Fantje HD Jesenice so med vikendom odigrali tekme v štirih kategorijah  .

S prvo letošnjo uradno hokejsko tekmo v športni dvorani Podmežakla so ledeno ploskev “odprli” kadeti, ki so palice prekrižali  z moštvom kranjskega Triglava. Žal se ni vse izšlo po načrtih hokejistov trenerja Aleša Sodje, saj so tekmo minimalno izgubili s 3:4. Nekaj ur kasneje so v Ledni dvorani v Mariboru na ledeno ploskev stopili mlajši dečki. S svojo nalogo so suvereno opravili in premagali štajerske vrstnike kar z rezultatom 11:2.

Nedeljski spored je našim namenil dvoboj dečkov v Zalogu proti Slaviji Junior sredi dneva, zvečer pa so si na “večnem derbiju” v Tivoliju nasproti stali še mladinci HK Olimpije in HD Jesenic.

 

Krajši opis tekem:

DP Slovenije, kadeti, 4. krog

HD Jesenice – HK Triglav

3:4 (1:2,0:2,2:0)

Strelci: 0:1 Tavčar (Jenko) 10′, 0:2 Ban (Jenko) 13′, 1:2 BRGLEZ (Sodja, Urukalo) 14′; 1:3 Tavčar (Jugovic) 24′, 1:4 Ban (Jeglič) 39′; 2:4 SVETINA 43′, 3:4 ŠTURM (Zupan) 58′

Kazenske minute: HD Jesenice 4, HK Triglav 8

Hokejisti Triglava so v kategoriji kadetov presenetili naše fante v dvorani Podmežaklo. Že v 4. minuti se je domačim ponudila priložnost za dosego zadetka ob igri z igralcem več, saj je na kazensko klop zaradi spotikanja moral eden od gostujočih igralcev. Priložnost je ostala neizkoriščena. V 9. minuti je tudi zaradi spotikanja na kazensko klop moral Peter Zupan, gostje pa so igro z igralcem več izkoristili že po 19 sekundah. Nekoliko zmedenim domačim so Triglavani pa drugi gol zabili še v 13. minuti. Že v naslednji minuti je nato po podajah Jaka Sodje in Žiga Urukala izid na 1:2 znižal Nik BRGLEZ. V 17. minuti so gostje dobili novo dvominutno kazen, ponovno pa priložnosti naši niso znali izkoristiti. V prvi tretjini golov sicer ni bilo več na nobeni strani. Domači so proti vratom Triglava sprožili v tem delu kar 18 strelov, pa tudi gostje niso veliko zaostajali (13 strelov).

V četrti minuti srednje tretjine so gostje ponovno ušli na razliko dveh zadetkov, domače pa so v resne škripce spravili še s svojim četrtim zadetkom v 39. minuti tekme. Nobeno od moštev si v tem delu ni prislužilo kazenske minute. Domači so kljub dvema prejetima zadetkoma goste resno nadstreljali, saj so v tem delu sprožili še 16 strelov, gostom pa dopustili skupno le 7 strelov proti vratom Jakoba Povirka in Jureta Legata; omenjena sta se v domačih vratih zamenjala nekako na polovici tekme.

V zadnji tretjini smo pravzaprav gledali le enosmeren promet. V 43. minuti je na 2:4 rezultat zmanjšal Erik SVETINA. Naši fantje so še naprej resno pritiskali proti kranjskim vratom, ploščica pa ni in ni hotela v mrežo. V 54. minuti je na kazensko klop moral Žiga Urukalo, vendar so se domači brez večjih težav ubranili, nekajkrat pa celo ogrozili gol Triglava. 54 sekund po tistem, ko so domači spet igrali s petimi igralci na ledu, so novo kazen zaradi spotikanja dobili tudi gostje. Domači so 21 sekund pred iztekom kazni končno izkoristili prednost igralca več, ko je na podajo Petra Zupana zadel Jaka ŠTURM. Petindvajset sekund pred koncem tekme so si gostje zaradi zavlačevanja prislužili novo malo kazen, Aleš Sodja pa je na led namesto vratarja poslal še šestega igralca v polju. V zadnjih sekundah je po kranjskem golu letelo z vseh strani, prišlo je tudi do manjše zmede pri merjenju časa, izid pa se več ni spremenil. Razmerje v strelih v tretji tretjini – 15:5 za domače.

Za HD Jesenice so nastopili: Legat (GK), Povirk (GK), Rajsar (C), Grašič, Hadžić, Zupan, Pavlič, Razingar, Jamnik, Klofutar, Ramšak, Brglez, Urukalo, Svetina, Šturm, Pretnar, Pivač, Sodja, Korošec in Šabanović.

