DP kadetov (U16), prva tekma finala
Hala Tivoli, Ljubljana
21. marec 2017
Gledalcev: 324

2 –  3

(0:1,1:2,1:0)

 

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 JAKUPOVIĆ (Fartek, Dežman) 14′ PP1
1:1 Mehle (Keber) 24′ PP1
1:2 SLIVNIK (Dolinar) 34′ PP1
1:3 KRMELJ (Jakupović, Mašič) 40′ PP1
2:3 Ilić (Ložar) 49′

Streli na gol: HK Olimpija   36 (8,18,10) ; HD Jesenice   40 (12,15,13)
Kazni: HK Olimpija   10 (4,4,2); HD Jesenice  4 (2,2,-)

Sodnik: Tilen Pahor
Linijska sodnika: Jaka Čertanc, Blaž Javornik

HK Olimpija: 1 Usnik (GK), 35 Kavčič (GK), 33 Orinc, 20 Ložar, 9 Brodnik, 15 Sojer, 11 Ilić (C), 8 Stipanič, 28 Žitko, 4 Keber, 26 Kosmač, 29 Mehle, 13 Sojer, 38 Ravnikar, 10 Šinkovec, 7 Žeželj, 19 Povirk, 5 Kokelj, 27 Lesjak
Trener: Ildar Rahmatullin

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 11 Pogačar, 22 Jakupović, 16 Lukan A., 24 Finžgar, 14 Mašič, 7 Slivnik, 19 Török, 13 Kobal, 5 Murnik, 9 Lukan D., 23 Podrekar, 18 Potočar, 2 Škof, 15 Dolinar, 21 Dežman, 8 Krmelj (C), 4 Fartek, 20 Kararić, 3 Verdnik, 10 Podlipnik
Trener: Dejan VARL
Ahh, te finalne tekme, ti dvoboji, ki ne ponujajo vrhunskih hokejskih užitkov, pač pa dramo, pogrizene nohte, kako psovko preveč, razburjenja, višji srčni utrip in še marsikaj podobnega … Gre pa le za hokej v mlajših kategorijah. Posebej strasti seveda vedno razvname dvoboj žabarjev in plavžarjev, kot sta ekipi iz Tivolija in Podmežakle že dolgo poimenovani v navijaški folklori, pa najsi gre za tekme v katerikoli kategoriji, vse od tistih cicibansko-najmlajših, pa seveda tja do članskih. Menda se intenzivnost doživljanj pri opazovalcih nekoliko zniža le pri veteranskih duelih zelenih in rdečih, na ledu pa seveda zmaga nad “onimi drugimi” ostane v enaki veljavi. 

Dejan VARL in njegovi borci
Dejan VARL in njegovi borci

Ekipa trenerja Dejana VARLa je v tej sezoni presenetila marsikoga. Skozi večji del rednega dela prvenstva je bila na prvenstveni lestvici vodilna, a nato tik pred koncem izgubila to pozicijo prav na račun Olimpije. Prva finalna tekma obeh najboljših kadetskih ekip se je zato imela odigrati v stari Hali Tivoli. Štetje prisotnih gledalcev najbrž v glavnem mestu opravijo na neke druge načine, kakor je to v navadi Podmežaklo – podobni postopki bi najbrž Podmežaklo na vsaki tekmi pokazali med 800 in 1000 dušami – ampak uradno je bilo na tekmi prisotnih 324 ljudi … Ne slab obisk za kadetsko tekmo!

IMG_1695
Finale dveh tradicionalnih tekmecev

Živčnih uvodnih dvajset minut

Obe moštvi sta imeli kar glasno podporo s tribun. Na začetne vzklike O-lim-pija, O-lim-pija je skupina enotno oblečenih navijačev z Jesenic reagirala s tišino, ko pa je po nekaj minutah s tribun zadonelo tudi JE-SE-NI-CE, pa je hitro sledil tudi tisti znani odmev so-pra-si- … No, pa naj si o takih vzklikih in njihovi primernosti – sploh na tekmah v mlajših kategorijah – vsak sam misli svoje. Obe ekipi sta v samo tekmo vstopili precej zadržano. Pomembnost finalne tekme je pač opravila svoje. V tretji minuti so domači prvič resneje streljali z desne strani, vratarju Jesenic pa je pak po čudnem odboju padel na vrh gola. Do obojestranske izključitve je prišlo po prerivanju pred Olimpijinim golom v šesti minuti (Sojer, Olimpija, grobost; Dežman, Jesenice, držanje). Nič pretresljivega se ni zgodilo ob igri štirih proti štirim, ekipi pa sta od začetka osme minute naprej spet igrali v polnih postavah. Zaradi naleta s palico si je v 13. minuti kazen prislužil domači kapetan Ilić. Prava kazen za Olimpijo je sledila 53 sekund kasneje, ko je odlično izpeljana kombinacija Dežmana in Farteka (podajalcev) omogočila Ahmetu JAKUPOVIĆU zadeti praktično odprto domačo mrežo (14. minuta, 0:1). V naslednjih minutah je kaj več skupaj skušala spraviti domača ekipa, Jeseničani pa so se brez večjih težav branili. Po predhodni blokadi strela bi v 18. minuti skorajda napako storil branilec D. Lukan; pak je izza vrat poskušal “odpeljati” naprej,a  sta mu ga neposredno pred vrati Žagarja ukradla domača igralca. K sreči se je vse srečno izteklo za Jesenice, ekipi pa sta na odmor odšli ločeni z zadetkom razlike v korist gostov. Razmerje v strelih v tem delu – 8:12 za Jesenice. 

