Celje, 24.marec 2015
Ledena dvorana v mestnem parku
DP mladincev, prva tekma finala

HK Celje – HD Jesenice  

3 – 8

(2:3,1:3,0:2)

1:0 Robar (Jeram U.) 2′, 1:1 GLAVIČ (Rajsar) 5′, 1:2 KAPEL (Svetina E.) 11′, 2:2 Čuvan (Pintar Senica, Jeram F.) 15′, 2:3 STOJAN (Rajsar) 18′, 3:3 Jezovšek 21′, 3:4 KAPEL (Seršen, Stojan) PP1 36′, 3:5 ŠTURM 38′, 3:6 REKAR (Glavič, Rajsar) 39′, 3:7 RAJSAR (Glavič) 41′, 3:8 KAPEL (Svetina E., Klofutar) 49′

Streli na gol: HK Celje: 20 (9,7,4) , HD Jesenice 44 (18,15,11)
Kazni: HK Celje  12 (4,4,4) , HD Jesenice 6 (0,0,6)

HK Celje: Jeram T. (GK), Jost (GK), Jeram F., Čuvan, Pešak, Jeram U., Kolar, Jezovšek, Mercina (C), Srebot, Čirič, Robar, Štante, Drozg, Voh, Pintar Senica, Kuzman, Kern, Petek
Trener: Jure Gajšek

HD Jesenice: 1-Legat (GK), 25-Žagar (GK), 7-Hadžić, 13-Urukalo, 12-Glavič, 9-Rajsar, 24-Rekar, 3-Stojan, 23-Sodja, 4-Kapel, 22-Svetina E., 5-Šabanović, 2-Klofutar, 15-Avsenek, 11-Seršen, 16-Šturm, 14-Pivač, 20-Brglez, 17-Svetina R., 8-Kantarević, 21-Pavlič
Trener: Dejan VARL

Glavni sodnik: Lešnjak
Linijska sodnika: Rojko, Turk

Gledalcev 150

Po besedah trenerja Dejana VARLa so Celjani v tem finalnem dvoboju državnega prvenstva mladincev favoriti. Tako bi človek sklepal tudi na podlagi rezultatov iz medsebojnih tekem finalnih nasprotnikov v dosedanjem delu sezone, saj so Celjani nekajkrat prav pošteno naklestili Jeseničane. Spodbudno število gledalcev se je zbralo na tribuni. V večji meri je sicer šlo za pristaše domače ekipe, a je tudi zasedba staršev z Jesenic bila kar številčna, predvsem pa je od samega začetka bodrila svoje fante. Umirjeno je deloval trener železarjev vso pot do Celja, svojega razpoloženja na zunaj pa ni spremenil niti v knežjem mestu. Na dan tekme je zbolel še Nejc Brus, tako da je že tako ne ravno številna branilska vrsta ostala še brez enega pomembnega člana. Kljub vsemu so se fantje pred dvorano ogrevali z obilico smeha in dobre volje in očitno je, da sta se umirjenost in sproščenost naselili v ekipo.

Mimogrede, pred prvo finalno tekmo v državnem prvenstvu v celjski dvorani nismo slišali državne himne…

Celjani so v skladu s svojo vlogo favoritov tudi začeli sinočnjo tekmo na drsališču v mestnem parku v Celju. Njihov sprehod pri prvem golu v drugi minuti je bil s tribune videti prav zastrašujoče. Domači navijači so eksplodirali od veselja, a so jih železarji hitro utišali – v peti minuti je namreč po podaji Rajsarja zadel Gašper GLAVIČ. Kombinatorna jeseniška igra je povzročala precej preglavic domačim, ki pa so na drugi strani poizkušali unovčiti svoje individualne kvalitete. K sreči je četa železarjev dobro blokirala posamične akcije rumenih. V sedmi minuti smo videli prvo izključitev na tekmi, zaradi spotikanja je na kazensko klop moral eden od Celjanov. Igra z igralcem več železarjem ni prinesla prednosti. Je pa za prvo jeseniško vodstvo v 11.minuti po lepi podaji E.Svetine poskrbel Rok KAPEL. Domači se seveda še niso predali in so na veliko navdušenje domačega občinstva v 15.minuti rezultat ponovno izenačili. Po še eni podaji Rajsarja je Jeseničane znova v vodstvo popeljal Nejc STOJAN. Sledilo je novo spotikanje in nova mala kazen za domače, železarji pa so bili tudi drugič v powerplayu neučinkoviti. Do konca uvodne tretjine se rezultat ni več spremenil. Domači so v prvih dvajsetih minutah sprožili proti vratom Jureta LEGATa osem strelov, Jeseničani pa so domačega vratarja obstrelili kar osemnajstkrat.

