HDJ vs KHL Mladost photo KHLMLADOST_zps56cf0a42.png

Jesenice, 28.september 2014
Športna dvorana Podmežakla
DP Slovenije, 1. krog

HD Jesenice – KHL Mladost
13 – 2

(3:1,6:0,4:1)

1:0 ŠTURM (Kapel, Korošec) 1′, 2:0 URUKALO (Korošec, Kapel) PP1 3′, 2:1 Trstenjak 8′, 3:1 ŠTURM (kapel, Urukalo) PP1 18′, 4:1 SERŠEN (Sodja, Svetina) PP1 22′, 5:1 SVETINA (Sodja) 22′, 6:1 BRUN RAUH (Mravlje) 24′, 7:1 KAPEL (Urukalo) PP1 30′, 8:1 SODJA (Klofutar) 31′, 9:1 BRUN RAUH (Kapel, Urukalo) PP1 37′, 9:2 Šutevski 52′, 10:2 KAPEL (Šturm, Urukalo) 53′, 11:2 BRUS (Sodja ) 54′, 12:2 SVETINA (Seršen, Klofutar) PP1 59′, 13:2 ŠTURM (Kapel) SH1 60′

Kazni: HD Jesenice 16 (2,6,8), KHL Mladost 18 (4,8,6)
Streli na gol: HD Jesenice 59 (21,12,26), KHL Mladost 17 (3,7,7)

HD Jesenice: Legat (GK), Pelko (GK), Brus, Urukalo, Seršen (C), Šturm, Sodja (A), Klofutar, Šabanović (A), Svetina, Korošec, Brun Rauh, Smolej, Pivač. Pivk, Homan, Mravlje, Stojan, Nastran, Pretnar, krmelj, Kapel
Trener: Aleš SODJA

KHL Mladost: Rastovski (GK), Goršič (GK), Kramarić (C), Tkalčević H., Šutevski, Mikić, Pofek, Holcer, Kuzmanović S., Trstenjak (A), Kozina, Grgurić, Cerovečki, Kreš, Pleština, Kuzmanović T., Dobrić, Kovačević, Munivrana, Lučev, Husnjak, Tkalčević D.
Trener: Daniel Plahutar

Glavni sodnik: Miha Bajt
Linijska sodnika: Nataša Pagon, Grega Markizeti

Gledalcev 70

V uvodnem krogu razširjenega državnega prvenstva Slovenije so Podmežaklo gostovali igralci Mladosti iz Zagreba. Interes za hokej je v hrvaški prestolnici v zadnjih letih močno narasel, zato ne presenečajo številni mladi hokejisti, ki se preizkušajo proti slovenskim vrstnikom. Tako v Zagrebu deluje več hokejskih klubov, Mladost pa je seveda nekoliko v senci bolj znanega Medveščaka.

Domači so tekmo začeli odločno in že v deveti sekundi tekme “odklenili” gostujoča vrata s svojim prvim zadetkom. V začetku tretje minute so si gostje prislužili prvo malo kazen, domači pa so jo pretvorili v nov zadetek že po 37ih sekundah igre z igralcem več. Zdelo se je, da bo vse skupaj igra mačke z mišjo, saj so gostje redko uspeli izbiti pak iz svoje obrambne tretjine, kaj šele preiti polovico igrišča. Najbrž je tudi tak vtis botroval nekoliko manj zbrani igri domačih v prihajajočih minutah. Železarji so sicer še vedno prevladovali na ledeni ploskvi, a obilica strelov in posamičnih akcij ni obrodila sadov.  Gostje so v osmi minuti rezultat nepričakovano znižali na 2:1, kar je bilo po videnem na igrišču sicer povsem nerealno, a v športu se neresen pristop kaj hitro lahko maščuje. Domači so tretji gol dosegli v novem “powerplay-u” v 18. minuti in prvo tretjino zaključili s prednostjo dveh zadetkov. Razmerje v strelih v prvih 20 minutah je bilo kar 21:3 za domače, zato relativno nizko vodstvo ni pravi pokazatelj dogajanja na igrišču.

Povsem drugače je vse skupaj izgledalo v drugi tretjini. Tudi to so domači v strelih sicer dobili, a razmerje ni bilo več tako izrazito (12:7). Je bilo ap zato toliko bolj izrazito v prid domačih razmerje med danimi in prejetimi zadetki (6:0) v tem delu igre. O sami igri ni kaj dosti povedati, gostje so bili pač preslab nasprotnik. Želje in volje jim nikakor ne gre oporekati, a železarji so pač boljša ekipa. Sredi tretjine je v domačih vratih prvega vratarja Legata zamenjal Pelko, a ni imel dosti dela pri branjenju svoje mreže.

V zadnjih 20 minutah gledalci dolgo niso videli zadetka. Šele v 52. minuti se je mreža zatresla prvič v tem delu, po pak za svoj hrbet pa je moral Pelko. Domače je to spodbudilo k bolj odločni igri. Premoč je bila v zadnji tretjini sicer spet zelo izrazita, o čemer priča tudi končno razmerje v strelih (26:7). Po prejetem zadetku so se domači torej zbrali in nanizali zapored 4 zadetke, zadnjega pičle tri sekunde pred iztekom 60. minut. Vse skupaj je delovalo kot nekoliko daljši trening, trener pa je gotovo dobil nekaj odgovorov in vpogledov v stanje svoje ekipe pred nadaljevanjem prvenstva in tekmami z bolj kvalitetnimi nasprotniki.

Tekst: Marko Lukan