Mnogo vprašanj se je v minulih dneh vsulo na naš naslov. S privolitvijo Matičevih staršev na tem mestu pojasnjujemo podrobnosti o stanju in dogajanjih v zvezi z boleznijo našega prijatelja, hokejista, soigralca, predvsem pa fejst fanta Matica Nastrana.

Po prehladu v februarju je Matičev nos ostal neprehoden. Matic sam in starša so neprijetnost poskušali odpraviti z vpihi, mažami in praktično vsem, kar ponujata uradna in neuradna medicina. Nič se ni spremenilo na bolje, stanje pa je postajalo slabše in slabše. Matic najprej ni dihal skozi eno nosnico, kasneje več skozi nobeno. Še kasneje so se pojavile težave z razločnostjo izgovarjanja. Pred poletnimi počitnicami je Matic opravil pregled pri otorinolaringologu, ki pa ni ugotovil ničesar posebnega. Ugibanja so šla v smer zamašenosti nosnic, morda kakega polipa. Potem pa je ob dopustu Matičevo dekle opazilo, da fant v določenih trenutkih ponoči (med spanjem) pravzaprav sploh ne diha. Tisto je bil znak za alarm in nove obiske pri zdravnikih. Pri ponovnem pregledu je pediatrinja iz izvidov razbrala sum na tumor. Pregled pri kirurgu otorinolaringologu je pokazal prisotnost tkiva, ki so ga takoj poskušali odstraniti. Po odščipu se krvavenje ni ustavilo tri dni, nove preiskave pa so pokazale 5 cm velik žilni tumor na notranji strani žrela. Kot sreča v nesreči se je pokazalo dejstvo, da je tumor benigen. Benigni tumor – za razliko od malignega – ni rakasto tkivo (razlike najdete v opombi ob koncu teksta). V začetku strokovnjaki niso natančno vedeli, kako bi se zadeve lotili, zato je bilo potrebnih tudi nekaj posvetovanj s kolegi iz tujine. Matic je bil začasno odpuščen iz bolnice in je obiskoval pouk, s treningi pa zaradi bojazni krvavitev ni nadaljeval.

stick-and-puck-close-up

Matičevo stanje v minulih dveh tednih je bilo stabilno. Hude – predvsem za njegove bližnje – so bile predvsem noči. Nihče v resnici ni trdno zatisnil oči, saj so se še vedno pojavljali trenutki, ko fant ni dihal. V nedeljo je bil Matic znova sprejet na nevrološko kliniko v Ljubljani.

Kakor smo zapisali v ponedeljek, je prvi del operacije pri Maticu Nastranu potekal uspešno. Pravzaprav je bolj pravilno, če zapišemo, da je šlo za pripravo na operacijo. Kar uro in pol dela pred samim posegom je opravil anesteziolog, ki je Maticu z vstavitvijo cevke v sapnik sploh omogočal prehod zraka. Zaradi bojazni krvavitve je moral ob tem biti izredno previden, do stika cevke s tumorjem praktično ni smelo priti. Sledil je poseg radiologa Dimitrija Lovriča, dr. med. Postopek je bil nujen v smislu intravenozne zapolnitve žil, ki s krvjo napajajo tumor v velikosti otroške pesti v fantovem žrelu. Nekoliko razumljiveje povedano – pri postopku gre za povzročitev nekakšne tromboze in sicer tako, da je kirurg radiolog Maticu ob popolni anasteziji v dimljah vstopil v aorto in po njej s kamero ter inštrumentom potoval do žrela, kjer je z 0.10 – 0.20 mm kroglicami postopoma zamašil žile, ki napajajo tumor. Na ta način je prekinil dotok krvi do tumorja in omogočil njegovo fizično odstranitev. Posegu radiologa dr. Lovriča se sicer strokovno reče endovaskularna embolizacija; trajal pa je tri ure in pol. Med samim posegom je obstajala nevarnost možganske kapi, izkrvavitve ali okvare živcev, ki bi lahko pomenila tudi slepoto. Možnost kapi je bila po posegu izključena, zvečer pa je bilo jasno tudi, da do okvare živcev k sreči ni prišlo. Matic se je po prvem posegu iz narkoze zbudil po petih urah in pol. Bolečine je prenašal po hokejsko – s stisnjenimi zobmi in nasmeškom na obrazu. Prav poseben žar pa je zasijal ob omembi podpore, ki jo dobiva od soigralcev, trenerjev, sošolcev in prijateljev športa z vseh koncev Slovenije.

Nova borba čaka fanta danes. Ob osmi uri se bo – ponovno v splošni anesteziji – za Matica začela najpomembnejša tekma življenja: odstranitev tumorja. K sreči se tumor ni začel vraščati v možgane in upati je, da ga bo možno odstraniti v celoti. Operacija bo predvidoma trajala od tri do štiri ure. Z rezanjem/odstranjevanjem tumorja bodo začeli skozi nosno votlino, če pa bo potrebno, pa bodo poseg opravili tudi skozi nebo v ustni votlini.

Kako pa lahko pomagamo mi?
V tem trenutku lahko … dragi prijatelji jeseniškega hokeja … sklenete roki, za nekaj trenutkov zamižite in … pošljete Maticu vso svojo mentalno podporo, kar je premorete. Fant jo potrebuje. POMAGALO BO!

Kratko vest o rezultatu operacije boste tekom dneva lahko zasledili na naši Facebook strani: KLIK

Matic, bodi močan!

 

OPOMBA: Benigni tumorji so tumorji, grajeni iz celic, ki so podobne normalnim in imajo le omejeno sposobnost rasti. Če jih odstranimo z operacijo, se praviloma ne ponovijo. Benigni tumorji se ne razširijo v druge dele telesa in ne ogrožajo življenja, zato jih ne štejemo med rakaste tvorbe. Maligni tumorji so rakaste tvorbe, grajene iz nenormalnih celic, ki se neurejeno in nenadzorovano delijo in razraščajo. Tumorske celice vraščajo v okolna tkiva in jih okvarjajo. Pogosto prodrejo tudi v mezgovnice in žile, limfni in krvni obtok pa jih razneseta v oddaljene organe, kjer se tvorijo novi tumorji, t. i. zasevki ali metastaze.

Tekst in slikovni material: Marko L.
(za informacije se zahvaljujem Matičevi mami Barbari)