Nejc ŽAGAR, zadnja prepreka za hokejiste Olimpije
Nejc ŽAGAR, zadnja prepreka za hokejiste Olimpije

Razburjenja v drugi tretjini

Minimalno vodstvo v dokaj izenačeni uvodni tretjini seveda ni ponujalo še nikakršnih končnih odločitev. Veselila je suverena igra Jesenic; tej ekipi se je v preteklih letih namreč večkrat zgodilo, da jim je pomembnost tekme zvezala roke noge in palice, a tokrat temu ni bilo tako. Drugi del se ni začel po željah železarjev, saj je bil v 22. minuti zaradi nabijanja na ogrado izključen branilec Finžgar. Domači so z igralcem več močno pritisnili, naši fantje pa so se sprva uspešno branili. Potem pa so se nekoliko neprevidno zamenjali, domači pa so preko Kebra prišli v veliko – t.i. ena na ena – priložnost, ki pa jo je Nejc ŽAGAR ubranil. Ob tem je domači igralec nanj naletel s kolenom in vratar Jesenic je negiben obležal na ledeni ploskvi levo za svojim golom. Sodnik akcije ni prekinil in domači so nekaj sekund kasneje zadeli nebranjeno jeseniško mrežo. Protesti z jeseniške strani niso imeli nobenega učinka, tako da so zeleni izenačili na 1:1. Že v naslednji minuti sta priložnosti za Jesenice zamudila v zaporedju Podrekar in Dežman, domači pa so imeli izjemno priložnost od blizu v 27. minuti, a jo je z izjemno obrambo rešil Žagar. Domači napadalec Povirk je bil izključen v 32. minuti zaradi naleta s palico, še v isti minuti pa so domači zamudili dve lepi priložnosti za vodstvo celo ob igri z igralcem manj. Železarji so se v nadaljevanju le uspeli organizirati; v 34. minuti je po Dolinarjevem strelu od daleč palico podstavil Luc SLIVNIK in Jeseničani so znova vodili (1:2, PP1). Nov nevaren napad so domači izvedli v 37. minuti, ko je pak pred prečkanjem golove črte požrtvovalno ubranil napadalec Jesenic A. Lukan. Nekaj sodniških (ne)odločitev v tem delu je razburilo gledalce, v 38. minuti pa je na klop za kaznovane vseeno moral domači hokejist Keber (udarec s kolenom). Natančno osemdeset sekund so potrebovali Jeseničani za nov gol ob številčni prednosti; po podajah Jakupovića in Mašiča je zadel kapetan Miha KRMELJ (1:3, 40. minuta, PP1). Zadovoljni so si Jeseničani – ob bučni podpori navijačev – privoščili kratek odmor, v katerem jim je trener, ki je skozi vso tekmo aktivno sodeloval s svojimi fanti, podal novih napotkov. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 18:15 za Olimpijo.

Vratarja Žagarja so domači tik pred prvim zadetkom "sestrelili"
Vratarja Žagarja so domači tik pred prvim zadetkom “sestrelili”

