Piše: Marko L.
Piše: Marko L.

Gaber Glavič je, kakor je bralcem prav gotovo dobro znano, vodja stroke v HD Jesenice. V novi sezoni je poleg tega prevzel mesto glavnega trenerja v kategoriji U18, ali drugače povedano – pri mladincih. Pred začetkom tekmovanja omenjene kategorije v mednarodni ligi EBJL (mladinska različica tekmovanja v ligi EBEL), smo z mladim strokovnjakom spregovorili nekaj besed. Za uskladitev termina, v katerem sva lahko sedla k nekoliko bolj sproščenemu pogovoru, sva potrebovala kar nekaj dogovorov – Gaber je pač z dogajanjem v klubu polno zaposlen. Tako v teh dneh – poleg dela s “svojo” kategorijo – pomaga tudi pri drsalnem tečaju in sodeluje pri treningih ostalih kategorij, pred začetkom tekmovalnega dela sezone pa ima dovolj dela tudi z administrativnimi zadevami. V večernih urah sva tako z Gabrom opravila krajši, a dovolj vsebinsko močan pogovor…

IMG_1200

Gaber pozdravljeni. Predlagam, da zgrabiva bika kar za roge. Se strinjate?

(smeh)” Jasno. O čem bova govorila?”

Začniva s sestavo trenerskih ekip v vseh kategorijah. Pred sezono je prišlo do nekaterih sprememb. Kako imamo torej zasedena mesta trenerjev?

“Res je prišlo do nekaterih sprememb. Mesto trenerja mladincev je zapustil Dejan Varl, ki je prevzel člansko moštvo. Njegovo mesto sem po tehtnem premisleku prevzel sam. Ocenil sem, da ti fantje potrebujejo nov pogled in osvežitev. Aleš Sodja, dosedanji trener te generacije, ostaja z ekipo v vlogi pomočnika trenerja, saj fante zelo dobro pozna. Konec koncev je bil z njimi celo desetletje. Zdi se mi, da bo to prava kombinacija.
Z naštevanjem pa začniva v najmlajši kategoriji:

 – za hokejsko in drsalno šolo bodo skrbeli prof. Bojan Brun, Tea Lahajnar in Peter Bizalj
 – za kategorijo U8 bodo skrbeli Anže Török, Uroš Vidmar in nekdo od izkušenejših trenerjev iz višjih kategorij
 – za kategorijo U10 bo skrbel Luka Pogačnik, njegov pomočnik bo Anže Török
 – za kategorijo U12 ostaja zadolžen Gaber Klinar; pomagala mu bosta Uroš Vidmar in Anže Török
 – za kategorijo U14 po novem skrbi Luka Pogačnik; v pomoč mu bo Dejan Varl
 – za kategorijo U16 je zadolžen Aleš Sodja, njegov pomočnik pa je Aleš Remar
 – za kategorijo U18 sem zadolžen sam (Gaber Glavič), moj pomočnik pa je torej Aleš Sodja.”

IMG_1193

Zdi se, da je prišlo do kar precej sprememb. Je vse to posledica odhoda Dejana Varla?

“No, res je prišlo do nekaterih prerazporejanj v okviru obstoječe ekipe trenerjev. Poleg tega smo trenersko ekipo osvežili z novimi obrazi. Gre za povsem normalne, običajne zadeve. Tukaj ni nobene drame.”

Preden se posvetiva vašemu delu z mladinci, ostaniva še nekoliko na ravni celotnega kluba (društva). Zanima me, ali stroka skozi vse kategorije dela z otroci z enako vizijo. Gradimo v klubu kak poseben model igre, delajo vsi trenerji v isto smer?

“Vem kaj me sprašujete. Želite odgovor, ali že od malih nog otroke enotno učimo nekega točno določenega sistema igre, za katerega bi pogojno lahko potem rekli, da je “jeseniški”. Zadeve niso mišljene tako. V mlajših kategorijah, vse tja do dečkov (U14), se otroci predvsem učijo tehničnih zadev – drsanja, rokovanja s palico in podobnega. Seveda igrajo tudi tekme, a poudarek je na učenju omenjenih zadev. Pri dečkih potem pride na vrsto že nekaj učenja hokeja, če se lahko tako izrazim. Neki sistemi, uigravanje akcij in podobno, pa resneje pridejo v poštev šele pri kadetih in nato seveda mladincih. Ni pametno premladih otrok  obremenjevati s sistemi, taktiko in podobnim, treba je pustiti času čas. Tako konec koncev učijo tudi v tujini.
Je pa res, da na nivoju celotnega kluba, v vseh kategorijah torej, otroke poskušamo učiti ekipnega duha in discipline. Na to želimo dajati poudarek, saj je hokej moštvena igra in ne zbiranje individualnih dosežkov. O teh rečeh se pogosto pogovarjamo na trenerskih sestankih. Sicer pa, če že hočete nek generalni načrt, po katerem delujemo v klubu – skozi proces večletnega treninga želimo pripraviti igralce na vstop v svet pravega, članskega hokeja.”

