Sapa Fehervar AV19 : HD mladi Jesenice 3:1
(0:0, 1:1, 2:0)
1. polfinalna tekma EBYSL, izid v zmagah 1:0 

Szekesfehervar, dvorana Gaborja Ocskayja. Gledalcev: 250. Sodniki: Babič, Gangel, Soós.

Strelci: 1:0 Nemeth (Sarpathi, 22.), 1:1 Bizalj (Hadžič, 40.), 2:1 Erdely (Vincze, Kocsis, 41.), 3:1 Vincze, 60., EN

Kazenske minute: Sapa 27 (0, 7+20 (Reisz), 0), Jesenice 4 (2, 0, 2)
Streli na gol: Sapa 34 (14, 10, 10), Jesenice 32 (7, 16, 9)

HD mladi Jesenice: Pavlič, Vilman, Zupančič, Rakovič, Sodja, Lahajnar, Zupan, Kozar, Kraigher, Hadžič, Bizalj, Hribljan, Stan, Podlesnik, Török, Podrekar, Jazbec, Jeklič A., Jensterle, Jeklič M., Krašovec, Čamdžić. Trener: Marjan Kozar.

Pred prvim polfinalnim srečanjem je Jeseničane najprej čakala dolga pot na Madžarsko. Sapa Fehervar, najboljša ekipa rednega dela EBYSL, je računala na utrujenost Jeseničanov in takoj krenila v napade. Agresiven začetek so Železarji pričakovali in mirno odbijali napade domačih v prvih minutah srečanja. Madžari so tudi v nadaljevanju bili boljši nasprotnik, predvsem nevarnejši. V sami igri so Jeseničani parirali domačim, ob priložnostih pa so bili igralci Sape veliko odločnejši in s tem bolj nevarni. Vsako priložnost so izkoristili za strel na gol in jeseniškemu vratarju dali veliko dela. Kakšna manjša napaka v obrambi je situacijo pred golom Jesenic takoj naredila zelo vročo, vendar je obramba Železarjev uspela ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno. Tudi ob edini izključitvi v tem delu srečanja je bilo tako. Na drugi strani gosti niso imeli veliko priložnosti, predvsem zato, ker so zelo malo poskušali, pred poskusi pa precej odlašali. Najlepšo priložnost je v protinapadu zamudil Peter Bizalj, prva tretjina pa se je končala z izidom iz začetka srečanja.

V prvem delu je bilo nekajkrat vroče pred Juretom Pavličem

Uvod v drugo tretjino je dal slutiti, da bodo Jeseničani nekoliko bolj nevarni, saj so takoj poskusili s strelom na gol nasprotnika. Vendar pa se je v obrambi prikradla napaka in po odbitku je svoje moštvo v vodstvo popeljal Attila Nemeth. Prejeti zadetek je očitno bila dodatna vzpodbuda Jeseničanom. Bolj odločno so krenili v napad in pokazali, da si želijo zadetkov. Nevarni poskusi, ki so sledili, so bili le potrditev tega. Zadetka žal ni bilo, se je pa jeseniški pritisk nadaljeval ob prvi izključitvi domačega hokejista. Urban Sodja je zamudil izredno priložnost, power play pa je ostal neizkoriščen. Domači so imeli manj od igre, kot v prvem delu, kar pa ne pomeni, da niso bili nevarni. Vendar je jeseniška obramba uspela odbiti vsak poskus igralcev Sape. Na polovici srečanje je v lovu za nastreljanim ploščkom sledil silovit nalet na jeseniškega branilca Nejca Kozarja, ki je takoj obležal negiben. Zdravniška pomoč našemu branilcu je bila hitra, domačega hokejista Arona Sandorja Reizsa pa je čakala pot v garderobo. Pet minut prednosti igralca več Jeseničanom ni uspelo pretvoriti v izenačenje, čeprav priložnosti res ni manjkalo. Obramba domačih je bila že tako izigrana, da so bila vrata prazna, vendar je bila zadnja podaja za malo nenatančna. Ob izteku kazni pa so madžarski hokejisti pokazali, kako nevarni so v protinapadu in z veliko težav je Jure Pavlič odbil poskuse domači. A ne glede na vse, so Železarji vztrajali. Urban Sodja je večkrat nevarno poskusil, le nekaj malega pred koncem pa se je vztrajnost poplačala. Kapetan Peter Bizalj je izvedel eno svojih akcij in z lepim zadetkom poravnal izid.

Nejc Kozar je po naletu za nekaj časa negibno obležal

Žal pa se je tretja tretjina pričela po okusu domačih. Že po vsega 20. sekundah, po akciji, ki tega ni obetala, je plošček končal v jeseniški mreži. Železarji so ponovno morali kreniti v lov za nasprotnikom, kmalu pa je sledila še kazen za jeseniške igralce. Dve minuti z igralcem manj na ledu so Jeseničani prestali brez praske, ob izteku kazni pa se je sam pred vratarjem Sape znašel Anže Zupančič. Kljub dobri potezi plošček ni končal tam, kjer si je naš branilec želel. Jeseničani so še naprej vztrajali in iskali priložnost za izenačenje. Domači so se zbrano branili, v protinapadih pa poskušali zadeti še tretjič. Železarji so precej poskušali, ampak streli niso zadeli cilja. Po večini so končali v ogradi za golom. Najbližje zadetku je bil Peter Bizalj, ko je prejel diagonalno podajo Sebastjana Hadžiča. Dober strel pa je domači vratar uspel ubraniti. Ob še nekaj vročih situacijah pred golom ploščica nikakor ni hotela preko golove črte. minuto in 45 sekund pred koncem srečanja je Marjan Kozar vzel pol minute odmora in vratarja zamenjal za šestega igralca. Poskus Urbana Sodja in nekaj kasneje Petra Bizalja ni prinesel želenega, Bizaljev poizkus pa je celo oplazil prečko. Malo pred koncem je do ploščka prišel Peter Vincse in zadel nebranjeno mrežo, ter tako postavil končni izid. Jeseničani so v dveh tretjinah bili boljši nasprotnik, žal pa so premalokrat zadeli za uspeh. A igra navdaja z optimizmom in v sredo je priložnost za revanš. Vest iz garderobe pa govori, da z Nejcem Kozarjem ni huje, ga pa močno boli hrbet.

Žal plošček ni končal tam, kjer si je Anže želel

Tekst: Drago Cvetanovič
Fotogalerija: Vid Novak

[nggallery id=95]