Vsak prvi korak je zahteven. Enako je veljalo ob pojavu ideje, da bi na Jesenicah organizirali prvi mednarodni turnir za malčke v kategorijah U8, U9 in U10. Tradicija namreč tudi v teh rečeh nekaj velja, na Jesenicah pa je iz različnih razlogov v tem pogledu nimamo. Naši otroci so tako v zadnjih letih ob koncu sezone gostovali na turnirjih po okoliških državah.

1

Ekipa zbrana okrog prizadevnega Tonya Mlakarja je vključevala večino staršev otrok, ki v tej sezoni sodelujejo v omenjenih kategorijah pri HD Jesenice. V tej sezoni so se lotili zahtevnega projekta. Prvotna ideja, po kateri bi Podmežaklo priredili manjši turnir za nekaj slovenskih ekip, se je hitro razvila v bolj zahteven projekt. K sodelovanju je bilo povabljenih več deset klubov iz celotne srednje Evrope. Vabila so tako dobili vsi slovenski klubi, pa avstrijski, italijanski, madžarski, hrvaški, srbski in celo romunski. Slab interes v prvih mesecih – z organizacijo smo v društvu pričeli že ob koncu leta 2015 – je sprožal marsikatero vprašanje. Nekaj časa se je celo zdelo, da turnirja ne bo, saj preprosto ni bilo prijav.

2

Potem pa se je praktično vsulo, prijave so začele deževati. Tik pred začetkom turnirja je bilo seveda potrebno narediti rez in se odločiti katere ekipe bodo sodelovale in katere žal tokrat ne. Tako se je zgodilo, da je na 1. mednarodnem Železarčkovem turnirju sodelovalo sedem ekip iz treh držav. Iz južne sosede Hrvaške so tako sodelovali malčki iz KHL Medveščaka, ki so prikazali zavidljivo znanje v vseh kategorijah. Sodelovala sta tudi sosednja koroška velikana (EC KAC in EC VSV) s svojima hokejskima šolama, seveda pa niso manjkala niti slovenska moštva (HK Slavija Jr., HKMK Bled, HK Olimpija in HD Jesenice).

3

V vseh treh starostnih kategorijah je tako v soboto in nedeljo 258 otrok v nepopisnem živ-žavu odigralo kar 83 tekem. Množica otrok, navijaško razpoloženih staršev in naključnih gledalcev je tako držala pesti za svoje ekipe. Obilica hitrega drsanja, čarovnij s palicami in paki, padcev, golov, nasmehov, dvignjenih rok in podobnih zadev je dva dni napolnjevala hram slovenskega hokeja – dvorano Podmežaklo. Seveda je bila skrivaj potočena tudi kaka solzica, kak preveč vnet starš se ni strinjal s posamezno sodniško odločitvijo, a to skupnega vtisa ni pokvarilo. Predvsem pa ni zbrisalo nasmehov z ličk malih ledenih bojevnikov.

5

Rezultati ob vsem dogajanju niso najpomembnejši. Res pa je tudi, da je hokej pač tekmovalen šport, pri katerem otroci v kategorijah do U12 v dosedanjem ustroju nimajo pravih tekmovanj. Podobni turnirji zato pokažejo prve rezultate vzgoje najmlajših hokejistov. Ob tem omenimo, da so v kategoriji U8 na turnirju slavili jeseniški malčki, ki so v finalu premagali ekipo zaloške Slavije Jr. z 1:0. Tretje mesto v kategoriji so osvojili hokejisti zagrebškega Medveščaka. Za najboljšega igralca je bil proglašen vratar Jesenic Ožbej Urh Zupan.

6

V kategoriji U9 je po napetem troboju, v katerem je v predtekmovanju za las spodletelo domači ekipi, na koncu finalno tekmo v dvoboju z vrstniki celovškega EC KAC-a uspelo dobiti hokejistom Slavije Jr. Jeseničani so v tekmi za tretje mesto prepričljivo premagali sosede z druge strani Mežakle (HKMK Bled). Igralec Slavije Jr. Nejc Golob je bil izbran za najboljšega igralca te kategorije.

7

Kategorija U10 (“taveliki”) je ponudila največ razburjenj in dobrega hokeja. V finalu sta se pomerili ekipi HKMK Bled-a in HK Slavije Jr. (tretji finale Založanov!). V začetku so pobudo prevzeli blejski fantje, ki so že povedli s 4:1. Že se je zdelo, da bodo finalno tekmo suvereno odločili v svojo korist, ko se je prebudila tudi četa iz Zaloga; do konca tekme je uspela rezultat izenačiti in na vrsti je bilo izvajanje kazenskih strelov. Nekaj več sreče (ter seveda znanja) pri izvajanju le-teh se je nato nasmehnilo Blejcem, ki so tako zasluženo zmagali v kategoriji U10. V boju za tretje mesto je HK Olimpija premagala moštvo Slavije 2, Jeseničani pa se v tej kategoriji niso ravno najbolje odrezali, saj so ob koncu zasedli prav zadnje mesto. Če drugega ne, pa se bodo iz vsega skupaj lahko veliko naučili. Za najboljšega igralca v tej kategoriji je bil izbran Jan Goličič (HKMK Bled).

8

V nedeljo so bila izvedena tudi tekmovanja v hitrostnem (štafetnem) drsanju in streljanju na tarčo v golu. Otroci so prikazali obilico znanja in volje, s tribun pa so aplavzi kar deževali.

Ekipa organizatorjev je bila z opravljenim ob koncu zadovoljna. Verjamemo, da so enako občutili tudi otroci, to pa je najpomembneje. V želji po tem, da bi Železarčkov turnir postal tradicionalen, se že veselimo naslednje sezone, ko – po uspehu prvega turnirja – lahko pričakujemo še močnejšo in kakovostnejšo zasedbo sodelujočih ekip.

9

Tekst: Marko L.
Foto: M.L., Aljaž Lukan, Domen Lukan