Jesenice, 20. marec 2014
Športna dvorana Podmežakla
Državno prvenstvo kadetov, 1. finalna tekma

HD Jesenice – HK Slavija Junior
6 – 3

(1:0,0:2,5:1)

1:0 SODJA (Zupan, Svetina) 2′, 1:1 Vidic (Leben, Čuden) 33′, 1:2 Leben (Poklukar, Vidic) PP1 40′, 2:2 SODJA 45′, 2:3 Stražišar (Čuden, Ilovar) PP2 48′, 3:3 KLOFUTAR (Šturm) PP1 53′, 4:3 SVETINA (Brglez) 57′, 5:3 RAJSAR (Seršen) EN 59′, 6:3 SERŠEN (Rajsar, Šturm) EN 60′

Kazni: HD Jesenice 10 (4,2,4), HK Slavija Junior 12 (8,2,2)
Streli na gol: HD Jesenice 45 (19,14,12), HK Slavija Junior 23 (7,3,13)

HD Jesenice: Legat (GK), Hribar (GK)Urukalo, Klofutar, Rajsar (C), Šturm, Seršen, Zupan, Hadžić, Brglez, Sodja, Svetina, Šabanović, Brus, Korošec, Brun Rauh, Razinger, Pivač, Ramšak, Pavlič, Mežnar, Jamnik
Trener: Aleš SODJA

HK Slavija Junior: Dvoršak (GK), Sotlar (GK), Turk (C), Širovnik, Trškan, Kujavec, Čuden, Ilovar, Bohinc, Leben, Miklavčič, Vidic, Kisovec, Briški, Bernard, Ferlež, Poklukar, Kurent, Glavan, Stražišar
Trener: Jaka Adlešič

Glavni sodnik: Miha Bulovec; stranska sodnika: Anže Bergant, Gaber Črv

Kadeti so opravili s prvo tekmo finala državnega prvenstva. Tekma pred dobrimi sto gledalci je ponudila obilo razburjenj, napeto gibanje rezultata, izključitve, številne gole in še marsikaj drugega. Mrežo gostov je že v drugi minuti po podajah Petra Zupana in Erika Svetine načel Jaka SODJA. Le nekaj sekund pozneje so si gostje prislužili tudi prvo malo kazen, tako da se je pritisk domačih še stopnjeval. Novega gola sicer ni bilo, so pa domači povsem zagospodarili na ledeni ploskvi. V začetku osme minute je na kazensko klop zaradi spotikanja moral Alen Hadžić, 22 sekund kasneje pa mu je sledil še Zupan, a je tudi na drugi strani eden od Založanov moral na kazensko klop. Domači so se ubranili on igri z igralcem manj in nato ponovno prevzeli pobudo. V 16. in 20. minuti so si gostje z novima prekrškoma prislužili novi kazni, a se ob tem tudi zagriženo branili, tako da se je tretjina končala z minimalnim vodstvom domačih.  Razmerje v strelih v prvi tretjini je bilo kar 19:7 za domače.

V drugi tretjini se je nadaljevala podobna igra. Domači so ves čas pritiskali, streljali in poskušali svoje vodstvo povečati, igralci Slavije pa so zapirali prostor pred svojim golom in prežali na možnost za kak hiter protinapad. V 28. minuti je zaradi nabijanja na ogrado eden od gostov moral na kazensko klop, a je tudi ta priložnost za povišanje vodstva ostala neizkoriščena. Kazen za vse zgrešene priložnosti je prišla v 33. minuti, ko so gostje praktično iz prve nevarne akcije v drugi tretjini rezultat izenačili. Izenačujoči gol je spodrezal krila domačim in kar naenkrat so se napadi domačih zdeli bolj jalovi. Tudi gostje so nekoliko bolj pogumno začeli razmišljati o tem, da bi dosegli še kak gol. V 38. minuti je bil izključen Zemir Šabanović, igralci Slavije pa so priložnost s pridom izkoristili in zadeli ob igri z igralcem več. Druga tretjina se je končala z minimalnim vodstvom Slavije, obetala se je pa zanimivih zadnjih 20 minut. Razmerje v strelih v drugem delu – 14:3 za domače.

Lov za izenačenjem se je začel seveda takoj po uvodnem sodnikovem metu v zadnji tretjini. Gostje so – opogumljeni z dvema doseženima zadetkoma – nastopili nekoliko ambicioznejše in pokazali, da tudi oni znajo napadati. Vseeno je za izbruh navdušenja na tribunah v 45. minuti z novim golom za izenačenje poskrbel SODJA. V hude težave so se domači spravili v 47. minuti, ko sta bila naenkrat izključena Brun Rauh in Brus. Založani so prednost dveh igralcev več na ledeni ploskvi s pridom izkoristili in dosegli nov zadetek. Domači so se znova znašli v zaostanku, k sreči pa se jim je ponudila nova priložnost za dosego zadetka ob izključitvi Stražišarja v 52. minuti. Končno je stekel tudi domači “powerplay”, s strelom od daleč pa je izenačil Tine KLOFUTAR (podajalec Jaka Šturm). Zdelo se je že, da bo potreben podaljšek, potem pa je sledil atomski zaključek domače čete. Vodilni gol je v 57. minuti po podaji Nika Brgleza dosegel Erik SVETINA. Gostujoči trener je v naslednji akciji z ledu poklical svojega vratarja, lepo priložnost pa sta izkoristila Gašper Seršen (podajalec) in Patrik RAJSAR (strelec) v 59. minuti. Navdušenje na tribunah se še ni poleglo, ko je gostujoči vratar vnovič zadrsal z ledu, Rajsar (podajalec) in SERŠEN (strelec) pa sta zamenjala vlogi za še šesti domači zadetek 9 sekund pred zadnjim piskom sirene. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 12:13 za Slavijo.

Druga finalna tekma je na vrsti v Zalogu v soboto 22. marca ob 19.15.

Aleš SODJA, trener kadetov po zmagi v prvi finalni tekmi DP proti Slaviji:
“Edino, kar šteje po tej tekmi, je prva zmaga. Fantje so si naložili preveliko odgovornost, nismo igrali dobro. Prisotna je bila velika želja, a nekateri so igrali zares slabše, kot zmorejo. K sreči smo dobra ekipa, take ekipe pa včasih zmagajo tudi ob slabšem dnevu. Fantom sem po dveh tretjinah dejal, naj se sprostijo, saj se bo svet vrtel naprej tudi, če ne bodo postali državni prvaki.
Če se bomo sprostili in odigrali tako kot znamo, bo v naslednjih tekmah lažje, fantom pa seveda za prvo zmago čestitam!”

Tekst: M.L.