DP U19, prva tekma polfinala
Dvorana Podmežakla, Jesenice
5. januar 2016
Gledalcev: 150

 

HD Jesenice – HK Olimpija 

3 – 4 OT

(0:0,2:2,1:1 – 0:1)

Strelci: 0:1 Ulamec 26′, 0:2 Stražišar (Kumar, Jovan) 26′, 1:2 ŠTURM (Sodja, Rajsar) 37′, 2:2 SVETINA R. (Pretnar, Brun Rauh) 37′, 3:2 GLAVIČ (Brun Rauh, Sodja) 54′, 3:3 Ulamec (Chvatal) 58′, 3:4 Chvatal 65′

Streli na gol: HD Jesenice   50 (14,11,20 – 5), HK Olimpija   24 (6,10, 7 – 1)

Kazni: HD Jesenice  10 (4,4,2, -),  HK Olimpija  44 (4,4,34 – 2)

HD Jesenice: 25 Kogovšek (GK), 1 Legat (GK), 20 Tarman, 16 Brus, 12 Glavič (C), 6 Rajsar, 23 Sodja, 8 Urukalo, 15 Brun Rauh, 22-Svetina E., 19 Seršen, 11 Brglez, 21 Korošec, 7 Šabanović, 24 Šturm, 18 Kapel, 9 Trkulja, 10 Pavlič, 2 Luznar, 4 Ivančevič, 17 Svetina R., 14 Pretnar
Trener: Gaber GLAVIČ

HK Olimpija: 30 Spreitzer (GK), 35 Oblak (GK), 87 Krašovec (C), 71 Zibelnik, 27 Sever, 8 Ulamec, 5 Chvatal, 23 Srpčič, 55 Vuk, 4 Kumar, 19 Stražišar, 63 Jovan, 9 Pušenjak, 76 Erič, 24 Klanšek, 6 Lapornik, 7 Rus
Trener: Ildar Rahmatullin

Sodnik: Jan Černe
Linijska sodnika: Anže Bergant, Gašper Jaka Zgonc

IMG_2688[1]

Prva polfinalna tekma državnega prvenstva v kategoriji U19 je prinesla zanimiv, borben in dokaj kvaliteten hokej. Od bodočnosti slovenskega hokeja je bilo to sicer tudi pričakovati. Medsebojne tekme Jesenic in Olimpije pa tako ali tako v vsaki kategoriji prinašajo poseben naboj.

IMG_2690[1]

Železarji so pogumno krenili v boj z nasprotnikom, ki ga v kategoriji U19 letos sploh še niso premagali. Nekaj je k uvodnemu zaletu pomagala tudi izključitev Olimpijinega igralca Lapornika že v začetku tretje minute tekme. Domači niso uspeli pripraviti kakega posebnega pritiska v powerplayu, saj so se gostje organizirano branili. Sledila je še izključitev Chvatala v peti minuti, a je powerplay trajal le 21 sekund, nato pa je bil pri železarjih izključen tudi Tarman. Vseeno so Jeseničani nekajkrat resno zapretili v prihodnjih minutah, a gola vseeno niso dosegli. Napadalna igra se je nadaljevala večji del prve tretjine in nekajkrat je prav malo manjkalo, da bi domači povedli. Gostje so zelo zgostili prostor pred svojim vratarjem in tako otežili dostop do svojih vrat. Šestnajst sekund pred prvim piskom sirene je bil zaradi udarca s palico izključen še Glavič, vendar je Olimpiji zmanjkalo časa za resnejšo pripravo napada. V prvi tretjini so rdeči sprožili štirinajst strelov v okvir vrat gostujočega vratarja Spreitzerja, Olimpijinim igralcem pa je uspelo pozornost Žige KOGOVŠKA preveriti le šestkrat.

IMG_2693[1]