IMG_1199

Smo se pri HD Jesenice dokončno odrekli članski ekipi? Govorim o podobni ekipi, kot jo je v preteklosti predstavljalo moštvo Kranjske Gore,torej ekipi z večino perspektivnih mladcev iz domače hokejske šole, okrepljeni z nekaj izkušenimi veterani?

“Ničemur se nismo odrekli. Razmere za tako ekipo pač niso zrele, imamo premalo igralcev. Za tako ekipo pravzaprav niti ni pravega tekmovanja, za tistih nekaj tekem v državnem prvenstvu pa taka zadeva pravzaprav sploh ne bi bila smiselna. Vse to se bo spremenilo, če na ravni lige EBEL res pride do formiranja lige U24. Takrat bo marsikdo od domačih fantov, ki srečo išče v tujini, prav gotovo rad prišel nazaj domov, saj bo najbrž šlo za dokaj močno tekmovanje. Po mojih informacijah bi v taki ekipi lahko bilo tudi nekaj “over-age” igralcev, potem pa je to že zasnova, kakršno je imela nekdanja Kranjska Gora. Seveda bi vse to za sabo potegnilo kup drugih zadev, a pustimo to pri miru. Zadeve so – tudi na avstrijski strani- še v povojih. Videli bomo, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo. Bi pa bili seveda takega tekmovanja zelo veseli!”

Tudi pred letošnjo sezono je bilo nekaj govora o združevanju ekip Jesenic in Triglava za kategorijo U20 in morebiten nastop v ligi EBYSL. Kako je bilo s tem?

“Res je, z naše strani je bila podana pobuda za formiranje take ekipe. V tem trenutku nimamo dovolj svojih fantov, skupaj s Kranjčani pa bi lahko sestavili povsem spodobno ekipo. Poleg bi najbrž povabili tudi kakega Blejca. Do dogovora ni prišlo iz preprostega razloga, ker v Kranju za predlog niso bili zainteresirani. Nekaj njihovih fantov, ki so prestari za tekmovanje U18, bo pač v prihodnji sezoni igralo za člansko ekipo v ligi INL. Škoda! Sam sem prepričan, da bi skupna U20 ekipa imela veliko možnosti za uspešno nastopanje in pridobivanje izkušenj. Pravzaprav kategorija U20 v današnjih razmerah predstavlja nekaj podobnega, kakor je bila v preteklosti že prej omenjena ekipa Kr.Gore. Gre pa tudi v Kranju in Ljubljani za pomanjkanje kadra; to lahko vidimo po letos združeni ekipi Triglava in Olimpije za tekmovanje v ligi EBJL (U18). Tako pač je.”

IMG_1196

Posvetiva se nekoliko še vašemu delu z ekipo mladincev. Kakšne bodo spremembe v delu s fanti, ki jih je desetletje treniral Aleš Sodja?

“Tukaj ni neke silne filozofije. Dva trenerja nista ista, vsak ima prioritete postavljene drugače. En trener večji poudarek daje enim stvarem, drugi spet drugim. Zadnje štiri sezone sem zraven pri strokovnem delu v članski reprezentanci, ves čas sem v stiku s hokejem na najvišjem nivoju. Moj cilj je, kakor že večkrat povedano, da te fante pripravim na vstop v svet članskega hokeja. Morda je ta zadnja stopnička celo najpomembnejša v karieri mladega hokejista. Sam bom imel predvsem poudarek na disciplini v igri. Ne želim iskati morebitnih alibijev, a vseeno bi povedal, da sta v ekipi le dva fanta “izhodnega letnika”, vsi ostali so bili lani še kadeti. Je pa tudi res, da so prav omenjeni kadeti v glavnem že lani igrali ligo EBJL, kjer so nekateri pravzaprav odigrali vidne vloge. Torej gre za eno leto izkušenejšo ekipo, ki bo najbrž svoj pravi obraz prikazala šele v prihodnji sezoni. Zelo oslabljeni smo na branilskih položajih, zato bodo v letošnji ekipi stalno prisotni najmanj trije kadeti. Kot svoj končni cilj bi rad izpostavil uvajanje discipline v samo igro, za individualno dokazovanje na škodo ekipe pa prostora ne bo.”