Aleš Sodja, trener kadetov: ” Z odnosom fantov sem zadovoljen. Že v Ljubljani proti Olimpiji smo sprožili kopico strelov, a premalo zadevali. Ker ploščice ne spravimo v gol, se potem po nepotrebnem zapletamo, nihče si v odločilnih trenutkih ne upa prevzeti odgovornosti. Vse to se da popraviti, fantje pa najbrž potrebujejo še kak mesec, morda mesec in pol treningov, da bodo funkcionirali tako, kot od njih pričakujem. Nekako toliko so ostale ekipe tudi dlje na ledu od nas in vse skupaj se prav gotovo pozna. Se pa mojim fantom na obrazih vidi, da jim po takem porazu ni vseeno in to me pravzaprav zares veseli.”

 

 

DP Slovenije, mlajši dečki, 2. krog

HDK Maribor – HD Jesenice

2:11 (o:3,1:5,1:3)

Gibanje rezultata: 0:1 HD Jesenice 2′0:2 HD Jesenice 6′, 0:3 HD Jesenice 12′; 0:4 HD Jesenice 17′, 1:4 HDK Maribor 20′, 1:5 HD Jesenice 28′, 1:6 HD Jesenice 29′, 1:7 HD Jesenice 30′, 1:8 HD Jesenice 30′1:9 HD Jesenice 33′, 1:10 HD Jesenice 33′, 1:11 HD Jesenice 37′, 2:11 HDK Maribor 41′

V skladu z navodili HZS bodo strelci in podajalci v statistiki poimensko objavljeni po končani sezoni.

HDK MB - HDJ 1O tekmi v Ledni dvorani v Mariboru vse pove že končni rezultat srečanja. Naši mlajši dečki so preprosto z ledu odpihnili vrstnike iz štajerske prestolnice. Že takoj v 2. minuti sta domačo obrambo matirala fanta iz drugega napada (0:1), vajo pa sta v obratnem vrstnem redu (podajalec, strelec) ponovila še v 6. minuti (0:2). V 7. minuti so si naši fantje prislužili svojo prvo malo kazen na tekmi, domači pa prednosti igralca več niso znali izkoristiti. Zato pa so v 12. minuti znova zadeli naši fantje (0:3), ponovno tisti iz drugega napada in tako prednost povišali na tri zadetke. Razmerje v strelih v prvem delu – 4:9 v korist Jesenic.

22 sekund po začetku srednje tretjine so si fantje v rdečih dresih prislužili novo kazen, domači pa situacije tudi ob tej priložnosti niso izkoristili za dosego zadetka. Prav nasprotno – naši fantje so v naslednji minuti dosegli gol ob igri z igralcem manj (0:4). v 20. minuti so svoj prvi gol dosegli tudi domači (1:4). Kasneje je ritem igre nekoliko upadel, prednost treh golov pa je trenerju Gabru Klinarju omogočala umirjeno igro z vsemi razpoložljivimi fanti. V 26. minuti so si železarčki prislužili novo malo kazen, a so svoja vrata suvereno ubranili, šest sekund po izteku kazni pa so svoje vodstvo povišali na 4 zadetke (1:5). Dobro minuto kasneje je prišlo do izključitve na obeh straneh, naši fantje pa so potrebovali samo 5 sekund, da so dosegli nov gol (1:6). Pri Lisjakih je prišlo do nekaj nervoze, saj so si že v naslednji minuti prislužili dve novi izključitvi, Jeseničani pa so ju kaznovali z novima goloma (1:7, 1:8). Razmerje v strelih v drugi tretjini – 5:10 v korist Jesenic.

Ob takem izidu je bila zadnja tretjina zgolj formalnost. V tretji minuti tega dela so gostujoči hokejisti dosegli kar dva nova zadetka (1:9, 1:10), ter v 36. minuti še svojega zadnjega na srečanju (1:11). V zadnjih minutah je koncentracija nekoliko padla, tako da so domači dobre štiri minute in pol pred koncem dosegli svoj drugi zadetek celo ob igri z igralcem manj. Razmerje v strelih v zadnjem delu – 8:6 v korist HDK Maribor.

Za HD Jesenice so nastopili: Panjtar (GK), Škrjanc (GK), Škof, Mohorč, Verdnik, Potočar, Kobal, Podlipnik, Fartek, Török, Slivnik, Baloh, Gasar, Rijavec, Dobravec, Svetlin, Junež in Čufer.

