DP mladincev (U18)
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
18. september 2016
Gledalcev: 70

HD Jesenice – Slavija Jr.

3 – 4 (OT)

(0:0,2:2,1:1 – 0:1)

Gibanje rezultata:
1:0 ZOR (Podrekar) PP1 26′
2:0 PIVK (Mravlje) PP1 28′
2:1 Ravnikar (Ferle) 29′
2:2 Kozjan (Povše, Černe) 33′
3:2 ZOR 46′
3:3 Ferle 52′
3:4 Trškan (Jeriha) 61′ OT

Streli na gol: HD Jesenice  20 (4,8,8, -0); HK Slavija Jr. 32 (9,13,9, – 1)
Kazni: HD Jesenice   8 (4,-,4, -): HK Slavija Jr.   10 (6,4,-,- )

Sodnik: Miha Bulovec,
Linijska sodnika: Robert Bohinc, Nataša Pagon

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 11 Pogačar, 3 Mašič N., 15 Zor, 7 Mravlje, 17 Pivk, 24 Finžgar, 20 Kararić, 21 Dežman, 22 Jakupović, 23 Podrekar, 14 Mašič B., 4 Fartek, 16 Lukan A., 2 Škof, 19 Kobal, 9 Lukan D., 5 Murnik, 10 Homan, 18 Potočar, 13 Nastran
Trener: Dejan VARL

HK Slavija Jr.: 1 Dukarič (GK), 2 Lajevec (GK), 10 Primar, 18 Bukovec, 7 Černe, 20 Ravnikar, 23 Prodan, 27 Povše, 8 Jeriha, 87 Glavan, 25 Ferle, 22 Trškan, 99 Kozjan, 6 Širovnik
Trener: Jaka Adlešič

Precej vprašanj se je zastavljalo pred prvo letošnjo tekmo ekipe U18 v konkurenci v državnem prvenstvu. Pravih “mladincev” je v ekipi le peščica, vsi ostali fantje so dan prej odigrali tekmo proti Mariboru v kadetski kategoriji. Ekipa je pred časom v Kranju na prijateljski tekmi že pokazala, da zna in zmore dobro igrati tudi v tej starostni kategoriji, a tekme v državnem prvenstvu so vseeno drugačne, kakor tiste v pripravljalnem obdobju. Tudi tako relativno mlada ekipa je pogrešala nekaj pomembnih igralcev, ki niso mogli nastopiti iz tega, ali onega razloga, a tako pač je …

Pogumno na začetku

Tudi gostje so – sodeč po višini in postavah igralcev – v ekipi imeli kar nekaj mlajših igralcev, vseeno pa so pred tekmo najbrž veljali za rahle favorite. Železarji so se v uvodu pogumno spustili v boj z igralci Slavije in kaj hitro je bilo videti, da se ob primernem pristopu na tekmi da doseči ugoden rezultat. Prva resnejša priložnost na tekmi se je domačim ponudila, ko si je zaradi naleta s palico v 6. minuti tekme kazen prislužil gostujoči igralec Glavan. Prav posebej nevarni železarji v powerplayu niso bili in ostalo je pri začetnem rezultatu. Domači so v škripce prišli v 10. minuti, ko je bil zaradi spotikanja izključen kapetan Mravlje. K sreči se je srečno izteklo za vrata Nejca ŽAGARJA, saj tudi gostje svoje številčne prednosti niso znali pretvoriti v vodilni zadetek. Nekoliko nevarnejši so bili sicer v naslednjih minutah gostje, vendar sta mreži ostajali nedotaknjeni. V 17. minuti si je Povše pri gostih prislužil malo kazen zaradi naleta s palico, jeseniški powerplay pa je trajal vsega 25 sekund; takrat si je “hlajenje” prislužil domači branilec Finžgar (zadrževanje s palico). Ko se je dobrih 40 sekund kasneje spozabil še gostujoči igralec Jeriha (udarec s palico), se je domačim ponudila lepa priložnost za vodstvo. Vse tri pravkar opisane izključitve so minile brez rezultatskih sprememb in prva tretjina se je končala brez doseženih golov. Domači so v tem delu le štirikrat streljali v okvir vrat zaloške vratarke Pie Dukarič, gostom pa je proti vratom Žagarja uspelo streljati devetkrat.

