Jesenice, 30. marec 2014
Športna dvorana Podmežakla
DP mladincev, 1. tekma finala

HD Jesenice – HDK Maribor
6 – 5

(1:0, 4:3, 1:2)

1:0 ŠTURM (Seršen, Srpčič) 14′, 2:0 REKAR (Glavič, Jeklič) 21′, 2:1 Čirič 26′, 2:2 Jezovšek (Kuzman, Mercina) 28′, 2:3 Mercina (Jezovšek) 29′, 3:3 SRPČIČ (Jeklič) PP1 30′, 4:3 TRKULJA (Jeklič) PP1 34′, 5:3 JEKLIČ (Rekar) SH1 36′, 5:4 Mercina (Jezovšek) PP1 46′, 6:4 JEKLIČ (Tarman, Rajsar) PP1 48′, 6:5 Grahut (Čuvan, Jezovšek) PP1 57′

Kazni – HD Jesenice 20 (2, 10, 8); HDK Maribor 40 (4, 4, 32)
Streli na gol – HD Jesenice 31 (9, 16, 8); HDK Maribor 23 (5, 10, 8)

HD Jesenice: Picelj (GK), Ažman (GK), Krašovec (C), Srpčič, Glavič, Jeklič, Rekar, Tarman, Žbontar, Rajsar, Pelko, Trkulja, Zupan, Hadžić, Avsenek, Seršen, Šturm, Žuber, Svetina, Korošec, Kantarević, Sodja
Trener: Dejan VARL

HDK Maribor: Van Der Auvera (GK),Jeram (GK), Kuzman (C), Mercina, Jezovšek, Čuvan P., Jeram, Čirič, Grahut, Robar, Drozg, Petek, Voh, Čuvan A., Kern, Galič
Trener: Marko Ferlež

Glavni sodnik: Milan Zrnič;
Linijska sodnika: Gaber Črv in Robert Bohinc

Gledalcev 120

Mladinci v teh dneh pospešeno nadaljujejo z zadnjimi tekmami v letošnji sezoni. Potem ko so pred dnevi v dveh razburljivih polfinalnih tekmah izločili kranjski Triglav (0:0 doma in 5:2 v gosteh), jih je na nedeljski prvi finalni tekmi čakal nov nasprotnik – mariborski lisjaki. Le-ti so pred dnevi nekoliko presenetljivo izločili Olimpijo v drugem polfinalnem paru. Je pa tudi res, da so se Mariborčani za zaključek sezone okrepili z nekaterimi igralci, ki so skozi redni del sezone tekmovali v ligi INL.

Že v uvodu v srečanje so domači silovito pritisnili, a so tudi Štajerci dali vedeti, da ne bodo poceni prodali svoje kože. Precej je k uvodnemu pritisku pomagala tudi izključitev Nika Grahuta v drugi minuti, a domači powerplay ni prinesel uvodnega gola. Ob koncu 6. minute je na kazensko klop na domači strani sedel Matic Jeklič; domača obramba je nevarne napade gostov uspešno nevtralizirala in ostalo je pri 0:0. Prvi zadetek je po podajah Seršena in Srpčiča dosegel v 14. minuti Jaka ŠTURM. Nekoliko raztreseni gostje so si ob koncu 16. minute prislužili še eno malo kazen, sedenja Nejca Voha na kazenski klopi pa domači niso znali kaznovati z novim zadetkom. Prva tretjina se je tako končala ob minimalnem vodstvu domačih, razmerje v strelih pa je bilo 9:5 (tudi v korist domačih).

Sedemnajst sekund po začetku druge tretjine so domači podvojili svoje vodstvo. Prvi napad je po začetnem naletu takoj matiral Mariborčane, po podajah Glaviča in Jekliča pa je za vodstvo z 2:0 zadel Nik REKAR. Zaradi nepravilnega oviranja je bil v 23. minuti izključen domači kapetan Žiga Krašovec. Gostje so silovito pritisnili, a je domača obramba ostala zbrana in svojo mrežo ohranila nedotaknjeno. Zdelo se je, da imajo domači tekmo povsem pod kontrolo, potem pa je prišlo nekaj črnih minut, v katerih so Mariborčani dosegli tri zaporedne zadetke. V 26. minuti je najprej za zmanjšanje domačega vodstva zadel Matevž Čirič. Sledila je izključitev Roka Avseneka na domači strani, Žan Jezovšek pa je po 56 sekundah powerplaya rezultat izenačil. V domačo igro se je prikradlo nekaj nezbranosti, ki so jo Štajerci s pridom izkoristili in v 29. minuti zadeli še tretjič zapored (Miha Mercina). Po tretjem prejetem golu v nekaj minutah je domači trener Dejan Varl vzel pol minute odmora in svoje fante nekoliko umiril. Domači so v takoj pritisnili, gostje pa so že enajst sekund kasneje dobili novo malo kazen. V nadaljevanju so bili Jeseničani tisti, ki so dosegli tri gole zapored. Domači so po 32 sekundah powerplaya izenačili, po podaji Glaviča pa je zadel Žan Luka SRPČIČ. Vse skupaj so domači ponovili ob novi izključitvi gostov; 12 sekund pred iztekom kazni v 34. minuti je za novo domače vodstvo po podaji Jekliča zadel Dejan TRKULJA. V 36. minuti je na kazensko klop zaradi držanja palice moral Gašper Glavič na domači strani, zadevo pa je kronal v svojem stilu – z golom ob igralcu manj na ledeni ploskvi – Matic JEKLIČ (podal je Nik Rekar). Vodstvo z dvema goloma razlike ni bilo ogroženo v zadnji minuti in pol druge tretjine, ko je nakazensko klop moral še Trkulja na domači strani. Ob pisku sirene je novo kazen dobil še Jeklič, tako da so v uvodu v zadnjo tretjino domači morali braniti prigarano z dvema igralcema manj. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 16:10 za domače.