029

Gaber Klinar, trener mlajših dečkov: “Fantom moram seveda čestitati za prikazano. Posebej je blestel drugi napad, ki je dosegel kar 10 od enajstih danih golov; dvema fantoma iz tega napada gre seveda v prid dejstvo, da redno trenirata z dečki. Ostalim se pozna to, da so v prejšnjem tednu prvič po dolgem času bili na ledu kar štirikrat in so delovali nekoliko utrujeno, pa tudi dolga vožnja je seveda opravila svoje. Kljub temu bi rekel, da prvi in tretji napad napredujeta. Za prvi napad najbrž velja, da bo počasi prišel v tekmovalni ritem, večje število treningov Podmežaklo se bo gotovo kmalu pozitivno poznalo tudi na ledu. S tretjim napadom pa bomo pridobivali dragocene izkušnje in računam, da bi ob koncu sezone lahko bili že konkurenčni ostalim ekipam.”

 

DP Slovenije, dečki, 2. krog

DP Slovenije, dečki, 2. krog

HK Slavija Junior – HD Jesenice

4:1 (1:0,1:1,2:0)

Gibanje rezultata: 1:0 Slavija Junior 18′; 2:0 Slavija Junior 24′, 2:1 HD Jesenice 33′; 3:1 Slavija Junior 55′, 4:1 Slavija Junior 57′

Kazenske minute: HK Slavija Junior 6, HD Jesenice 10

V skladu z navodili HZS bodo strelci in podajalci v statistiki poimensko objavljeni po končani sezoni.

Dečki so se v drugem krogu državnega prvenstva odpravili na gostovanje k Slaviji Junior v Zalog. Srečanje prvega kroga prejšnji teden proti HDD Bled jim je zaradi še neuporabne ledene ploskve Podmežaklo do nadaljnjega odpadlo, tako da je bilo pred prvim nastopom precej neznank o moči ekipe. Kar dolgo so potrebovali naši fantje, da so resno vzeli srečanje. V polju so bili v prvi tretjini dokaj enakovredni, a so bili domači precej bolj odločni in železarjem niso pustili do strela. V 4. minuti je prišlo do prve izključitve na jeseniški strani, kazni v obliki zadetka pa k sreči ni bilo. V 17. minuti so gostje morali drugič na klop za kaznovane, dobro minuto pa so domači potrebovali, da so jeseniškega čuvaja mreže prvič premagali (1:0). Razmerje v strelih v prvi tretjini – 10:2  v korist Slavije Junior.

2013-10-06 13.42.17

Tudi srednji del tekme se je začel podobno – z izključitvijo na jeseniški strani in novim golom za domače v 24. minuti (2:0). Žarek upanja za fante v rdečih dresih je posijal v 33. minuti, ko je po napaki domačih branilcev padel edini jeseniški gol na tekmi (2:1). 43 sekund kasneje je prišlo do izključitve na domači strani in zdelo se je, da Jeseničani lahko izničijo zaostanek. Novih izključitev in golov v drugi tretjini ni bilo, je pa bilo Jeseničanom v prid vsaj razmerje strelov v tem delu – 12:14.

V prvih šestih minutah zadnje tretjine so domači zaradi izključitev dvakrat igrali z igralcem manj na ledu, rdeči pa možnosti za izenačenje niso znali izkoristiti. V 49. minuti je na kazensko klop moral še eden od Jeseničanov, do spremembe izida pa k sreči ni prišlo. Pet minut pred koncem tekme so tako naši fantje zaostajali samo za en gol, a igra v zadnjem delu tekme ni vlivala dosti upanja, saj se je odvijala večinoma v obrambni tretjini Jeseničanov. Ob novi izključitvi na strani Jesenic, so domači dosegli v 55. minuti še svoj tretji powerplay gol (3:1), vse skupaj pa začinili še s svojim edinim golom ob razmerju 5 na 5 na ledu tri minute in pol pred koncem (4:1).

2013-10-06 13.42.29

Za HD Jesenice so nastopili: Pelko (GK), Žagar (GK), Brun Rauh (C), Pogačar, Alagić, Pivk, Török, Murnik, Kararić, Jakupović, Podrekar, Slivnik, Smolej, Lukan D., Čop, Lukan A., Mravlje, Povirk, tehnični vodja ekipe Ibrahim Jakupović

Aleš Sodja, trener dečkov: “Fantje so se v prvi polovici tekme držali dokaj dobro, potem pa povsem popustili. Prikazano na tekmi je povsem realna posledica odnosa do treningov, saj nekatere fante vidim na ledu zelo redko, včasih pa koga od njih vidim tudi samo na dan tekme, ali kak dan prej. Igra, ki smo jo prikazali, ni imela ne repa, ne glave, ob podobnem pristopu, pa bo enako tudi v nadaljevanju. Dovolj zgovorno in obenem žalostno je, da na ledeni ploskvi več pokažejo mlajši, ali pa tisti, ki niso predvideni za nosilce igre… Fantje, pa najbrž z njimi vred tudi kdo od staršev, se bodo morali pošteno zamisliti.”

