Jesenice, 21.marec 2015
Športna dvorana Podmežakla
DP mlajših dečkov, 1.tekma finala

 HD Jesenice – MK Bled B 

3 – 2

(1:1,2:0,0:1)

1:0 TÖRÖK 1′, 1:1 MK Bled B 3′, 2:1 RIJAVEC (Török) 21′, 3:1 GASAR 22′, 3:2 MK Bled B

Streli na gol: HD Jesenice 23 (8,10,5), MK Bled B 26 (10,5,11)
Kazni: HD Jesenice 2 (0,0,2), MK Bled B 2 (2,0,0)

HD Jesenice: 1-Škrjanc (GK), 25-Avsenek (GK), 12-Gasar (A), 17-Čufer, 7-Rijavec, 23-Slivnik (A), 19-Török (C), 22-Miklič, 6-Dolinar, 13-Langus, 11-Dobravec (A), 8-Baloh, 10-Krupenko, 14-Glavič, 21-Junež, 5-Korošec, 15-Svetlin, 24-Crnkić, 4-Bergelj, 16-Grašič, 3-Adrović
Trener: Gaber KLINAR

MK Bled B: Pančur, Ambrožič, Zupan A. (C), Gomboc, Mahkovec, Petretič, Bohinc, Križnar, Sitar, Stan, Oblak, Vilman, Pogačnik, Zupan J., Repinc, Podrekar
Trener: Valerij Šahraj

Sodnika: Anže Bergant, Robert Bohinc

Gledalcev: 190

Po polfinalnih razburjenjih proti ekipi MK Bled A so se mlajši dečki v čudovitem marčevskem sobotnem dopoldnevu v prvi finalni tekmi državnega prvenstva pomerili še z drugo blejsko ekipo. Blejci B so v polfinalu v treh tekmah izločili ljubljansko Olimpijo in tako preprečili tradicionalni ljubljansko-jeseniški obračun za naslov državnih prvakov. Po drugi strani pa je res tudi, da so prav železarji s svojo nepopustljivostjo na tretji polfinalni tekmi preprečili dvoboj dveh blejskih ekip v finalu. Pred tekmo se je torej zastavljalo vprašanje o tem, ali bodo železarji kos še eni blejski ekipi, ali pa bodo igralci MK Bled B “maščevali” poraz svojih klubskih kolegov v polfinalu.

Na sami tekmi so se zbrali kar številni starši, sorodniki in ostali podporniki fantov iz obeh ekip, ki so se lepo opremili z navijaškimi pripomočki. Prisotna je bila tudi manjša skupina zvestih navijačev članske ekipe Red Steelers Ultras, ki je ves čas srečanja glasno spodbujala domače moštvo in dala tekmi še poseben pečat.

Po uvodni Zdravljici in prvem sodnikovem metu na sredini igrišča se je veselje kaj hitro naselilo v vrste domače ekipe in privržencev, saj je že po nekaj sekundah lepo po desnem krilu ušel Slivnik; izvrstno podajo na nasprotno vratnico je s preusmeritvijo že v 19.sekundi tekme zaključil Matic TOROK in s tem napovedal zanimivo tekmo. Gostje niso stali križem rok in so že v tretji minuti tekme rezultat izenačili. Sama igra ni bila posebej kvalitetna, saj je očitno fantiče v obeh ekipah precej bremenil pritisk pomembnosti tekme. Borbenosti seveda ne gre oporekati ne enim, ne drugim. V deveti minuti so si edino kazen na tekmi prislužili Blejci, saj je eden od njihovih igralcev nepravilno oviral svojega nasprotnika. Powerplay Jesenic v naslednjih dveh minutah je sicer prinesel izrazito terensko premoč, vendar so gostje svoj gol zbrano branili. Do novega zadetka tako ni prišlo. Moštvi sta se menjavali v neuspešnih napadih vse do konca prve tretjine, v kateri so železarji v okvir gostujočih vrat sprožili osem strelov, gostje pa v okvir vrat Nejca ŠKRJANCA deset strelov.

V drugem delu so bili železarji boljši nasprotnik. Več so bili pri paku, hitreje so drsali in .gostom ves čas onemogočali resnejše akcije. Plod take igre je bil zadetek Aleksandra RIJAVCA v 21.minuti, potem ko je v mrežo pospravil odbiti strel Töröka. Samo 24 sekund kasneje je s strelom od daleč gostujočega vratarja presenetil še Drejc GASAR in tako železarje povedel v vodstvo s 3:1. Zdelo se je že, da so domači goste dokončno “odprli”, a se le-ti seveda s takim scenarijem niso strinjali. Kljub temu so do konca druge tretjine železarji večinoma prevladovali. Nobena od ekip si v tem delu igre ni prislužila kazni. Domači so v drugih petnajstih minutah tekme streljali v okvir vrat Blejcev desetkrat, Blejci pa so zbranost domačega vratarja preizkusili petkrat.

V zadnji tretjini smo seveda videli pritisk gostov. Kaj drugega jim v želji po boljšem rezultatu seveda niti ni preostalo. Kaj hitro so dosegli tudi svoj drugi zadetek (v 34.minuti). V resne težave so se Jeseničani spravili le 23 sekund kasneje, ko je zaradi spotikanja na kazensko klop moral Dobravec. Gostje so kar resno krožili po domači obrambni tretjini, a gosto postavljene obrambe železarjev niso mogli prebiti. Nekaj je z dobrimi obrambami dodal še vratar Škrjanc in ostalo je pri 3:2 za domače. ves¸preostali del zadnje tretjine so gostje poizkušali doseči izenačujoči gol, a so bili v svojem početju neuspešni. Slabe tri minute pred koncem je gostujoči strateg zahteval 30-sekundni odmor. Načrt za izenačenje se mu ni izšel, pa četudi je v zadnjih 20 sekundah iz igre potegnil svojega vratarja in ga nadomestil s šestim drsalcem. V zadnji tretjini so domači sprožili pet strelov, gostje pa enajst.

Ml. dečki so tako prestopili še naslednjo stopnico v želji po osvojitvi naslova državnih prvakov. Do končnega cilja jih loči še velik korak, so pa fantje in dekle trenerja Gabra KLINARja na dobri poti. Priložnost za odločilno zmago se jim bo ponudila v naslednjih dneh na Bledu.

Na izjavo trenerja še čakamo.

Tekst: Marko L.