Liga IHL (U18)
prva tekma polfinala;

HD Hidria Jesenice vs. HK Slavija Jr.
4 – 3 (OT)

(1:2,1:2,1:0 – 1:0)

Menda bi si kdo pred prvo polfinalno tekmo Jeseničanov in Založanov mislil, da bodo rdeči s svojimi tekmeci opravili zlahka, a tisti, ki so videli vse tekme teh nasprotnikov v tej sezoni, so si bili gotovi, da ne bo šlo zlahka. Da bodo pa Železarji imeli take probleme, pa si je prav gotovo mislil malokdo …

Nekaj prvih minut so bili gostje celo dejavnejši in nevarnejši od domačih. Dober del tega vtisa gre na rovaš izključitve Pivka sredi druge minute, a so jo Jeseničani brez kakih težav “oddelali”. Niti ne pol minute po tistem, ko so Železarji spet zaigrali v polni postavi, so ob pravem trenutku tudi zadeli – ob koncu četrte minute je domače v vodstvo povedel Matic MRAVLJE (1:0). Nepozorni so bili Jeseničani v obrambi v začetku osme minute, Založani pa so darilo izkoristili in izenačili po akciji izza gola (1:1, Bohinc). V 13. minuti je zaradi udarca s komolcem prišlo tudi do prve gostujoče izključitve, igra z igralcem več pa domačim ni prinesla novega vodstva. Do konca uvodne tretjine je slabih sto gledalcev videlo rahlo terensko premoč domačih, do spremembe rezultata pa ni prišlo. Razmerje v strelih v uvodni tretjini – 7:4 za Jesenice. 

Nesrečno se je razpletla druga tretjina, saj so jo Jeseničani v igralnem smislu ves čas obvladovali. Gostje iz Zaloga so svojo kratko rezervno klop kaj kmalu začeli kompenzirati s počasnimi menjavami, glavni sodnik pa jih je opozarjal. V 28. minuti so zaradi zadrževanja s palico gostje nato zaigrali z igralcem manj, dobro minuto kasneje pa je domače v vodstvo znova povedel Matic ZOR (2:1). Kakor strela z jasnega je nato prišel izenačujoči gol gostov v 32. minuti (2:2, G. Skerlep). Da bi bile težave domačih še večje, je dobri dve minuti kasneje za Slavijo Jr. znova zadel Bohinc (2:3). Znova je sledilo menjavanje gostov v stilu lenivcev; s početjem so nadaljevali vse dotlej, dokler jim glavni sodnik ni dosodil dvominutne kazni zaradi zavlačevanja sedem sekund pred iztekom tretjine. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 14:8 za Jesenice.

Power playa, ki je ostal še iz drugega dela, domačim ni uspelo kapitalizirati z izenačujočim golom. V nadaljevanju je bilo na ledu videti igrati le eno moštvo – tisto v rdečih dresih. Gostje so na vse pretege branili svoje tesno vodstvo in pravzaprav v napadalnem smislu sploh niso pokazali nobene volje (ali pa jim je preprosto zmanjkalo moči). Potrebno je pošteno tudi pohvaliti gostujočo vratarko Pio Dukarič, ki je nekajkrat s prav neverjetnimi posredovanji rešila goste. Domači so iz minute v minuto pritiskali močneje, a bolj je čas odtekal, bolj je bila tudi vidna živčnost. Še posebej v brezizhodnem položaju so se Železarji zazdeli v 57. minuti, ko je bil zaradi nabijanja na ogrado izključen Brun Rauh. Takrat je gostujoči trener vzel tudi time-out. K sreči je le 16 sekund kasneje glavni sodnik gostom tudi dosodil kazen (zaradi spotikanja), ki je požela val negodovanja s strani gostujočih navijačev. Še večji plaz zmerljivk se je na sodnike usul slabo minuto kasneje, ko je na klop za kaznovane po prodoru Zora moral še eden od gostujočih igralcev, vendar je bilo na prvi pogled videti, da je šlo zaradi držanja za povsem pravilno odločitev. V nadaljevanju je svojo kazen odslužil domači izključeni branilec, trener Aleš SODJA pa je igre poklical vratarja Nejca ŽAGARja in Železarji so napadli z vsemi topovi. Ob praktično treh igralcih več je nato ob koncu 59. minute za fante trenerja Aleša SODJE le zadel kapetan Miha KRMELJ (3:3). Gostujoča vratarka je po prejetem zadetku zapustila svoja vrata in pred svojo klopjo za rezervne igralce “popravljala opremo”. Na njeno veliko srečo, sodnik Slaviji Jr. ni dosodil nove kazni. Znova se je pred svoja vrata vrnil domači vratar, do izteka 60. minute pa do nove spremembe rezultata več ni prišlo. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 17:2 za Jesenice. Prav ste prebrali – 17:2.

V podaljšku so prvi zapretili gostje. Ko so se domači le dokopali do paka, so spletli nekaj nenevarnih akcij. Vse skupaj je ob koncu odločil letos neverjetni Bine MAŠIČ, ki je sredi 62. minute zadel in domače popeljal na pol poti do velikega finala lige IHL. Razmerje v strelih v podaljšku – 2:0 za Jesenice.

Razumljivo je razočaranje gostujočih navijačev nad razpletom tekme, prav gotovo pa njihovim reakcijam po tekmi, ko so ves svoj bes usmerili k sodniški trojki, ni mesto ob ledenih ploskvah. Zmagala je namreč boljša ekipa – končni rezultat 4:3, razmerje v strelih – 40:14.

Tekst: Marko L.
Foto: Marko L. in Domen LUKAN