Jesenice, 26. marec 2014
Športna dvorana Podmežakla
DP mladincev, prva polfinalna tekma

HD Jesenice – HK Triglav
0 – 0

(0:0, 0:0, 0:0)

Kazni: HD Jesenice 8 (2, 4, 2); HK Triglav 8 (2, 4, 2)
Streli na gol: HD Jesenice 35 (13, 14, 8); HK Triglav 29 (7, 9, 13)

HD Jesenice: Picelj (GK), Ažman (GK), Krašovec (C), Srpčič, Glavič, Jeklič, Rekar, Tarman, Žbontar, Rajsar, Pelko, Trkulja, Zupan, Hadžić, Korošec, Avsenek, Šturm, Svetina, Kantarević
Trener: Dejan VARL

HK Triglav: Us (GK), Šenk (GK), Lampič, Ban U., Ban M., Potočnik, Drakslar, Vilfan (C), Jugovic M., Peček, Markič, Pangerc, Potočnik, Jugovic J., Kristan, Fende, Štenkler, Kokalj, Pavc
Trener: Mitja Kern

Sodniki: Luka Kamšek, Milan Zrnič (glavna); Jan Černe, Gašper Jaka Zgonc (linijska)
Gledalcev: 120

Če smo nekoliko pokritizirali – sicer visoko – zmago dečkov v včerajšnji popoldanski tekmi, pa je večerna tekma mladincev lahko deležna povsem obratnih razmišljanj. Mladinci Triglava in Jesenic so si v letošnji sezoni tako zelo blizu, da je v dosedanjih šestih odigranih tekmah razlika v zadetkih samo en gol (v korist Jesenic), vsaka ekipa pa je zmagala po trikrat. Sistem tekmovanja, po katerem v finale državnega prvenstva napreduje boljša ekipa iz dveh tekem, ne pušča dosti možnosti za popravljanje napak. Sama tekma je ponudila odličen hokej z obilo borbenosti, hitrega drsanja, sijajnih obramb, strelov z vseh mogočih pozicij, preigravanja in še marsikaj.

Obe ekipi sta krenili v tekmo precej previdno. Domači so sicer poskušali vzpostaviti terensko premoč, a jim je take načrte preprečila izključitev Matica Jekliča v 4. minuti. Dve minuti z igralcem manj so domači ob nekaj nevarnih poizkusih Triglavanov odigrali zelo skoncentrirano. V nadaljevanju je domača četa svoj pritisk stopnjevala, a se je gostujoči vratar Žan Us nekajkrat lepo izkazal. V 15. minuti je pri gostih na kazensko klop zaradi spotikanja moral Jakob Jugovic. Domačim se je ponudila lepa priložnost za dosego vodilnega zadetka. Dve minuti obleganja gostujočih vrat žal nista obrodili sadov, goste pa je spet s sijajnimi obrambami reševal vratar. Enkrat je “zapela” tudi vratnica. Prva tretjina se je končala ob razmerju strelov 13:7 za domače, mreži pa se seveda nista zatresli.

Tudi v drugi tretjini je kakih 120 gledalcev videlo razburljivo srečanje. Domači so si še enkrat prvi prislužili malo kazen – v 24. minuti je zaradi spotikanja na kazensko klop moral Gašper Glavič, domači pa so svojo mrežo spet ohranili nedotaknjeno. Nekaj kasneje mu je zaradi oviranja na kazensko klop sledil še Jeklič, tako da so gostje 31 sekund igrali z dvema igralcema več na ledeni ploskvi. Tudi Kranjčani so enkrat zadeli vratnico in tako dodali nov kamenček v mozaik izenačenosti med ekipama v letošnji sezoni.V 34. minuti je zaradi naleta s palico na kazensko klop sedel Urban Ban pri gostih, a je gostujoča obramba z obilo sreče spet ohranila svojo mrežo nedotaknjeno. Pol minute pred koncem tretjine je sodnik zaradi spotikanja gostujočega kapetana dvignil roko, a so bili domači v posesti paka. Nejc Picelj je zadrsal iz svojega gola, na led pa je skočil dodatni napadalec, a domači kljub pritisku do konca tretjine niso uspeli doseči zadetka. Razmerje v strelih v drugi tretjini je bilo 14:9 za domače, oba vratarja pa sta ostala pri 100% obranjenih strelov.

Prvi dve minuti v zadnji tretjini sta minili ob igri domačih z igralcem več, saj je svojo kazen seveda moral odsedeti Miha Vilfan pri Kranjčanih. Obleganje gostujočih vrat ponovno ni prineslo zadetka. Človek bi pričakoval, da bosta v zadnji tretjini moštvi nekoliko bolj previdni, a so fantje za ta nivo pravzaprav prikazali po mnenju pisca vrhunski hokej. V 45. minuti si je dve kazenski minuti prislužil vratar gostov Us, kazen pa je seveda odsedel eden od njegovih soigralcev. Novo obleganje gostujočih vrat je prineslo sijajen strel Srpčiča z modre črte. Kranjska hobotnica Us je bil že premagan, Srpčič je roki zmagoslavno dvignil, pak pa se je še enkrat nesrečno odbil od vratnice in ostalo je pri začetnem rezultatu. Domači so tudi po končani kazni še naprej jurišali proti vratom gostov, v katerih je vratar potrjeval sloves najboljšega slovenskega čuvaja mreže v svoji kategoriji. V 48. minuti je malo kazen zaradi zadrževanja s palico dobil Dejan Trkulja. Gostje so silovito pritisnili, a je tudi domači vratar Picelj pokazal nekaj izvrstnih obramb. Zadnjih nekaj minut je minilo ob pritisku Kranjčanov, domači pa so pretili s protinapadi. Kranjčani so bili nekajkrat blizu zadetka, a se jim je tudi ob najlepših priložnostih po robu postavil Nejc Picelj, tako da je domača mreža obmirovala. Razmerje v strelih v zadnji tretjini je bilo 8:13 v korist gostov.

Podaljška na tekmi ni bilo, saj tekmovalne propozicije velevajo, da se v finale uvrsti boljša ekipa iz dveh tekem. Tako bo na drugi tekmi v Kranju seveda moralo priti do zmage bodisi ene, ali druge ekipe. Tekma je na vrsti v petek ob 18. uri v Kranju.

Dejan VARL, trener mladincev: “Moji fantje so odigrali zelo disciplinirano. Tisto malo prekrškov je bilo storjenih v žaru borbe. Nekaj živčnosti je bilo prisotne na obeh straneh. Pravih priložnosti za gol je bilo zelo malo. Vedeli smo, da je vratar Triglavanov na zelo visokem nivoju, najbrž bomo morali biti pozorni na odbite pake in tam iskati svoje priložnosti. K sreči se je tokrat z odličnimi obrambami sijajni predstavi pridružil tudi naš vratar Picelj. Svoje delo je opravil prav vrhunsko. Tudi vse ostale fante bi pohvalil, nimam jim česa zameriti, odigrali so odlično tekmo!”

Tekst: M. L.