Piše: Marko L.
Piše: Marko L.

Dolgo, predolgo se vlečejo tile poletni meseci, ko naši otroci nimajo pravih hokejskih dejavnosti. Večina, vsaj tistih v starejših kategorijah, jih sicer tudi v poletnih mesecih prizadevno trenira. Kmalu pa se bo začela tudi ledena sezona v dvorani Podmežaklo. Ob tej priložnosti smo nekaj besed spregovorili s predsednikom društva, ki je prav gotovo najbolj relevantna oseba za ocenjevanje minule in napoved prihajajoče sezone.

Pozdravljeni g. Rebolj. Kar nekaj časa se že nisva oglasila na spletni strani, imava precej tem … Pa se najprej ozriva na minulo sezono; kako jo ocenjujete?

Rekel bi, da je za nami ena najuspešnejših sezon, vsaj od kar društvo vodi aktualna ekipa. Dosegli smo enega od največjih uspehov mladinskega hokeja, saj smo se z zelo mlado ekipo prebili vse do finala lige EBYSL, to je U20 različica lige EBEL. Rekel bi, da je vse skupaj tudi posledica pametnih odločitev v zvezi s trenerskim kadrom. Zaposlene smo imeli tri profesionalne trenerje in tekom sezone se je pokazalo, da je taka pot prava …

Prizor iz minule pomladi

Kaj pa, če bi se kar sprehodila skozi naše kategorije? Kako ocenjujete delo v posameznih starostnih skupinah?

Lahko narediva tudi tako. Začniva z drsalno in hokejsko šolo. Spet smo imeli med 30 in 40 novih otrok. To v tem trenutku in danih razmerah ocenjujem kot zelo dobro. Vpis v hokejsko šolo je posledica naših aktivnosti v vrtcih in šolah, dobrih pogojev, infrastrukture … in najbrž še česa. Recimo rezultatov reprezentance, pa odličnih iger članske ekipe. Pa tudi celovita podoba društva … pri tem govorim o spletni izložbi našega dela … je zelo dobra. Vse skupaj se je sestavilo v dobro delujočo organizacijo.

Pa druge kategorije?

U8 in U10 sta na turnirjih nastopali zelo uspešno. Sicer sem mnenja, da so v teh kategorijah pomembnejši od rezultatov druženje, spoznavanje delovanja v skupini, v garderobi, moštvu, na potovanjih itd … Naša filozofija pri tem je – vzgoja!
Kar se tiče tekmovalnih kategorij pa takole – v kategoriji U12 smo po začetnih težavah ob koncu osvojili tretje mesto v državnem prvenstvu. Glede na to, da je bilo v ekipi zelo malo fantov primerne starosti in je bilo potrebno moštvo dopolnjevati s fanti iz U10 – le ti pa še ne igrajo tekmovalnega hokeja – smatram, da gre za optimalni dosežek.
V kategoriji U14 smo izgubili finale, najbolj ob tem pa so bili seveda razočarani fantje in njihov trener. Ampak tako je pač v finalih – vedno nekdo izgubi. Vseeno ocenjujem, da je ekipa U14 opravila zelo dobro delo v minuli sezoni.
Kadeti – kategorija U16 – so osvojili naslov državnih prvakov. Skozi večino sezone je ekipa U16 tudi tekmovala v državnem prvenstvu v kategoriji U18, kjer so pošteno mešali štrene marsikateri starejši ekipi. Izkušnje s takih tekem, so se obrestovale ob koncu sezone, ko je trener znal sestaviti mozaik, ki je bil potreben za osvojitev naslova državnih prvakov.
V kategoriji U18 je ob koncu – starostni kategoriji primerna – ekipa naših hokejistov tesno, a zasluženo premagala kranjski Triglav in tudi postala državni prvak. Gre za zelo zrelo ekipo fantov, predanih hokeju. Žalim si, da bi vsi ti igralci nadaljevali svojo hokejsko pot z enako vnemo. Pa seveda tudi ostali. Naloga vodstva kluba pa je, da jim omogočimo kar najbolj optimalne pogoje za njihov razvoj.
Ostala nama je še ekipa U20, uspeh teh fantov, večinoma istih, kakor v zgornjem odstavku, pa sem opisal že v uvodu. Za finale mednarodne lige smo recimo izločili hokejiste iz Znojma in Salzburga. O češki hokejski šoli najbrž ni potrebno izgubljati besed, prav tako pa je velik uspeh to, da smo izločili akademijo bogatega Salzburga. Fantastično!
Kot poseben uspeh bi spomnil tudi na neverjetno obiskane tribune v končnicah vseh tekmovanj, v katerih so igrali naši otroci. Upam, da bo temu tako tudi v prihodnje. Zelo lep spomin je na polfinalno tekmo v ligi EBYSL, ko je bila severna tribuna lepotice Podmežaklo praktično polna. Ne pomnim, da bi v mladinskih kategorijah že kdaj videl kaj podobnega v naših krajih. Ne samo v hokeju …
Čisto na koncu pa ne smem pozabiti niti na sijajno izpeljan Železarčkov turnir, ki si je v le dveh izvedbah pridobil velik ugled.
najbrž sem kako reč še pozabil, a z minulo sezono smo zares lahko zelo zadovoljni!

DJF_7846

Bomo v enakih tekmovanjih nastopali tudi v prihajajoči sezoni?

Da. Vseh pet tekmovalnih kategorij bo nastopalo v konkurencah, v katerih so nastopali tudi v minuli sezoni. Zaradi menjave generacij bodo seveda ekipe premešane, kakšen bo njihov domet pa bomo videli tekom sezone. Trenerji seveda dobro poznajo te fante in si okvirne cilje tudi že zastavljajo. Na Jesenicah pa morajo le-ti biti vedno karseda visoki. Omenil bi še, da se bo ekipa U20 udeležila tudi tekmovanja v članskem Pokalu Slovenije.

