Jeseniški hokej šestega januarja praznuje svoj 68. rojstni dan. Čeprav segajo prvi poizkusi drsanja in igranja v zgodnja trideseta leta dvajsetega stoletja in se je v zimi 1940/1941 na Jesenicah odigrala prva propagandna hokejska tekma (Ilirija Ljubljana : KAC  Celovec), poleg tega pa so v zimi 1941/1942 jeseniški fantje že odigrali dve tekmi proti Zagrebu (0:2) in Beljaku (1: 2), se za uradni začetek – rojstni dan jeseniškega hokeja priznava 6. januar  1948.

Tega dne je bil v okviru Športnega društva Jože Gregorčič ustanovljen Hokejsko – drsalni  klub, ki se je pridružil dvanajstim že prej delujočim sekcijam v društvu.  Prvi predsednik je postal ing. Drago Cerar. S številnimi  prostovoljci in pomočjo  Železarne Jesenice je ing. Cerar poskrbel, da smo leta 1954 na Jesenicah dobili prvo umetno drsališče v takratni  državi. Začelo se je načrtno delo in treniranje. V sezoni 1953/1954 so jeseniški  hokejisti že prvič osvojili naslov republiških prvakov. Drugi korak je bil prvi nastop na državnem prvenstvu Jugoslavije, na katerem je ekipa osvojila 2. mesto. Tudi v prihodnjih sezonah se je nadaljevalo načrtno delo; v sezoni 1956/1957 so tako lahko Jesenice (in z njimi vsa Gorenjska) slavile prvi naslov državnih prvakov Jugoslavije. Do leta 1990 so jeseniški hokejisti osvojili 23 naslovov državnih prvakov in sedem naslovov pokalnih prvakov.  Jeseniški hokej je v teh letih s svojo hokejsko šolo postal  prepoznaven daleč preko  meja domovine.

Vse do leta 1996  je Hokejski  klub  Jesenice deloval znotraj naslednika ŠD Jože Gregorčič – Športnega društva Jesenice. V omenjenem letu se  je klub osamosvojil in začel delovati samostojno, saj je celotna organizacija okrog kluba prerasla okvir ŠD Jesenice. Od  leta 1990 dalje se klub tudi uradno imenuje HK Acroni Jesenice. Zanimivo pri tem je, da je klub tako poimenovanje uporabljal že nekaj mesecev pred tem, ko je iz dotedanje Železarne Jesenice uradno nastala družba Acroni.

V sezoni 1998/1999 je prišlo tudi do delitve na HK Acroni Jesenice in HD mladi Jesenice. Novo ustanovljeno društvo je takrat prevzelo skrb za otroške in mladinske pogone. Vsem privržencem jeseniškega hokeja je znano tudi kakšne rezultate je jeseniški hokej dosegal v samostojni Sloveniji.

Ob krizi leta 2010 je prišlo do  razpada profesionalne ekipe, vendar pa se je tradicija jeseniškega hokeja ohranila zaradi zavzetega dela v HD (mladi) Jesenice. Ljubitelji hokeja smo se v prihajajočih letih lahko razveselili tudi poguma skupine  zaljubljencev v jeseniški  hokej, ki so se odločili ustanoviti nov klub – Hokejsko drsalno društvo Jesenice. HDD Jesenice je tako prevzel skrb za jeseniški članski hokej. Nagrada za pogum in zavzeto delo je sledila hitro – novo ustanovljen klub je osvojil nepričakovan naslov državnih prvakov v sezoni 2014/2015!

Jeseniški hokej je vedno bil in bo samo eden! Tako HD (mladi) Jesenice, kot tudi HDD Sij Acroni Jesenice nadaljujeta tradicijo jeseniškega  hokeja. Zato ob 68. rojstnem dnevu želim vsem, ki se danes trudijo z delom v obeh  klubih, vsem  igralcem od  najmlajših, pa vse do članov in veteranov – veliko uspehov pri delu! Čestitke pa tudi uspešnim generacijam iz preteklosti!

 

Branko Jeršin

Športna  zveza Jesenice