IMG_6570

Odlične prve minute v drugi tretjini, slabše nadaljevanje

Igralec Slavije Jr. Ferle si je že po 36 sekundah igre v drugi tretjini prislužil kazen zaradi udarca s kolenom na sredini igrišča, domači pa so bili znova neuspešni v powerplayu. Drugače se je godilo, ko je bil v 25. minuti znova izključen Jeriha (udarec s komolcem), železarjem pa je v petem poizkusu le uspelo doseči gol ob igri z igralcem več. Za prvo vodstvo na tekmi je po podaji Podrekarja zadel Matic ZOR. Veselje se še ni dobro poleglo, ko je bil 18 sekund kasneje pri Založanih izključen še Glavan (spotikanje). Domači so novo matno mrežo spletli s pomočjo podaje Mravljeta in zadetka Aljaža PIVKA dobro minuto in pol kasneje. Lepo vodstvo z 2:0 je bilo glede na videno sicer zasluženo,a  vseeno nekoliko presenetljivo. Gostje se na tej točki niso predali in so domače vodstvo prepolovili le 47 sekund kasneje z golom Ravnikarja (2:1, 29. minuta). Tudi v nadaljevanju so gostje pritiskali, nenadoma pa je izpuhtela vsa prejšnja borbenost iz fantov v rdečih dresih. Gostje so ponujeno zmedo v domači vrsti s pridom izkoristili v 33. minuti, ko so z zadetkom Kozjana rezultat spet izenačili (2:2). Tudi preostali del druge tretjine so bili gostje nevarnejši, skrbeli so predvsem pogosti pobegi za hrbet domače obrambe. K sreči pa je ostalo pri neodločenem rezultatu. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 8:13 v korist Slavije Jr.

IMG_6571

Novega vodstva fantje niso zmogli zadržati

V zadnji tretjini se je tako obetal ogorčen boj za zmago. In res, najbrž je domači trener Dejan VARL fantom dal dobra navodila, saj so z drugim golom Zora na tekmi v začetku 46. minute znova povedli (3:2). Tudi pri gostih se je v nadaljevanju pojavilo nekaj živčnosti. Akcije niso bile preveč povezane ne na eni, ne na drugi strani, kljub temu pa je domače vodstvo zdržalo le slabih sedem minut; v 52. minuti so Založani z golom Ferleta izenačili na 3:3. Železarji so se v resnejše težave spravili  ob izključitvi N. Mašiča v 58. minuti, vendar je domača obramba nekako le zdržala zaključni nalet gostov. Zadnjih 24 sekund regularnega dela tekme sta obe ekipi v polnih postavah odigrali previdno in potrebno se je bilo pripraviti na podaljšek. Razmerje v strelih v tretji tretjini – 8:9 v korist gostov.

Samo enajst sekund je trajalo, da so igralci Slavije Jr. dosegli zmagoviti gol v podaljšku. Dobljen sodniški met na sredini igrišča so nadgradili s podajo na levo stran, od koder je Trškan bliskovito krenil v prodor mimo indiferentne domače obrambe in za konec na veliko veselje gostov premagal še Žagarja.

Tekmo so železarji ob koncu tako izgubili, vendar pa so se na njej brez dvoma lahko prepričali, da tudi s tako pomlajeno zasedbo lahko resno igrajo proti komerkoli.

IMG_6569

 

Izjava trenerja Dejana VARLA:

“Očitno je bilo pri fantih prisotnega preveč strahospoštovanja. Večina jih je danes prvič v karieri nastopila na tekmi v starejši kategoriji, vse smo delali v krču. Nismo dovolj drsali, premalo smo bili agresivni, nismo bili podobni včerajšnji ekipi. Nezadovoljen sem tudi z igro starejšega dela ekipe. Trikrat smo vodili, a v ključnih trenutkih tekme odigrali preveč bojazljivo.
Po drugi strani pa sem tudi videl na čem bo treba še delati. Ti fantje sicer marsikaj znajo. Nekateri bodo morali sestopiti z oblakov, drugi pa začeti verjeti v lastne sposobnosti. Nič tragičnega se ni zgodilo, gremo dalje …”

Tekst in foto: Marko L.