Če se je prevlada železarjev v uvodni tretjini komu zdela le navidezna, je po 32 sekundah igre v drugi tretjini dobil potrdilo za svoje mnenje – še drugič zapored so Gorenjci dobili gol hitro po začetku igre. Domači pa si v tistem trenutku prav gotovo niso mogli misliti, da bo to tudi njihov zadnji na tekmi. Na drugi strani so v nadaljevanju železarji kar tekmovali v tem, katera akcija bo bolj kombinatorna in lepša, rezultat vsega skupaj pa je bilo še precej pakov v domači mreži. V naslednjih desetih minutah se rezultat sicer ni spremenil. Obe ekipi sta v tem delu zgrešili nekaj lepih priložnosti. V 32.minuti so domači še tretjič morali na kazensko klop zaradi spotikanja, a se tudi tretji powerplay ni izšel po željah fantov v belo-rdečih dresih. Sledila je nova kazen za domače, tokrat zaradi držanja – končno je prednost igralca več po lepi kombinaciji unovčil Kapel v 36.minuti, ko je z leve strani zadel praktično nebranjeno mrežo po lepih podajah Stojana in Seršena. Ko je čez dve minuti s svojo vztrajnostjo peti gol za Jesenice dosegel še Jaka ŠTURM, se je tehtnica že pošteno začela nagibati v korist fantov z Gorenjske. Šesti gol je bil plod dela celotnega prvega napada – med podajalce sta se vpisala Glavič in Rajsar, gol pa je po prej nesrečno zapravljenih dveh lepih priložnostih dosegel kapetan Nik REKAR. Železarji si niti v drugem delu ob disciplinirani igri niso privoščili nobene izključitve. V drugih dvajsetih minutah so domači sprožili sedem strelov, Jeseničani pa na drugi strani petnajst.

V zadnji tretjini je marsikdo pričakoval juriš domačih, a se je zasukalo drugače. Tokrat so bili Jeseničani tisti, ki so zadeli zelo hitro – že po 20 sekundah je po podaji Glaviča zadel Patrik RAJSAR. Od pričakovanega pritiska domačih tako ni ostalo dosti. Pravzaprav je bila igra v zadnji tretjini pokazatelj sproščenosti in vrhunske kombinatorike, s katero so železarji preprosto večkrat skrili pak domačim. Ti so poizkušali z nekoliko bolj trdo igro, Jeseničani pa so ohranili mirno kri. V 43.minuti je sicer zaradi spotikanja na kazensko klop moral Stojan, domači pa so v eni od powerplay akcij zgrešili popolnoma prazen gol. V tistem trenutku je tekma najbrž izgubila še zadnjo senco dvoma o zmagovalcih. Po sijajni samostojni akciji je v 49.minuti še osmi, zadnji žebelj v krsto celjske igre zabil Kapel; med podajalce pa sta sodnika sicer prištela še E.Svetino in Klofutarja. V zadnjih desetih minutah raztrgane tekme so si domači prislužili še dve mali kazni, a se je enako godilo tudi Jeseničanom; enkrat so z napačno menjavo naenkrat imeli na ledeni ploskvi šest igralcev, drugič pa so tik pred koncem domači nekoliko sprovocirali Hadžića, a vse skupaj rezultata ni več spremenilo. Vidno brezidejni in utrujeni domači so v zadnji tretjini zmogli le 4 strele proti Legatovemu golu, železarji pa so ob zanesljivem vodstvu tudi nekoliko stopili s plina in streljali “le” enajstkrat. Ob navdušenju čete jeseniških navijačev se je tako prva finalna tekma državnega prvenstva končala z zanesljivo zmago belo-rdečih. Druga tekma bo na vrsti v četrtek Podmežaklo, Jeseničanom pa se že ponuja prva priložnost za osvojitev naslova. Do tja je seveda še dolga pot, pa tudi Celjani najbrž na Gorenjsko ne nameravajo pripotovati z razobešeno belo zastavo.

Dejan VARL, trener mladincev:
“Odigrali smo odlično tekmo. Fantje so se držali dogovorov sklenjenih pred tekmo. V naši igri je bilo dovolj discipline, borbenosti in učinkovitosti, prav tistih zadev, ki jih ekipa potrebuje v play-offu. Za prikazano bi vse fante rad pohvalil! Danes je važna regeneracija, vse naše misli pa so že usmerjene k četrtkovi drugi tekmi.”

 

Tekst: Marko L.