V drugi tretjini zaradi poškodbe več ni nastopil Žiga Urukalo. Preostanek kazni so Jeseničani v uvodu v drugo tretjino uspešno ubranili, nato pa znova začeli oblegati vrata Ljubljančanov. Vrstili so se napad za napadom, potem pa se je v trenutkih največje premoči gostom uspelo izmuzniti v protinapad, v katerem so praktično iz prvega resnega poskusa v drugi tretjini premagali Žiga KOGOVŠKA in povedli. Zadel je Ulamec. Fante v rdečem je vse skupaj nekoliko zmedlo. Niso si še niti opomogli po šoku, ko so gostje 38 sekund kasneje po luknji v domači obrambi povedli že z dvema zadetkoma razlike. Strelec drugega gola za zelene je bil Stražišar. Sledila je nova izključitev Lapornika, a je domačim ni uspelo spraviti skupaj nič omembe vrednega v powerplayu. V 35- minuti je na klop za kaznovane zaradi držanja moral še gostujoči igralec Erič, domači pa so na vso moč pritisnili proti golu Ljubljančanov. Kazen Eriču se je že iztekla, ko so železarji končno uspeli premagati gostujočega vratarja Spreitzerja. Po podajah Sodja in Rajsarja je zadel Jaka ŠTURM. Kakor so železarji hitro dobili dva zadetka, tako so jih tudi dali, saj je le 18 sekund kasneje za izbruh veselja v dvorani poskrbel Rok SVETINA (podala sta mu Pretnar in Brun Rauh). V 38. minuti je sledila izključitev Brusa zaradi oviranja, domači pa bi kaj kmalu po protinapadu E. Svetine in  Seršena ob igralcu manj povedli. Dobro minuto in pol kasneje je sledila še kazen Šabanoviću. Železarji so z veliko mero borbenosti uspeli ubraniti najprej manjko dveh igralcev, potem pa v preostalem delu tretjine še minus enega igralca. V izenačeni drugi tretjini so domači proti golu gostov streljali enajstkrat, gostje pa proti domačim vratom desetkrat.

IMG_2678[1]

V tretji tretjini je na igrišču pravzaprav obstajalo le eno moštvo. Potrebno je priznati, da so železarji goste popolnoma stisnili v njihovo obrambno tretjino. Že v 38. sekundi tega dela so si gostje prislužili novo malo kazen, saj je na klop za kaznovane zaradi spotikanja moral Ulamec. Obleganje gostujočih vrat ni prineslo novega veselja domačim, se je pa strahovit pritisk nadaljeval tudi po vrnitvi kaznovanega na ledeno ploskev. Občasno se je zdelo, da so gostom povsem pošle moči, saj pak preprosto po več minut ni zapustil njihove obrambne tretjine. V 44. minuti je zaradi napada s telesom na kazensko klop moral tudi Glavič, a neprepričljivi gostje niso resneje ogrozili Kogovška ob igri z igralcem več. Udarec s palico je za dve minuti na hlajenje poslal gostujočega igralca Kumarja v 48. minuti tekme, a se tudi gostje niso pustili premagati kar tako. Zagriženo branjenje in zgoščen prostor pred vratarjem Ljubljančanov sta domačim otežila pot do natančnih in nevarnih strelov. V 53. minuti je ob eni od sodniških odločitev nekoliko neprimerno odreagiral bivši jeseniški igralec Srpčič in si prislužil deset minutno disciplinsko kazen. Ker se ni pomiril, ga je sodnik poslal z ledu z dodatno kaznijo igre, moštvi pa sta nadaljevali s tekmo številčno izenačeni. Dobro minuto in pol kasneje je Gašper GLAVIČ po strelu Bruna Rauha z modre črte preusmeril pak za hrbet gostujočega vratarja in sprožil huronsko veselje na tribunah dvorane Podmežaklo. Med podajalce se je sicer vpisal tudi Sodja. Dobrih šest minut pred koncem so tako domači imeli v rokah vodstvo, z odlično igro v predhodnem delu srečanja pa so upravičeno upali na zmago. Žal se s tem niso sprijaznili gostujoči igralci, ki so po navidez nenevarni akciji v 58. minuti izenačili. Zadnji dve minuti rednega dela srečanja sta minili v pazljivi igri obeh ekip, saj nobena ni želela preveč tvegati. V tretji tretjini so domači sprožili kar dvajset strelov proti gostujočemu vratarju, gostje pa so svoj edini zadetek dosegli iz sedmih poizkusov.

IMG_2697[1]

Po krajši prekinitvi sta moštvi nadaljevali s pet-minutnim podaljškom ob igri štirih proti štirim. V 64. minuti je bil zaradi zadrževanja s palico izključen še en Gorenjec v ljubljanskem dresu Ulamec in domači so silovito pritisnili. V eni od akcij je po strelu tako pak prišel na desno stran ob ogrado, kjer ga je še v svoji obrambni tretjini sprejel gostujoči igralec Chvatal. Ta se je potem sprehodil mimo treh igralcev v rdečih dresih in nepričakovano premagal še Kogovška in s tem svojemo moštvu priigral pomembno prednost v polfinalnem lovu na dve zmagi. Tudi v podaljšku so sicer Jeseničani sprožili pet strelov, gostje pa le enega (in z njim tudi zmagali).

IMG_2700[1]

Žalost v domači garderobi po tekmi je bila popolnoma razumljiva, saj so fantje v resnici odigrali odlično tekmo. Žal so jo zaradi parih napak v obrambi in premajhne učinkovitosti v napadu izgubili, nevtralnemu opazovalcu pa bi s svojo igro brez dvoma zapustili sijajen vtis.
Fantje – glave gor in v Ljubljano po zmago!

IMG_2703[1]

Tekst in foto: Marko L.