Nedeljski program kategorij HD Jesenice je ponudil dve domači tekmi. Prvič v novi sezoni sta v tekmovalnem smislu na led Podmežakle stopili kategoriji dečkov in mladincev. Dopoldanska tekma je ponudila dvoboj dečkov med gosti iz Zagreba – le-ti kot pridružena ekipa sodelujejo v slovenskem DP –  in domačo četo.

 

HD Jesenice – Team Zagreb

6:4 (1:0,2:4,3:0)

Gibanje rezultata: 1:0 HD Jesenice 2‘, 1:1 Team Zagreb 27′, 1:2 Team Zagreb 28’, 2:2 HD Jesenice 33′, 2:3 Team Zagreb 34′, 2:4 Team Zagreb 38′, 3:4 HD Jesenice 39′, 4:4 HD Jesenice 47′, 5:4 HD Jesenice 57′, 6:4 HD Jesenice 60′ (EN)

V skladu z navodili HZS bodo strelci in podajalci v statistiki poimensko objavljeni po končani sezoni.

Kazenske minute: HD Jesenice 18, Team Zagreb 6

 

Team Zagreb je izbrana selekcija dečkov zagrebških klubov. Na Jesenice so pripotovali po zmagi nad Olimpijo v prejšnjem krogu. Naši fantje so po prejšnjem krogu prislužili kar nekaj ostrih besed s strani trenerja, saj njihova predstava in predvsem želja nista vzbujali zaupanja. V uvodnih trenutkih tekme je tokrat izgledalo precej drugače. Domači so stisnili goste iz hrvaške prestolnice na njihovo polovico in valili napad za napadom. Prvi gol so s strelom od daleč in odbitim pakom pred golom dosegli že v drugi minuti tekme. Po nekaj minutah se je razmerje v igri na ledu izenačilo in tudi gostje so postajali nevarni. Ob vsem skupaj so igrali tudi precej trdo igro, na trenutke kar grobo. V 13. minuti je prvi na kazensko klop sedel eden od gostov, sicer sin Medveščakovega igralca iz lige KHL. Tudi sicer je fant bil zel grob na ledeni ploskvi, a po mnenju sodnikov v mejah normale. Domači prednosti igralca več niso znali izkoristiti. V 19. minuti je isti igralec gostov storil nov grob prekršek;  ob zdravniški pomoči z ledu moral Aljaž Lukan, ki je s tekmo tudi zaključil, gostje pa so si prislužili le dvominutno kazen. Le-ta sicer ni obrodila sadov za jeseniško ekipo in prva tretjina se je končala ob minimalnem vodstvu. Jeseničani so v prvem delu sprožili proti vratom gostov 18 strelov, proti svojim vratom pa dopustili 8 poizkusov.

Druga tretjina je bila povsem drugačna. Gostje so nadaljevali z grobo igro. Takoj v začetku tretjine so si prvo kazen prislužili tudi Jeseničani, vendar so se ob igri z igralcem manj ubranili. Zato pa so Zagrebčani najprej rezultat izenačili v 27. minuti in nato minuto in pol kasneje tudi povedli. Železarji so v 33. minuti rezultat izenačili na 2:2, v prihodnjih minutah pa ostali še brez napadalca prvega napada Aljaža Pivka. Ta je po enem od naletov Zagrebčanov, ki pa so ga sodniki povsem zgrešili,  moral v bolnišnico, kjer so mu na nogo namestili longeto – z ledu pa bo predvidoma oddaljen dlje časa. Gostje so povedli znova v 34. minuti, na dva gola razlike pa povišali v 38. K sreči so tudi domači še enkrat zadeli in tako izid pred zadnjo tretjino zmanjšali na gol razlike. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 11:14 v korist Team Zagreb-a.

Zadnja tretjina se je začela z novim prekrškom in malo kaznijo za goste, domači pa so delovali precej zbegano in so bili ob igri z igralcem več celo v nevarnosti, da prejmejo kak zadetek. K sreči se to ni zgodilo, pač pa so v 47. minuti rezultat izenačili. Na jeseniški strani je prišlo do novih dveh poškodb. Anže Podrekar je končal v bolnišnici – njega je sicer zadel v roko pak in bo tudi nekaj časa odsoten z ledenih ploskev zaradi zloma ene od kosti. Matic Mravlje je obležal po enem od dvobojev z Zagrebčani, vendar se je po posredovanju medicinske službe in ob aplavzu gledalcev vrnil na ledeno ploskev nekaj kasneje. Imamo pa tudi Jeseničani trde fante v svojih vrstah in Lan Brun Rauh je v začetku 50 minute trdo naletel na enega od gostov. Sodnik v tem primeru ni imel milosti in je našemu dečku prisodil 2+10 kazenskih minut, ob tem pa je Lan na kazenski klopi obsedel z okrvavljenim obrazom. Novo malo kazen so si gostje sicer prislužili v 55. minuti in končno dočakali zasluženo kazen v obliki vodilnega zadetka domačih fantov 6 sekund pred iztekom kazni. Minuto in 22 sekund pred zaključkom tekme je še en domači napadalec moral na kazensko klop, gostje pa so v zadnjih trenutkih tekme poizkušali izenačujoči zadetek doseči brez vratarja in z dodatnim napadalcem. Oba trenerja sta v zadnji minuti vzela time-out, opoteča sreča pa se je tokrat izkazala za pravično – domači so 16 sekund pred koncem zadeli še prazno gostujočo mrežo in zasluženo dosegli svojo prvo zmago v novi sezoni. Razmerje v strelih v zadnji tretjini: 11:13 v korist gostov.