Ko sva že ravno pri trenerjih – je trenerska ekipa že sestavljena? Potrjena?

Sestavljena je do vključno kategorije U18. Najbrž bo šlo za popolnoma isto sestavo, kakor v minuli sezoni. Drugače je pri U20, saj so fantje »izgubili« trenerja Glaviča, ki bo najbrž vodja članske ekipe. Tukaj iščemo nove rešitve, oziramo pa se po trenerjih iz tujine. Tako imamo kar nekaj kontaktov s strokovnjaki s Finske, Češke Republike in Rusije. Do končne odločitve sicer še ni prišlo. Čakamo tudi na razplet dogajanj v članski ekipi … Več v tem trenutku ne bi želel razkriti.

Kako je z gospodom Viborny-jem, ki ga »lovite« že nekaj sezon?

Ne bo ga. Gospod Viborny je zaseden z drugimi projekti v svoji domovini.

Večino lanske sezone so v kategoriji U18 odigrali fantje iz ekipe U16. Igrali so seveda tudi prvenstvo v svoji kategoriji in ga osvojili. Odigrali so torej lepo (dvojno) število tekem in tudi na ta način napredovali. Ali ne bo večji del ekipe v prihajajoči sezoni s sodelovanjem v izključno prvenstvu U18 v resnici storil korak nazaj? Vemo da lani prvenstvo U18 ni bilo ravno najbolj kvalitetno …

Na to ne gledam na ta način. Zakaj bi storili korak nazaj? V ekipi, ki bo tekmovala v ligi EBYSL bo prišlo do kar nekaj sprememb. Nekateri fantje so/bodo prestari za sodelovanje, drugi bodo dobili priložnost v članskem moštvu. Boljšim iz letošnje U18 se bo tako ponudila priložnost za nastopanje v ligi EBYSL. Jaz bi temu rekel korak naprej.

IMG_0790

Kako sicer v društvu stojimo v finančnem pogledu?

Solidno. Vse te zadeve smo zainteresiranim predstavili na občnem zboru, ki pa se ga žal udeležuje zelo malo staršev. Ampak če ostanem pri vašem vprašanju – rešili smo zagate v zvezi z uporabo ledene ploskve. Z zadovoljstvom lahko potrdim, da imamo – kar se tega tiče – za večji del prihajajoče sezone sredstva že zagotovljena. Kar pa se tiče zaostalih obveznosti – ni več skrivnost, da smo sklenili z Zavodom za šport dogovor o obročnem odplačevanju dolga. Že v lanski sezoni je bilo tako. Dogovora se držimo.

Ko sva ravno pri Zavodu za šport … spet je prišlo do menjave na direktorskem stolčku. Se spričo tega za HD Jesenice kaj bistvenega spremeni?

No, smo ravno v času dopustov. Novi direktor je najbrž tudi potreboval nekaj časa, da se je seznanil z vsemi podrobnostmi svojega delovnega mesta, hkrati pa je bila v tem času za nas hokejiste tako rečeno mrtva sezona. Ne verjamem, da se bo kaj bistvenega spremenilo. Na naši strani smo pripravili še nekaj predlogov, v avgustu pa pravzaprav sledi tudi sestankovanjem z g. Gorinjcem.

V tem poletju je zaznati nekoliko resnejše sodelovanje s člansko ekipo (HDD) Jesenic. Kako je s tem? Še potekajo pogovori o združitvi?

O de facto združitvi se več ne pogovarjamo. Dejstvo je, da je naše stališče, da morata računa obeh društev biti popolnoma ločena. Ne bom ponavljal zakaj, iz zgodovine vemo, da je to praktično nujno. Je pa res, da smo naše sodelovanje postavili na neke nove temelje. Vodstvi obeh društev (klubov) zdaj delujeta po skupnem dogovoru, z neko skupno vizijo. Strategijo, če hočete. Ta temelji na vzgoji domačih hokejistov. Menim, da  je tako tudi prav. Jesenice so od nekdaj črpale največ iz bazena svojih igralcev. Seveda so dobri hokejisti od drugod tudi vedno dobrodošli, ampak … to je bolj tema za predsednika članske ekipe. Če zaključim s tem vprašanjem – z vodstvom članske ekipe dobro sodelujemo. Imamo skupne sestanke obeh upravnih odborov. Tudi v nekaterih kadrovskih ozirih imamo enake poglede.

Kaj pa je bilo s tisto t.i. projektno skupino? Tista naj bi tudi združila ves jeseniški hokej. Nekateri so rekli – prevzela.

To je stvar preteklosti in o tem ne bom izgubljal dosti besed. Do realizacije načrtov t.i. projektne skupine ni prišlo, mi pa moramo delati dalje.

OK, gospod predsednik. Menim, da sva lačne informacij nekoliko nahranila, če se tako izraziva. Kaj sledi?

Z ledenimi treningi smo začeli v začetku avgusta. V teh dneh sicer poteka tudi  mednarodni CCM turnir, potem pa gremo z vso zagnanostjo nazaj na led tudi mi. Želimo vsaj ponoviti, če ne izboljšati dosežke iz minule sezone.
S starši posameznih kategorij bodo – tako, kot pred vsako sezono – opravljeni tudi informativni sestanki, na katerih bomo predstavili načrte ter način dela.
Kar pa se tiče nalog vodstva društva – radi bi še bolj animirali lokalno gospodarstvo.

Hvala za odgovore.

Hvala tudi vam.