar, je bilo jasno, da bodo železarji prvo tretjino odločili v svojo korist. Novega zadetka jim ob igri z igralcem več sicer ni uspelo doseči, so pa zato goste držali daleč stran od svojih vrat. Jasno je bilo tudi, da so Založani dovolj kvalitetni, da po slabi prvi tretjini še ne bodo vrgli puške v koruzo. Prvih dvajset minut se je tako končalo ob visokem vodstvu domačih, razmerje strelov v okvir vrat v tem delu pa je bilo 13:11 za Jesenice.

Poskrbela za tretji gol na tekmi – dvojčka Lukan

Založani ujeli železarje

Kdo bi si mislil, da se bodo po odlično odigranem prvem delu, Jeseničani v drugem prisiljeni ves čas braniti?! K temu je predvsem pripomogla obilica kazni, ki so si jih domači prislužili. Najprej je bil v 25. minuti zaradi napada s telesom izključen Fartek. Gostje so porabili minuto in devetnajst sekund igre z igralcem več za svoj prvi zadetek na tekmi (3:1, Bukovec, 26. minuta). V zares velike težave so se domači spravili ob koncu 30. minute, ko so v eni izmed akcij gostov živci popustili domačemu branilcu Karariću. Sodnik je že držal roko v zrak zaradi njegovega naleta s palico in igro prekinil, ko je omenjeni od zadaj napadel enega od gostujočih igralcev. Posledično si je prislužil še 5 minut kazni zaradi grobosti ter predčasen odhod pod prho – vse skupaj torej 2+5+20 minut kazni. Namesto njega je na klop za kaznovane sedel soigralec Škof, domačim pa se je vse skupaj krepko maščevalo. Tri minute in devet sekund obleganja gostov je domača obramba sicer zdržala, nato pa so Založani z golom Černeta znižali na 3:2 (34. minuta). Takrat je 30-sekundni odmor zahteval domači trener. Ni dosti pomagalo. Ob koncu 35. minute je minila 5-minutna kazen za Kararića in začela teči dvominutna. Ob morebitnem novem zadetku gostov z igralcem več, bi tako domači ponovno zaigrali v polni postavi. To se ni zgodilo, saj je domača četa pri branjenju storila nov prekršek, ki pa so ga gostje kaznovali z zadetkom še pred prekinitvijo igre (3:3, Primar, 36. minuta). Škof je tako moral ostati na klopi za kaznovane še do konca kazni (1:39 časa), k sreči pa so se železarji v tem času vsaj uspeli ubraniti. Pošteno je povedati, da so bili gostje v tistih trenutkih v silovitem naletu, domači pa po nespametni potezi svojega branilca povsem izgubljeni. V zadnjih treh minutah druge tretjine sta nato ekipi končno igrali spet številčno izenačeni, ostalo pa je pri neodločenem rezultatu. Razmerje strelov v drugi tretjini – 4:14 v korist gostov.

[easyrotator]erc_55_1489309527[/easyrotator]

Trdo priborjen srečen konec

Po dveh tako različnih tretjinah, je bilo seveda zmagovalce prve polfinalne tekme nemogoče napovedati. Ekipi sta previdno vstopili v ta del igre. Tehtnica se je v domačo korist nagnila ob koncu 45. minute, ko je bil zaradi naleta v glavo pri gostih izključen Bukovec (2+10 minut kazni). Dvominutne prednosti igralca več domačim sicer ni uspelo unovčiti z novim vodilnim zadetkom, so pa fantje lahko znova nekoliko lažje zadihali po mukah v drugi tretjini. Končno so začeli tudi znova napadati, vendar rezervnega gostujočega vratarja še niso uspeli premagati. Novo številčno prednost so železarji zapravili med 50. in 52. minuto, ko je bil zaradi spotikanja izključen Primar. Izteklo se je na najslabši možni način, saj so gostje le sekundo po povratku izključenega na led z golom Prodana prvič na tekmi povedli in na ta način dokončali popolni preobrat (3:4, 52. minuta). V tistih trenutkih je še kako prav prišla nepopustljivost trenerja Varla iz igralskih časov, ki jo poskuša vcepiti tudi svojim fantom. Gostujoči igralec Kozjan je bil v 54. minuti izključen zaradi napada s telesom, železarji pa so s še tretjim golom kapetana KRMELJa na tekmi izenačili le 11 sekund kasneje (4:4, 54. minuta, podajalca Dežman in Jakupović). Nova razburjenja je prinesla 58. minuta. Najprej je bil zaradi igranja z visoko palico izključen strelec zadnjega zaloškega gola Prodan, le 14 sekund kasneje pa mu je zaradi naleta s palico na klop za kaznovane sledil soigralec Poklukar. Prednost dveh igralcev so domači imeli le 11 sekund, nato pa je na prisilni počitek znova moral tudi Fartek (zadrževanje s palico). Železarjem je tako še vedno ostala prednost igralca več. Za nov vodilni zadetek dobro minuto kasneje je po podajah Dolinarja in Dežmana zadel Matic TÖRÖK (5:4, 59. minuta). Sredi zadnje minute tekme so nato Založani poskusili izenačiti še brez vratarja in z dodatnim napadalcem, račun pa se jim ni izšel po željah, saj je domačim s strelom preko celega igrišča uspelo zadeti še njihovo prazno mrežo (6:4, Ahmet JAKUPOVIĆ, podaja Finžgar, 60. minuta, EN). Do konca so ostale le tri sekunde, po izteku pa so se domači lahko veselili trdo priborjene zmage. Razmerje strelov v zadnji tretjini – 13:8 za Jesenice.

IMG_1080
Kapetan Miha Krmelj je znova dosegel tri zadetke

Tekmeci se bodo znova srečali na drugi tekmi v torek v Zalogu. V drugem polfinalnem paru je Olimpija na prvi tekmi premagala Crveno zvezdo s 5:1.

img_9432Dejan VARL, trener:
“Prva tekma je za nami. Bila je napeta in za vse skupaj težka tudi s psihološkega vidika. Visoko smo že vodili, a se spravili v situacijo , ko smo morali goste loviti. Ekipa je v tistih trenutkih pokazala svoj pravi karakter, fantje so pustili svoja srca na ledu! Niso popustili, to mi je najbolj všeč. Stopili so skupaj in pripeljali tekmo do konca v našo korist. Nekatere sodniške odločitve so nam zbile ritem v igri. Ob branjenju sem izčrpaval posamezne igralce, drugi pa so se medtem “zasedeli”. S tem ne polemiziram s sodniškimi odločitvami, s takimi stvarmi se ne želim obremenjevati in to govorim tudi fantom.
Svoje naloge še zdaleč nismo opravili. Potrebno si je dobro odpočiti in se pripraviti na drugo tekmo.”

Tekst: Marko L.
Foto: Mojca R.