O pripravi ledu v dvorani Podmežaklo smo kratek pogovor opravili z osebo, ki je pri Zavodu za šport neposredno odgovorna za pripravo ledene ploskve.

Franci Rebolj, vi ste zadolženi za »naš« led. Kako kaže v teh dneh?

V dvorani je odstranjena vsaka sled minulega košarkarskega prvenstva, če lahko tako rečem. Delavci Zavoda za šport smo postavili zaščitno ograjo, namestili stekla in uredili vse potrebno v zvezi z zapisnikarsko mizo in rezervnimi klopmi. Tudi tribune in stekla na zaščitni ograji so očiščeni. Je bilo kar naporno.

20130925_111323

Kaj pa ledena ploskev? Kako je z njo? To bralce, starše in hokejiste, pa seveda tudi drsalce, najbolj zanima.

Ledena ploskev bo za drsanje najbrž primerna v dveh, treh dneh.

Kako pa pravzaprav poteka priprava, zamrzovanje in ostala dela?

Najprej vsako sezono z belo barvo pobarvamo betonsko podlago in z ustreznimi barvami še ostale črte, ki so potrebne za igro hokeja. Spodaj pod betonsko ploskvijo je mreža cevi, ki so napolnjene s hladilno tekočino. Običajno ledeno ploskev začnemo pripravljati bolj zgodaj kakor letos, v času, ko so zunanje temperature še dosti višje. Letos je bila zunanja temperatura nekaj čez 20 ˚C. Betonsko ploščo smo začeli hladiti včeraj (24. 9. op. p.) in v 24 urah smo dosegli temperaturo, ki je potrebna za prvo polivanje igrišča, to pa je nekako – 2 ˚C.

Potem pa pač polijete površino in počakate, da zamrzne?

Površina se zaliva večkrat dnevno, polivali jo bomo tudi ponoči. Zelo pomembno je, da so gasilske cevi, ki jih vlečemo po drsalni površini čiste, saj se v nasprotnem primeru skozi led vidi umazanija. Če nekoliko pretiravam, je pomembno tudi, da na betonsko površino ne pridemo z umazanimi čevlji.

20130925_111244

     Dva dni bomo površino polivali vsakič, ko bo prejšnja plast vode zamrznila. Prvič in drugič nekaj vode tako ali tako spolzi še skozi špranje ob zaščitni ogradi, dokler led ne zapolni le-teh, potem pa se debelina ledene ploskve začne višati. Ko prva plast ledu zamrzne, pride še enkrat na vrsto barvanje črt in krogov.

Koliko je na koncu ledena ploskev debela?

Ploskev je debela nekako 5 cm, več niti ni potrebno. Ni bojazni, da bi kdo prišel »skozi«, saj se sama ploskev potem večkrat dnevno moči in gladi, to pa počnemo že z rolbo.

Kako pa je z risanjem reklam?

Reklame se običajno rišejo s šablonami. Podjetje, ki se reklamira, poskrbi za šablono ustrezne velikosti. Na mestu, kjer bo stala reklama, z ledu posnamemo nekaj zgornje površine, narišemo reklamo in ponovno zalijemo z vodo.

20130925_111302

Kdaj torej najbolj neučakani lahko pričakujejo prve ledene ure Podmežaklo?

O tem bomo pristojne pravočasno obveščali. Možno je, da bi prvi treningi bili že jutri (v četrtek), bolj verjetno pa je, da v petek. Najprej bomo na led »spustili« najmlajše, saj led po prvi uporabi še precej popoka. V sami ploskvi pride do določenih napetosti in sil, ki površino popokajo. Po taki reakciji spet na vrsto pride zalivanje in zamrzovanje. Če tega ne bi opravili pred vsako sezono, bi kasneje ob uporabi padale ven celo plošče ledu, tega pa si seveda ne bomo privoščili.

Hvala za pojasnila in…pohitite čimbolj!

20130925_102352

20130925_111431

Tekst in foto: Marko Lukan