Močan pritisk Olimpije

Dolgih dvajset minut tekme je še ostalo Jeseničanom, najbrž pa ob prikazanem prekratkih za domačo ekipo. Zelenim je seveda preostal samo še odločen napad in v prvih minutah tretje tretjine so ga tudi izvedli. Železarji so trpeli, poskušali izbijati pak stran od svojih vrat in težišče igre prenesti stran od svoje tretjine, a jim ni uspevalo najbolje. Vrstili so se napadi Olimpije, belo rdeči so nekajkrat nespretno posredovali in v tistih trenutkih je gol za domače dejansko visel v zraku, kakor se temu reče v športnem žargonu. Še ena v nizu slabih obrambnih akcij Jesenic, je domačim v 49. minuti v času najhujšega pritiska omogočila strel od daleč. Vratar Žagar je bil po mnenju Jeseničanov vsaj nepravilno oviran, če že domači niso stali v njegovem vratarskem prostoru, ko ga je prevaral pak in končal v mreži. Znova so bili protesti pri sodniku neuspešni. Z ozvočenja se je – kot že tolikokrat poprej – zaslišala sicer zelo dopadljiva navijaška pesem Olimpija ma jajca, Olimpija nas rajca… in le želimo si lahko, da bi kako podobno imeli tudi na Jesenicah. Ampak … Olimpija jih rajca??? Res? S tribun pa se je po daljšem obdobju tišine znova zaslišalo nekaj vzklikov podpore domači ekipi, ki pa je kljub vsemu dobrih enajst minut pred koncem še vedno zaostajala za gol. Domači trener je začel v igro vedno bolj in bolj pošiljati le nekaj istih igralcev, to pa je bila voda na mlin Jesenic, ki so skozi celotno srečanje igrale s šestnajstimi igralci v menjavah. Zeleni so se vedno bolj zapletali v poskuse samostojnih prodorov, četa z Jesenic pa jih je suvereno zaustavljala. Ko je bil v 52. minuti zaradi spotikanja izključen domači hokejist Kosmač, se je zazdelo, da bi gostje lahko zadeli še četrtič na tekmi ob številčni prednosti, a jim to ni uspelo. Če drugega ne, pa so težišče igre vsaj premaknili v Olimpijino obrambno tretjino, daleč stran od Žagarjevih vrat. Zadnjih šest minut so Jeseničani večinoma zadrževali pak v obrambni tretjini domačih, ki so le z nekaj prodori kapetana še poizkušali ujeti priključek. Minuto in trinajst sekund pred koncem so domači izkoristili pol minute odmora in zadnjih petindvajset sekund odigrali brez vratarja ter z dodatnim napadalcem. Pravih nevarnosti ne za ena, ne za druga vrata do izteka šestdesete minute ni bilo več, tako da se je odprava iz mesta jekla, narcis in hokeja lahko veselila uvodne finalne zmage. Oponašanje kafre ter smrtna tišina z dela tribune, ki je podpirala tiste, ki jih zelena barva rajca, glasnim navijačem Jesenic nista delali preglavic, JE-SE-NI-CE, JE-SE-NI-CE pa je po tivolski dvorani odmevalo še kakih deset minut po pisku sirene. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 10:13 v korist Jesenic. 

IMG_1743

Kaj zapisati po koncu uvodne finalne tekme? Menda je po izenačenosti v letošnji sezoni izstopalo prav kadetsko državno prvenstvo, saj je v njem sodelovalo kar šest ekip (ob nekaterih realno slabših), ki so bile sposobne premagati druga drugo. Če v tako močni konkurenci skozi večino prvenstva vodiš in se uvrstiš v finale končnice prav proti ekipi, ki te je za las prehitela, potem bo že držalo, da se v kadetskem finalu merita dve najmočnejši ekipi. Hokej ni bil posebej lep (izrazito boljšega so železarji pokazali v polfinalu proti Slaviji Jr.), a je prva zmaga od dveh potrebnih na jeseniškem računu. Naslov prvaka seveda še zdaleč ni odločen, na sobotni tekmi na Jesenicah pa imajo prav gotovo svojo računico tudi še Ljubljančani. Železarjem za zaključek sezone zaželimo le še obilo užitkov na ledeni ploskvi; ob tem pa naj preprosto počnejo tisto, kar jim gre očitno dobro od rok – igrajo hokej! V ekipo trenerja Varla je potrebno verjeti, saj so si z izjemo krajšega obdobja v tej sezoni to zaupanje tudi trdo in pošteno prislužili …

IMG_1751
“Tristo štiriindvajset” gledalcev

img_9432Dejan VARL, trener kadetov:
“Za nami je šele prva tekma, ni še čas za slavje! Zelo sem zadovoljen s petdesetimi minutami tekme, prvih deset minut zadnje tretjine pa smo odigrali slabo. Preveč smo se “potegnili nazaj”.  Ni šlo za kak načrt, bolj za podzavest. Najbrž so moji fantje menili, da se lahko pri vodstvu s 3:1 samo še branimo in ubranimo do konca tekme. Po prejetem zadetku smo vseeno vzpostavili ravnotežje in tekmo mirno pripeljali do konca. Veseli me, da so moji fantje dosledno igrali po sistemu, ki ga zagovarjam. Stekla nam je tudi igra z igralcem več. Zdaj se bomo v miru pripravili na novo tekmo, sodniških odločitev pa ne bom komentiral …”

Pokal
Precej dodatnih fotografij s tekme lahko najdete na Facebook profilu HD Jesenice: KLIK

Tekst in foto: Marko L.