Pa kak tekmovalni cilj? O le-teh sicer trenerji vedno zelo neradi govorite…

“Naš cilj je čim višja uvrstitev v rednem, ligaškem delu tekmovanja in seveda uvrstitev v play-off. V tekmovanju na izločanje pa je seveda potrebno priti čim višje. Tam se lahko zgodi marsikaj. Nasprotnikov sicer ne poznam, lažje si bom sliko ustvaril po nekaj odigranih tekmah.”

O tekmecih nimate nobenih informacij? Kako to?

“Sliši se čudno, vem. Pa ni povsem tako, kakor se najprej sliši. Želel sem le povedati, da se v tem uvodnem delu sezone pač ubadam s svojo ekipo, z njeno pripravljenostjo in igro. Pred posameznimi tekmami se bom o značilnostih vsake ekipe seveda pozanimal. Vse tekme v ligi EBJL se snemajo, vsem trenerjem pa je na voljo ogled prav vseh tekem, vseh ekip. Govoril sem tudi o tem, da ne vem natančno koliko igralcev t.i. “izhodnega letnika” je v posameznih ekipah. Pojasnil sem že, da sta v naši ekipi samo dva. Izkušenost in fizična priprava pa v tej kategoriji igrajo kar veliko vlogo. Ampak, kakor rečeno, pred samimi tekmami bom o nasprotnikih imel dovolj informacij, da se bomo s fanti lahko pripravili.”

IMG_1197

Se lahko za trenutek vrneva še k vašemu delu z lansko ekipo dečkov? Kako gledate na 5.mesto v državnem prvenstvu s časovne distance?

“Delo s tisto ekipo sem vzel kot izziv. Skozi vsa leta je namreč vidno, da – posebej v enem od letnikov – nekaj škriplje. Govorim o letniku, ki je ravnokar napredoval med kadete. Moja naloga je bila, da iz fantov iztisnem najboljše. V začetku smo se ubadali s precej osnovnimi zadevami, fantje so bili recimo zelo neprožni v atletskem smislu. Potem smo dva meseca trenirali predvsem podajanje in podobne reči. Proti koncu koledarskega leta smo odigrali nekaj odličnih tekem, vse skupaj je začelo delovati z nekim smislom. Takrat smo bili sposobni premagati vsako ekipo v državi. V tistem trenutku sem smatral, da je fantom končno “potegnilo” in da bodo fantje tudi v bodoče opravljali treninge s 100% predanostjo. Nekateri so žal od takrat dalje zelo popustili v intenzivnosti svoje vadbe. Samo 80% pa je v športu premalo. Takoj, ko sem opazil, da nam “zmanjkuje” na tekmi, ali dveh, smo začeli z dodatnimi treningi. Tekme na izločanja pa so žal prišle prehitro. Je pa tudi res, da sta bila med nosilci igre lanskoletne ekipe dva fanta letnika 2003, to pa se je v fizičnem smislu na težkih tekmah še kako poznalo. Ta konkretna skupina fantov očitno potrebuje konstantno priganjanje. Zadeva se nam je v tekmovalnem smislu ob koncu sezone sfižila, a verjamem, da smo se vsi skupaj marsičesa naučili. Tudi Aleš Sodja se v uvodu v novo sezono ubada s podobnimi zadevami. Nekaj fantov je preprosto premalo zagnanih, poleg tega pa je v starejšem letniku stanje podobno. Verjamem pa, da je pravi človek za odgovorno nalogo postavljanja ekipe v primerne tirnice. V preteklosti je že dosegal sijajne rezultate, zakaj ne bi česa podobnega dosegel tudi s temi fanti? Mogoče bi dodal še, da se bo nekaj fantov v omenjeni kategoriji moralo pošteno zamisliti, ali si res želijo postati hokejisti. Razmišljanje v stilu “jaz sem zvezda, brez mene ekipa tako ali tako ne more”, je povsem zgrešeno. Prej ali slej bodo na površje priplavali fantje, ki vsa leta delajo pridno. Več besed pa o tem ne bi izgubljal.”

Mimogrede, se je po odhodu selektorja Kopitarja in prihodu Nika Zupančiča na mesto glavnega trenerja reprezentance vaša vloga kakorkoli spremenila?

“Ne. Ostajam v trenerski ekipi v vlogi trenerja vratarjev.”

Ne bom Vas več zadrževal. Morda bi kako analizo uvoda v sezono lahko podala po nekaj odigranih tekmah. Tačas pa Vam in ekipi želim vso srečo na uvodnih tekmah proti avstrijskemu Grazu in češkemu Breclavu.

Hvala za pogovor.”

Foto: Marko L.