Liga IHL (U18)
prva tekma finala:

HD Hidria Jesenice vs. HK Triglav
4 – 2
(0:0,3:1,1:1)

Najboljši ekipi rednega dela sezone v mladinski konkurenci sta se tudi uvrstili v veliko finale letošnje izvedbe lige IHL. Kranjčani so na Jesenicah zmagali na obeh tekmah v ligaškem delu, vendar pa so jim Železarji vrnili z enako mero na obeh tekmah v Kranju. Pred prvo finalno tekmo se je torej zastavljalo vprašanje, ali bodo Jeseničani zmogli premagati letošnji “urok” domače dvorane na tekmah proti Triglavu.

V prvi tretjini je sprva izrazito prevladovala četa trenerja Aleša SODJE. Že v četrti minuti so si gostje prislužili kazen zaradi držanja, vendar so bili tudi dobro pripravljeni na jeseniški power play. Kar kako polovico tretjine je trajalo, da so se Kranjčani otresli pritiska, v tem času jih je nekajkrat zaostanka rešil vratar. Železarji niso puščali prostora za protinapade, iz katerih Kranjčani običajno dosegajo gole. Ko pa je uvodni nalet nekoliko izgubil na zagonu, pa so nevarni postali tudi gostje. V 16. minuti je bil izključen Dolinar, domači penalty kill pa gostom pravzaprav ni dopustil nobene resnejše priložnosti za vodstvo. Ob razmerju strelov 16:12 za Jesenice, se je prva tretjina končala z nedotaknjenima mrežama.

Odlično so začeli Železarji z drugo tretjino! Po slabi minuti in pol nadaljevanja je namreč uvodni gol zabil Anže PROSTOR, ki je sredi sezone Podmežaklo prišel prav iz Triglava (1:0). Po napaki v jeseniški obrambi so gostje v 27. minuti izenačili (1:1). Nadaljevalo se je odprto z obeh strani, obe ekipi pa sta igrali zelo disciplinirano. V 36. minuti so domači gol zabili po “kranjskem receptu” – iz protinapada, akcijo pa je z golom zaključil Matic TÖRÖK (2:1). Že v naslednji minuti je na kazensko klop moral Jakupović, a je k sreči tudi tokrat domača vrsta ubranila dve minuti igre z igralcem manj. Nagrada za požrtvovalnost je prišla dobre pol minute pred iztekom druge tretjine, ko je nov gol hladnokrvno zabil PROSTOR (3:1). Dve odlični podaji za drugi in tretji gol Jesenic je prispeval kapetan Miha Krmelj. Ob razmerju strelov 15:10 za rdeče, se je druga tretjina tudi končala z lepim vodstvom.

Gostom seveda ni preostalo drugega, kakor da v zadnji tretjini vse sile usmerijo v napad. Domači pa, kakor bi bili zadovoljni z vodstvom – zdelo se je, kot da bi v zadnji tretjini preprosto “nehali igrati”. V 44. minuti so si Kranjčani zaradi izbijanja paka izven proporcev igrišča (iz obrambne tretjine) prislužili še svojo drugo kazen na tekmi. Žal tudi tokrat ni deloval jeseniški power play. V 49. minuti je na sceno stopil letošnji kranjski “krvnik” Grega POGAČAR in z lepo akcijo Železarje povedel v vodstvo s 4:1. Gostje se niso vdali in so v 53. minuti zadeli za 4:2. Sledilo je nekaj kriznih minut, v katerih je domače reševal vratar Nejc ŽAGAR. Posebej močan pritisk Kranjčanov je sledil v obdobju med 56. in 58. minuto, ko je bil zaradi izbijanja paka izven igrišča izključen Dežman. K sreči so se rdeči ubranili. 45 sekund pred koncem je bil zaradi oviranja izključen še Šega. Po time-outu so gostje napadli brez vratarja – torej s šestimi proti štirim igralcem – vendar je jeseniška vrsta zdržala nalet in se ob koncu veselila zaslužene zmage. Druga – morda že odločilna – tekma bo odigrana v četrtek v Kranju. Razmerje strelov v zadnji tretjini – 6:14 v korist gostov.

Tekst in foto: Marko L.