Železarji so uspešno ubranili najprej 31 sekund igre z dvema igralcema manj, potem pa še 1:29 igre z enim igralcem manj v začetku zadnje tretjine. Novo kazen zaradi nepravilnega oviranja si je v  44. minuti prislužil domači kapetan Krašovec, gostje pa so jo pičlih 10 sekund pred iztekom kaznovali z zadetkom Mercine in se tako približali na le gol zaostanka. K sreči so tudi sami storili prekršek pol minute po zadetku, domači pa so vse skupaj kaznovali le 4 sekunde pred iztekom powerplay-a, ko je še svoj drugi gol na tekmi dosegel Matic JEKLIČ. Živčno je bilo tudi v nadaljevanju. Le 10 sekund po 6. golu domačih je na kazensko klop moral Marko Tarman, k sreči pa tokrat gostje niso dosegli novega zadetka. Gostom je počasi začela teči voda v grlo, tako da je pvedno večkrat prihajalo do kontaktov na meji incidenta. V 49. minuti je bil izključen njihov verjetno najboljši mož Jezovšek, ni pa prišlo do nove spremembe rezultata. V 52. minuti je na kazensko klop sedel še Robar, domači pa so silovito pritisnili. Nekaj prerivanja pred vrati gostov je napovedovalo vroče zadnje minute. Ob enem od strelov na gostujoča vrata je nato prišlo do vnovičnega prerivanja, skozi zrak pa so švignile tudi pesti. Glavni sodnik Milan Zrnič je na domači strani izključil Glaviča, pri gostih pa je za nešportno posredovanje  z dvema kazenskima minutama “nagradil” Petka in Kuzmana. Kuzman je zaradi nešportnega vedenja ob tem dobil tudi 10 minut disciplinske kazni. Vse skupaj se je končalo brez spremembe rezultata. Štiri minute in pol pred koncem tretje tretjine je bil ponovno izključen Jeklič na domači strani. Gostje so vzelo pol minute odmora in po 39 sekundah powerplay-a dosegli svoj 5. gol (Grahut). Le-ta je seveda napovedoval popolno ofenzivo na domača vrata v zadnjih minutah. Preveč želje po izenačujočem zadetku je botrovalo novi izključitvi Jezovška v 57. minuti, ob tem pa je zaradi ugovarjanja sodniku novo disciplinsko kazen dobil še Grahut pri Mariborčanih. Domači igre z igralcem več niso izkoristili za dosego novega zadetka, gostje pa so 19 sekund pred koncem v zadnjem napadu iz igre potegnili še vratarja in ga nadomestili z dodatnim napadalcem. Domačim je uspelo izbiti pak iz obrambne tretjine, a so ga v srednjem delu igrišča ponovno izgubili, tako da do zadetka v prazno mrežo ni prišlo. Ob koncu tekme so se gostje brez pozdrava odpravili v garderobo, domača publika pa je seveda z navdušenjem pozdravila prvo od potrebnih dveh zmag v finalu državnega prvenstva.

Dejan VARL, trener Jesenic: “Odigrali smo živčno tekmo, v kateri je bilo preveč izključitev, pa tudi preveč prejetih zadetkov. Seveda zaradi toliko izključitev ni bilo niti pravega tempa v naši igri. Prebili smo led prve tekme in verjamem, da bodo fantje sedaj zaigrali bolj sproščeno. Na drugi tekmi bo potrebno odigrati potrpežljivo in kompaktno. Moji fantje so tega prav gotovo sposobni in verjamem vanje!”

Tekst: Marko L.