Za HD Jesenice so nastopili: Žagar (GK), Grašič (GK), Brun Rauh, Pogačar, Povirk, Mravlje, Pivk, Alagić, Murnik, Slivnik, Podrekar, Török, Smolej, Kararić, Lukan A., Jakupović, Homan, Lukan D. in Čop.
Trener: Aleš Sodja, tehnični vodja ekipe: Ibrahim Jakupović

Aleš Sodja, trener dečkov: “Najprej bom povedal besedo-dve o svojih fantih. Očitno je moja kritika dosegla pravo mesto in počasi je tudi na tekmah vidno tisto, kar jih poizkušam naučiti na treningih. Igra seveda še ni povsem taka, kot od fantov zahtevam, so pa gotovo vidni premiki na bolje. Lepo pozdravljam Aljaža Pivka in Anžeta Podrekarja, ki ju nekaj časa ne bo, bomo pa njun prispevek pogrešali. Sodnika sta po nepotrebnem dopuščala grobo igro gostov in to je povsem nesprejemljivo. Z glavnim sodnikom Črvom imam večkrat na tekmah svojih kategorij težave in pravzaprav res ne vem, v čem je problem. Tako grobe igre, zaradi katere v teku tekme ostanem brez parih igralcev, sam pa je niti ne sankcionira, hkrati pa drastično kaznuje našo ekipo, preprosto ne bi smel dopustiti.”

 

Druga včerajšnja tekma je bil večerni derbi mladinske lige EBJL med domačimi in kranjskim Triglavom. Jeseničani so na uvodu v sezono že enkrat nesrečno izgubili v Kranju, tokrat pa so naklepali vračilo. V dvorani se je zbralo dobrih sto gledalcev, kar je za tekmovanje na mladinski ravni kar lepa številka. Domače je tokrat zaradi odsotnosti prvega trenerja Dejana Varla vodil Gaber Glavič.

HD Jesenice – HK Triglav

1:2 (0:1,1:1,0:0)

0:1 Drakslar (Lampič) 17′, 0:2 Pangerc (Markič, Peček) 30′, 1:2 Tarman (Trkulja, Rekar) 39′

Kazenske minute: HD Jesenice 2, HK Triglav 6

V uvodnih minutah smo videli trd hokej. Obe ekipi sta poskušali vsiliti svoj stil, vidna je bila želja v obeh ekipah, pa tudi nekaj uvodne živčnosti. Kranjčani so si v 8. minuti prislužili edino izključitev v prvem delu tekme, žal pa je domači niso znali izkoristiti za dosego zadetka. Triglav je bil sicer v uvodnih dvajsetih minutah precej bolj aktiven, posledica tega pa je bil vodilni gol v 17. minuti. Razmerje v strelih je bilo 11:5 v korist gostov in prav gotovo je trener Glavič imel kaj povedati fantom v garderobi v odmoru med tretjinama.

V drugem delu so domači začeli bolj odločno. Skozi celo tretjini so pritiskali proti nasprotnikovemu golu, so pa bili Kranjčani v svojih napadih precej bolj nevarni. V tem delu sodniki niso dosodili nobene izključitve, gostje pa so svoje vodstvo podvojili v 30. minuti. V 39. minuti so končno zadeli tudi domači, strelec pa je bil po podajah Dejana Trkulje in Nika Rekarja Marko TARMAN. Razmerje v strelih v srednjem delu tekme – 16:8 v korist HD Jesenice.

Tudi v zadnjem delu so domači silovito pritisnili, gostje pa so bili nevarni v protinapadih. v 51. minuti so si Triglavani prislužili še drugo izključitev na tekmi, domači pa tudi te priložnosti ob igri z igralcem več niso uspeli kronati z zadetkom. Bolj se je tekma bližala koncu, bolj so pritiskali domači. Žal se tudi tokrat ni izšlo. Domači so v zadnji tretjini sprožili kar 23 strelov proti vratom gostov, gostje so poizkušali le 6-krat, izid pa se ni več spremenil.

Ob koncu tekme je bilo razmerje v strelih kar 44:25 v korist domačih, a se ob le enem doseženem zadetku borbenih gostov iz Kranja tokrat pač ni dalo premagati.

 

Tekst: Marko Lukan