 

EBJL, 5. krog

HK Olimpija – HD Mladi Jesenice
3:4 (0:2, 1:1, 2:0, 0:0, 0:1)

Strelci: 0:1 KRAŠOVEC (Srpčič, Jeklič) 12′, 0:2 GLAVIČ (Jeklič) 19′, 1:2 LAVRIČ (Zajc, Klanšek) 35′, 1:3 TRKULJA (Avsenek) 38′, 2:3 Zibelnik (Zajc, Maver) 48′, 3:3 MAVER (Zajc, Sitar) 51′; 3:4 ŽBONTAR 65′ PS

Kazenske minute: HK Olimpija 8, HD Jesenice 4

Zadnji od naših fantov so na ledeno ploskev stopili mladinci. Tudi varovancem trenerja Dejana Varla se pozna pomanjkanje ledenih treningov v preteklih dveh mesecih, a so v sezono zakoračili rezultatsko relativno uspešno. V Tivoliju, pri večnemu tekmecu Jesenic Olimpiji, so nastopili v elitnem večernem terminu ob 19:15. Prvo izključitev na srečanju so si prislužili v 6. minuti domači, Jeseničani pa ponujene priložnosti za zadetek niso znali izkoristiti. V 12. minuti je za uvodni gol na tekmi po podajah Matica Jekliča in Žana Luka Srpčiča zadel Žiga KRAŠOVEC. V 19. minuti je Matic Jeklič znova podal za povišanje jeseniškega vodstva, strelec pa je bil tokrat Gašper GLAVIČ. 2:0 za Jesenice je bil tudi končni rezultat uvodne tretjine, ob tem pa so naši fantje sprožili tudi več strelov od tekmecev (razmerje 11:9).

Tudi v uvodu v drugi del tekme so bili domači izključeni za dve minuti, kazni v obliki zadetka pa tudi tokrat ni bilo. V 35. minuti so domači rezultat zmanjšali na 1:2, vendar pa je v 38. minuti Dejan TRKULJA na podajo Roka Avseneka znova povišal razliko med ekipama na dva zadetka (1:3). Tudi v drugem delu so naši fantje več streljali – razmerje v strelih 13:10.

Domači so v tretjem delu odigrali bolj odločno. Še enkrat več je bilo razmerje strelov v korist Jeseničanov (spet 13:10), vendar pa so domači najprej zadeli v 48. minuti (2:3) in nato izenačili v 51. na 3:3. Do konca rednega dela smo videli še po eno izključitev na vsaki strani (Žan Luka Srpčič pri Jesenicah), rezultat pa se več ni spremenil.

V začetku podaljška je bil na jeseniški strani izključen Matevž Žbontar, vendar gledalci v dodatnih petih minutah gola niso videli. O zmagovalcu je tako odločalo izvajanje kazenskih strelov. Z izvajanjem so začeli zeleni, noben od strelcev v obeh ekipah pa v prvi seriji (trije streli v vsaki ekipi) ni premagal nasprotnega vratarja. Z dodatnimi streli (na vsaki strani po en izvajalec) je napetost še rasla. Prvi so tokrat začeli Jeseničani – zadel je Peter ZUPAN. Z enako mero so vrnili tudi domači in podaljšali negotovost. Maticu Jekliču v naslednjem poskusu ni uspelo, je pa zato Anže VAVPOTIČ ubranil tudi strel domačih. V naslednjem poskusu je za HD Jesenice zadel Matevž ŽBONTAR in s pomočjo Anžeta VAVPOTIČA, ki je ubranil zadnji Olimpijin poskus, prinesel zmago našim fantom.

Za HD Jesenice so nastopili: Picelj (GK), Vavpotič (GK), Tarman (A), Perat, Zupan, Hadžić, Trkulja, Žbontar, Žuber, Pelko, Srpčič (A), Kantarević, Jeklič, Glavič, Krašovec (C), Avsenek, Rajsar, Svetina, Razingar, Rekar in Grašič.

Dejan Varl, trener mladincev: “Tekmo smo zmagali. Fantje so se dobro odzvali v podaljšku, dobri so bili tudi pri kazenskih strelih; le-ti pa so vedno loterija. Nisem in ne morem pa biti zadovoljen z nekaterimi posamezniki. Pričakoval sem, da bodo nekateri bolj napredovali. Na tem nivoju od fantov pričakujem tudi uporabljanje glave, same hokejske veščine včasih niso dovolj…”

Tekst: Marko Lukan
Foto: Marko Lukan, Gregor Podlipnik